Home Breaking News Stiri Exclusive Marian Malciu – “Virtutea Literară” la Craiova

Marian Malciu – “Virtutea Literară” la Craiova

12 min read
10
0
948

Marian MALCIU

În materialul anterior am oferit principalele date referitoare la istoricul distincţiei Ligii Scriitorilor din România, acordată scriitorilor în viaţă, pentru merite deosebite pe tărâm literar şi cultural. Din informaţiile pe care le deţineam în acel moment, la care ulterior am adăugat şi câteva documente, nu puteam face trimitere, cu date biografice menite să fundamenteze motivaţia Comitetului Director la LSR, decât la un singur om: domnul N.N. Negulescu, director fondator al revistei de cultură universală „Constelaţii diamantine” din Craiova, fost vicepreşedinte al Filialei Dolj a LSR.

Reamintesc faptul că această înaltă distincţie a fost acordată cu prilejul împlinirii unui an de „viaţă” bogată a revistei menţionată, la 12 august 2011.

Azi, prin amabilitatea doamnei Doina Drăguţ, redactor-şef al revistei „Constelaţii diamantine”, am intrat în posesia documentelor care atestă, „negru pe alb”, că s-a acordat Virtutea Literară, pentru merite ilustrate în documentele alăturate, doamnei Doina Drăguţ şi domnului Janet Nică, care au participat la fondarea revistei la care lucrează, fără întrerupere, de la înfiinţare şi până în prezent, potrivit asigurărilor date de doamna Drăguţ, alături de Preşedintele LSR, domnul Al. Florin Ţene şi domnul director al revistei, N. Nicolae Negulescu.

Doamna Doina Drăguţ este absolventă a Facultăţii de Matematică din Craiova. Ulterior, a absolvit cursuri postuniversitare de specializare în ingineria de sistem (soft) în Bucureşti. Este membră a Ligii Scriitorilor Români, a Societăţii Scriitorilor Olteni şi a The Paradoxist Literary Movement Association, secretar general de redacţie la revista Lege şi Fărădelege şi redactor-şef adjunct la revista de cultură Literaria a Filialei Oltenia Craiova a Ligii Scriitorilor Români. Din septembrie 2010 este fondator şi redactor-şef al revistei de cultură universală „Constelaţii diamantine”, editată sub egida Ligii Scriitorilor Români.

Doina Drăguţ, în paralel cu executarea sarcinilor specifice de serviciu, a avut preocupări constante şi adânci pe tărâm literar. Aşa se face că a debutat literar cu versuri în revista Luceafărul (1977) şi editorial cu volumul de poezii Ceasuri de îndoieli (1994). A publicat următoarele volume: Ceasuri de îndoieli, poezii, 1994, Arabescuri – eseuri, 1995, Detaşare într-un spaţiu dens – poezii, 1995, Individualitatea destinului – eseuri, 1996, Spaţiul din nelinişti – poezii, 1998, Ochiul de lumină – poezii, 2000, Suferinţele unui redactor – roman-jurnal, 2006 şi Nelinişti prin timp – proză, 2010, înscriindu-şi numele şi în mai multe antologii. Sunt scrieri apreciate de public şi anumite reviste literare şi, drept urmare, autoarea a fost recompensată cu mai multe premii şi diplome.

În adresa Ligii Scriitorilor Români cu nr. 654/2011, se menţionează:

Cu ocazia împlinirii unui an de când coordonaţi apariţia revistei CONSTELAŢII DIAMANTINE şi pentru activitatea dumneavoastră îndelungată dedicată creaţiei literare, Comitetul Director al Ligii Scriitorilor a hotărât să vă acorde VIRTUTEA LITERARĂ, cea mai înaltă distincţie a organizaţiei noastre, alături de urarea de a fi şi în continuare activă în domeniul creaţiei literare pentru propăşirea culturii române.

Domnul Janet Nică a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Craiova. A fost preşedinte al cenaclului  “Comuna literară Bechet”  din 1975 până în 2010, redactor la revistele “Lamura”, “Sfârşit de mileniu” si “Mileniu”din Craiova, secretar general de redacţie şi membru fondator al revistei de cultură universală „Constelaţii diamantine”.

A debutat cu poezie în revista „Ramuri”, 1968. A publicat mai multe volume, din care amintim: Semănătorul de limite, 1981, Cocheta pasăre din ochi, 1995, Testamentul vesel, 1997, Shinto – calea zeilor, 1998, Crily – floare de lotus, 2000, Pulsatoria – sonet glosă, 2001 şi Năstruşnicitelnic – roman postmodernist în aforisme, 2007.

În acelaşi timp, domnul Janet Nică semnează în mai multe antologii publicate la Craiova, Cluj, Botoşani şi Petroşani, între anii 1993 şi 2004.

