Home Mihai Stirbu – “Scriitor pe două roți”

Mihai Stirbu – “Scriitor pe două roți”

8 min read
1
0
506

Cosette ZANOCEA

Inginerul Mihai Știrbu este pasionat de biciclete și literatură. Unul dintre cele patru volume apărute sub semnătura sa, “Periplu pe bicicletă”, a îmbinat aceste pasiuni. Pe inginerul Mihai Știrbu mulți romașcani îl cunosc ca fost profesor de discipline tehnice la Colegiul Național “Roman-Vodă” sau de la Elerom SA, unde lucrează de mai bine de 20 de ani, cu patru inovații omologate la activ.

Puțini sînt, însă, cei care știu că și-a pus semnătura pe coperțile a patru volume literare apărute începînd cu 1995 și că din 2009 este membru al Ligii Scriitorilor din România, filiala Iași – Moldova. Și mai puțini sînt cei care știu că inginerul Știrbu este un fan declarat al bicicletei  i că se poate lăuda cu mii de kilometri parcurși pe două roți, “piesa de rezistență” fiind Transfăgărășanul.

Mihai Știrbu a știut că va scrie indiferent de meseria pe care o va avea. “Am crescut într-o casă în care părinții mei – și în special mama mea, învățătoare – mi-au insuflat respectul pentru carte și învățătură. Primele mele lecturi au fost cărțile de literatură ale fratelui meu mai mare cu cinci ani, în care erau prezentate fragmente din opere literare, care m-au incitat și m-au făcut să caut să citesc tot mai mult, mai mult decît bucățica prezentată în manual. Student fiind, l-am descoperit pe Octav Dessila și atunci mi-am dorit să pot scrie și eu la fel”, mărturisește Mihai Știrbu.

Primul roman l-a scris cînd era elev în clasa a VI-a. Se numea “Comoara”, iar subiectul era inspirat din întîmplările vacanțelor petrecute cu prietenii la țară. Abandonat în copilărie, romanul a fost reluat și îmbogățit, iar “Comoara verii”, în care se regăsesc personaje și întîmplări din tinerețea scriitorului, a văzut lumina tiparului la Editura Junimea din Iași în 1989.

Debutul în lumea literară și l-a făcut în anii studenției, la “Opinia Studențească”, iar primul volum tipărit de Mihai Știrbu a însemnat și primul premiu. Volumul “Povestea nemuritorului”, apărut în 1995 la Piatra Neamț, la Editura Panteon, a primit premiul editurii la Concursul Național “Ion Creangă” de la Iași. “Nu este o reluare a poveștilor clasice, ci o carte de povești, scrise pentru fiica mea, în anul în care aceasta s-a născut”, a spus Mihai Știrbu.

Cele mai recente două volume ale autorului au fost lansate de curînd, la Biblioteca Municipală din Roman. “«Regăsirea înstrăinării», în care sînt prezentate în ordine cronologică momente din formarea spirituală a unui elev, este un volum dedicat tatălui meu, inspirat din biografia lui. Tatăl meu s-a înstrăinat la 14 ani, s-a rupt de părinți, de familie, plecînd la școală. S-a regăsit, apoi, formîndu-și o familie și fiind, pe rînd, învățător, ofițer, subinginer agronom și profesor de matematică”, a spus Mihai Știrbu. Cartea recent apărută va avea și o continuare, aflată acum în lucru.

Cel de-al doilea volum abia lansat, “Periplu pe bicicletă”, i-a oferit autorului posibilitatea de a îmbina mai multe pasiuni: mersul pe bicicletă, pasiunea pentru fotografie, dragostea pentru cuvînt și dorința de a descoperi lucruri noi. “Este mult mai plăcut să faci o excursie cu bicicleta decît cu mașina, este relaxant, vezi și simți altfel tot ce te înconjoară. De cîte ori am pornit la drum mi-am propus un obiectiv. Am «făcut» pe bicicletă mănăstirile din Nordul Moldovei, am mers la Iași, am vizitat cele mai importante obiective turistice din zona noastră. Cel mai lung traseu a fost Transfăgărășanul, pe care l-am făcut cu ani în urmă, împreună cu o familie de prieteni cu doi copii. A durat două săptămîni, de la prima pedală, din fața blocului. La întoarcere, drumul de la Cîmpulung Muscel la Roman l-am făcut în două zile”, își amintește scriitorul. Pasiunile scriitorului MIhai Știrbu au făcut și obiectul unei interesante emisiuni realizate de TVR Iași, care l-a invitat pe acesta în studio pentru a vorbi, în direct, despre cărți și despre excursiile pe bicicletă.

Lista planurilor de viitor a lui Mihai Știrbu cuprinde alte volume, pe care le are în minte și pe care le așteaptă “să crească” pentru a le putea pune pe hîrtie și, neapărat, încă mulți kilometri pe două roți, în compania unor prieteni de-o viață. “Mersul pe bicicletă mă eliberează și mă ajută să îmi așez gîndurile”, a mărturisit Mihai Știrbu.

Cosette ZANOCEA

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

One Comment

 1. Horga Mihai, Roman

  6 august 2011 at 9:07 AM

  d-le Mihai Stirbu,
  Va solicit o intalnire, cu un schimb de carte(periplu pe doua roti-cu trecator…
  pe zebra vietii) totodata sa ne cunoastem, cand puteti.
  Astept un semn, pe net. Va multumesc,
  Mihai Horga, la 06.08.2011

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Hrană umedă pentru pisici: beneficii pe care trebuie să le cunoști

Hrana umeda pisici este unul dintre alimentele preferate de către feline datorită tuturor …