Home Breaking News Stiri Exclusive Mariana BRĂESCU SILVESTRI – “A fost un proiect, a rămas un vis”

Mariana BRĂESCU SILVESTRI – “A fost un proiect, a rămas un vis”

9 min read
0
0
340

Pentru un nume cu autoritatea şi notorietatea lui Artur Silvestri în critica literară românească înainte de 1989 este incredibil că întreaga activitate însumând 17 ani de critică literară s-a încheiat la doar 36 de ani. Cele peste zece mii de pagini apărute în publicaţiile literare şi culturale ale vremii – doctrină, istorie, critică literară – formează opera unui autor tânăr şi foarte tânăr. A fost şi rămâne surprinzător pentru oricine că această tinereţe nu l-a făcut să se grăbească şi să adune, cu deplină justificare, ca alţi confraţi, câteva sute de pagini măcar, cu care să închege două-trei volume care, aşa cum ştiu cunoscătorii, făceau posibilă calitatea de membru al Uniunii Scriitorilor, calitate deosebit de prestigioasă şi râvnită atunci.

Artur Silvestri – „micul Călinescu” – cum era numit încă de la debutul său, surprinzător de matur în raport cu tinereţea, nu şi-a dorit aceasta niciodată. Ştacheta pe care singur şi-o impusese era mult mai înaltă şi asemenea mentorului său literar, George Călinescu, plănuia să topească aceste cronici dar şi alte mii de fişe în sinteze ample, ambiţioase. Nu a fost să fie, din păcate nu doar pentru el, ci pentru literatura şi istoria literară românească. Schimbările de după 1989 l-au făcut să se îndrepte în alte direcţii, datorită contextului şi datorită faptului că ştia bine că doar independenţa materială îi poate asigura independenţa intelectuală. Dar, „timpul nu a mai avut răbdare”…

Spuneam şi altădată că Artur Silvestri simţea în ultimii ani că „nu mai are timp”! Adevărul e că nici şapte vieţi nu i-ar fi ajuns pentru vastele sale proiecte literare şi culturale. Aşadar, simţind că nu mai e timp pentru sinteze, a încercat să schiţeze un „univers al lecturilor care l-au făcut fericit”. Mi-a vorbit despre această carte de câteva ori, voia nu doar să publice grupat cronicile la „lecturile fericite” dar, urma să adnoteze, să adauge părţile lipsă la cronicile amputate de orice fel de cenzură, să reaşeze titlurile în matriţa lor originală şi să contextualizeze apariţia acestora. Din nou, vremea nu a mai avut răbdare nici măcar pentru atât.

Nu a mai fost un proiect, a rămas un vis. Cartea aceasta încearcă să-l refacă. Am o mare emoţie la tipărirea acesteia. Teama mea e să nu fi greşit prea mult deşi m-am străduit din răsputeri să judec fiecare situaţie, aşa cum îmi imaginam că ar fi făcut-o el. Şi totuşi, dacă a nu-şi vedea cărţile tipărite este cea mai mare nedreptate pentru un scriitor, următoarea nedreptate, aproape la fel de mare, este aceea de a nu putea decide asupra formulei, asupra corecturilor cărţii, asupra formei finale. Artur Silvestri a avut parte de amândouă. Păcat, mare păcat!

Mariana BRĂESCU SILVESTRI

***

ARTUR SILVESTRI

(19 martie 1953 – 30 noiembrie 2008)

COMEMORARE LITERARĂ ŞI CREŞTINEASCĂ

Lansarea cărţii

La împlinirea a 3 ani de la plecarea prea grăbită către eternitate, Artur Silvestri este comemorat literar – aşa cum i se cuvine acestui important scriitor, critic literar, istoric şi filosof al culturii – prin apariţia postumă a volumului de critică literară „Universul lecturilor fericite”, primul din seria care va conţine scrierile lui Artur Silvestri – eseuri, studii critice, cronici literare etc. – pe scurt, opera literară a lui Artur Silvestri, însumând în total peste 10.000 de pagini.

Sunteţi invitaţi la lansarea volumului „Universul lecturilor fericite”, care va avea loc la Târgul GAUDEAMUS – Carte de învăţătură 2011, în Pavilionul Central Romexpo, et. I, nivel 3.20, Ceainăria GAUDEAMUS, duminică, 27 noiembrie 2011, ora 13:00. Cu această ocazie, toţi cei prezenţi vor primi în mod gratuit cartea.

În toată perioada târgului GAUDEAMUS – Carte de învăţătură 2011, Editura CARPATHIA vă aşteaptă la standul propriu, unde veţi găsi şi primi gratuit oricare dintre cărţile lui Artur Silvestri şi despre Artur Silvestri editate în ultimii 3 ani! Vă aşteptăm!

Slujba religioasă de pomenire a lui Artur Silvestri

Va avea loc sâmbătă, 26 noiembrie 2011, începând cu ora 9:00 dimineaţa, la Mânăstirea Pasărea, de lângă Bucureşti. Invităm pe cei care l-au cunoscut, apreciat, admirat, iubit pe Artur Silvestri, să spună o rugăciune şi să-i aprindă o lumânare la mormânt sau, dacă distanţa şi oricare alte probleme îi împiedecă să fie prezenţi fizic la Mânăstirea Pasărea, de acolo unde sunt să trimită un gând bun pentru el, să spună o rugăciune, să aprindă o lumânare.

Mariana BRĂESCU SILVESTRI
Bucureşti
Noiembrie 2011
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Puncte de vedere (Poezii)” de Cristina HOROTAN

NAIVI De prea puține ori apropfundăm, Lăsând mintea bolnavă să ne-ndruge Idei malițioase, …