Valoarea scrierilor au adus poetului şi criticului mai multe diplome de excelenţă şi premii pentru proză, poezie şi critică literară. Îmi face plăcere să amintesc, pentru dumneavoastră, Premiul II pentru proză umoristică şi Premiul III pentru epigramă la Festivalul Naţional de Umor OLTENII ŞI RESTUL LUMII din Slatina / octombrie 2008, dar şi Ordinul Ziariştilor  “Clasa de argint” pentru realizări deosebite în presa şi cultura din  România, la 28 octombrie 2006…

În adresa cu acelaşi număr a Ligii Scriitorilor Români, se menţionează că se acordă VIRTUTEA LITERARĂ domnului Janet Nică, pentru merite identice cu cele care le-am menţionat mai sus, la doamna Doina Drăguţ.

Consider că prin această revenire la materialul intitulat VIRTUTEA LITERARĂ, am reuşit să vă informez corect şi complet cu privire la principalul subiect luat în discuţie.
Pe de altă parte, doresc să felicit, cu toată sinceritatea şi solidaritatea, pe cei trei nominalizaţi de LSR, cu ocazia primirii acestei înalte distincţii!

Cititorilor mei dragi, le prezint scuze pentru informarea fracţionată, în etape, cu privire la acelaşi eveniment! Îmi fac „mea culpa” pentru că nu m-am informat operativ, din mai multe surse, pe care să le verific la timp, prin comparaţie pentru a stabili veridicitatea datelor obţinute! Aş putea justifica prin conţinutul oarecum confuz din adresa înaintată domnului Negulescu… „Cu acest prilej felicităm colectivul de redacţie al revistei în frunte cu…”, conţinut din care nu se putea înţelege că urmează şi acordarea distincţiei la care facem vorbire… Dar, să lăsăm Cezarului ce este al Cezarului!

La revedere şi pe curând, dragi prieteni!

Îmi fac bagajele pentru Tabăra de la Câmpulung Moldovenesc…

Marian MALCIU Scriitor şi poet.

Născut la 27 decembrie 1945 la Caracal, judeţul Olt. Studii: Liceul „Ioniţă Asan” – Caracal (1964), Şcoala tehnică exploatare şi întreţinere auto, Bucureşti (1969),
Şcoala militară de ofiţeri a MI, Bucureşti (1975), Facultatea de drept, Universitatea Bucureşti (1977),
Postuniversitare în ştiinţe penale, Facultatea de drept, Universitatea Bucureşti (1990/1991).
Primele „întâmplări” literare: pe internet (!), 2006, „Jurnalul Naţional” şi, mai apoi, „Netlog”, „În umbra flăcării”, „Myspace”„Reţeaua literară”, „Cleopatra – casa gândului”, „Cititor de proză”. Coautor antologie virtuală: versuri în „Esenţe”/ aprilie 2009 şi proză în „Sinteze”/2009. Coautor „Însemne”, poezii, sub egida administraţiei siteului „Cleopatra – casa gândului”, Editura DOCUCENTER, Bacău, 2010
Colaborare: Revista de cultură “Autograf mgm” din Craiova, nr. 7-8-9/2008, nuvela “Dragostea din cătănie”. Revista de cultură universală, editată sub egida LSR, „Constelaţii diamantine”, nr.5,6,7,9, proză,
Debut:  literar: „Femeia, eterna poveste”, Editura Alutus, Slatina, 2008, proză,168 pagini, care a făcut ca autorul să fie declarat „Omul zilei” de „Jurnalul Naţional”/ 8 martie 2008:
Cărţi publicate: „Ispita”, Editura Sim Art, Craiova 2009, roman, 222 pagini; „Chemarea Destinului”, Editura Sim Art, Craiova 2010, roman, 223 pagini; În curs de editare, „Urme de dragoste”, În curs de documentare, „Culese din instanţă”
Load More Related Articles
Load More By Marian Malciu
Load More In Stiri Exclusive

10 Comments

 1. Neveu

  28 iulie 2011 at 3:31 PM

  Ma bucur de doua ori, opata pentru Marian Malciu si a doua oara pentru mine pentru ca ….cineva mi-a urmat sfatul; pentru prima data in viata:)))))

 2. marian malciu

  28 iulie 2011 at 5:40 PM

  Hei, prietene! Cum m-ai găsit şi pe aici? Mă bucur tare mult şi-ţi mulţumesc pentru gândurile aşternute în acest spaţiu!
  Da, ai dreptate, ţi-am urmat sfatul, m-am apucat de scris, mă folosesc serios, atât cât pot, fără să uit că eşt printre acei foarte puţini oameni care au avut încredere în mine, m-au susţinut cu toată forţa şi m-au îndemnat să merg mai departe. Nu ştiu în ce măsură scrierile mele satisfac…, dar o fac cu mare plăcere.
  Toate cele bune, cu sănătate şi împliniri pe toate planurile!
  Cu sincere mulţumiri,
  TAUNUL

