Meteorit găsit în trunchiul unui lemn, la Tapia
Minune mare în gospodăria unui localnic din satul Tapia. Omul şi-a adus zilele trecute câteva lemne, pentru a le putea tăia mai uşor de foc. A rămas surprins când în interiorul unuia, cu lăţimea de peste jumătate de metru, a găsit o gaură formată prin ardere şi o bucată de rocă. Constantin Vasi, cunoscut tâmplar în sat, este convins că piatra este o bucată de meteorit.
“Eu cred că este o bucată dintr-un corp ceresc, care a căzut cu câteva sute de ani în urmă în această zonă. Interesant este că pe lemn nu a existat nicio gaură, ci părea a fi un nod, cum sunt cu zecile pe lemne. În locul unde am găsit roca era un spaţiu gol, ca ars, cu funingine înăuntru. Bucata de meteorit a lovit lemnul şi a ars acolo până s-a stins, iar în timp arborele şi-a reformat trunchiul. Un alt lemn avea o gaură dintr-o parte în cealaltă, dar nu am luat-o în seamă. L-am spart înaintea celuilalt şi abia după aceea am realizat că primul pom ar fi putut fi străpuns de o rocă asemănătoare”, ne-a declarat Constantin Vasi.
Gospodarul a scos lemnele, de esenţă tare, dintr-o groapă adâncă de peste trei metri rămasă în urma exploataţiilor de piatră de pe malul Timişului, în aval de Tapia şi spune că, după inelele existente pe trunchi, are o vechime de peste 250 ani.
“În momentul când roca a ajuns în atmosferă, lemnul cred că avea doar vreo 50 ani. Lucrătorii din balastieră le-au scos de la o adâncime de peste trei metri, şi de aceea cred că s-au conservat foarte bine. Par a fi goruni. Dacă erau în pământ putrezeau sau se transformau în cărbune”, consideră fostul tâmplar.
Constantin Vasi ar fi interesat să afle şi părerea unor specialişti legată de această descoperire, însă cum aceştia sunt greu de găsit, cel mai probabil bucăţile găsite vor lua drumul focului.
Meteoriţii sunt obiecte de provenienţă extraterestră care constau în bucăţi de diverse dimensiuni de fier şi rocă, rezultate în special în urma coliziunii dintre asteroizi. Majoritatea acestora apar când Pământul trece aproape de coada de praf a unei comete. Cele mai probabile locuri unde pot fi găsiţi meteoriţi sunt cele deschise, cum sunt câmpurile de gheaţă şi deşerturile, unde nu au fost îngropaţi de sedimente sau roci, acoperiţi de vegetaţie sau îngropaţi sub construcţii.
SURSA: http://www.redesteptarea.ro
Partajează acest conținut:
Publică comentariul