 3. Neveu

  29 iulie 2011 at 6:41 PM

  TAUNULE draga,
  Oameni ca tine nu trebuie pierduti din vedere ca altfel ti se usuca pupila privind la multimea de gioarse pe care nu o poti uiat perindandu-se le JN:))

  Felicitari sincere si tine-o tot asa pentru ca acolo ti-e locul, amice!
  Cat despre multumiri….astea nu trebuie adresate mie ci perseverentei tale, Mariane;)

  Keep in touch;)

 4. rodica balteanu

  31 iulie 2011 at 11:36 AM

  Ce as puta sa mai zic!!! ma bucur (ca sa il citez pe Neveu)in primul rand pentru mine ,ca am avut sansa sa te intalnesc aici,apoi ma bucur pentru tine ca ti-ai descoperit talentul si nu l-ai lasat(ca alti,,)sa se piardea.Te felicit sincer pentru ceea ce scrii si pentru faptul ca nu te-ai multumit sa fi doar un “mandru”pensionar.Bravo,bravo,bravooooo!!! Ai toata consideratia mea.

 5. marian malciu

  7 august 2011 at 10:28 PM

  Hei, NEVEU!
  Am sosit din tabăra de creaţie de la Câmpulung Moldovenesc. Acolo am lansat, zilele trecute, “Urme de dragoste” A fost lume multă, oameni de litere, prieteni veniţi de departe, localnici… Oameni primitori în Bucovina. Jos pălăria!
  Lansarea a fost de succes. Cartea a fost prezentată de Emilian Marcu, foarte cunoscut poet şi prozator din Iaşi, membru al USR. Luna asta sunt foarte ocupat, apoi, din septembrie, mă apuc de scris, dacă Domnul mă ajută şi mă îndrumă ca şi până acum.
  Toate cele bune pentru tine şi familia ta!
  TAUNUL

 6. marian malciu

  7 august 2011 at 10:31 PM

  Mulţumesc mult pentru acest mesaj, dragă Rodica! Am avut lansarea de carte la Câmpulung Moldovenesc. Impresii, mai sus la NEVEU!! Voi reveni pe site-uri curând, cu poze şi ceva materiale, mi-am propus. Poate o povestire-reportaj despre acele locuri şi evenimentul în cauză.
  Zile senine şi împliniri îţi doresc!
  Cu drag,
  Marian

 7. Neveu

  7 august 2011 at 11:09 PM

  Mariane,
  Felicitari pentru lansare!
  Cartea e foarte buna, am citit-o cu sufletul la gura.
  Gindeste-te la continuarea vietii Viletei si a lui Misu; merita cu prisosinta, ,mai ales pentrru faptul ca i-ai lasat in suspans:)

  Cauta s-o promovezi printre liceeni, imi pare ca va fi la fel de cautata precum au fost Elevul Dima dintr-a saptea ori Invitatie la vals.
  Da-i batai, esti pe drumul cel bun!
  Multumesc pentru uari, la fel si alor tai!

  PS
  Insita sa ai o corectura mai atenta;)

 8. marian malciu

  13 august 2011 at 2:47 PM

  Neveu dragă, revenind acasă am intrat aici şi m-am bucurat enorm de cuvintele tale. Mulţumesc mult pentru gândurile-ţi frumoase!
  A fost, poate, cea mai frumoasă lansare de carte pe care am avut-o până acum. Bucovinenii, în speţă câmpulungenii, sunt sensibili la actul de cultură. Amănunte vei găsi, cândva, în reportajul “Dor de Bucovina” la care lucrez acum. Nu ştiu când va fi gata, cu fotografii cu tot, dar îl vei avea. Trece repede peste ocean în forma electronică! Se poate transforma într-un roman-reportaj…
  Mă bucur că ţi-a plăcut “Urme de dragoste”, chiar dacă eu credeam că e cea mai slabă scriere a mea din cauză că nu am mers în planuri paralele, ci am urmărit doar un plan principal. Ţiganca Violeta, rodul imaginaţiei mele, se pare că ţi-a fost dragă… Mă bucur nespus de mult.
  Cât priveşte corectura, nicio grijă. Ţie ţi-am trimis atunci ciorna, necorectată, aşa cum a ieşit de sub taste, la prima mână.
  Toate cele bune, prietene, cu sănătate şi dragoste în familie!

 9. Clio Aureliana

  13 august 2011 at 10:49 PM

  Revin maine, ma bucur pentru tine, prietene!
  Va pup pe toti!!

 10. marian malciu

  15 septembrie 2011 at 2:07 PM

  Ai revenit, dragă Clio?!
  Eu te mai aştept, încă….
  Şi mă bucur nespus de mult că m-ai regăsit aici!
  Să fii iubită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Vezi ce cadouri ai putea să-i faci iubitei tale Crăciunul acesta

Se apropie sărbătorile și ai rămas în pană de idei pentru cadoul iubitei tale? Încă nu e p…