Home Breaking News Stiri interne Mocanita spre inima statului dac, Sarmizegetusa Regia

Mocanita spre inima statului dac, Sarmizegetusa Regia

2 min read
0
0
556

Vechea mocanita care facea legatura intre Orastie si satul Gradistea ar putea sa circule din nou, de aceasta data nu spre parchetele de exploatare a lemnului, ci spre vechea capitala a statului dac, Sarmizegetusa Regia.

Proiectul de repunere in circulatie a mocanitei este sustinut si de prefectul de Hunedoara, Attila Dezsi, si ar putea fi pus in practica de noua structura care se va infiinta pentru protectia si administrarea cetatilor dacice din Muntii Orastiei. “Ar fi o investitie, intr-adevar, dar care va aduce beneficii destul de mari. Ar fi destul de pitoreasca”, a declarat Attia Dezsi.

Mocanita a fost construita a sfarsitul secolului XIX – inceputul secoluui XX si ducea de la Orastie aproape de cetatile dacice, in satul Gradistea. Initial era folosita pentru exploatarile forestiere, dar apoi s-a utilizat si pentru transportul muncitorilor. Pe parcursul anilor a fost distrusa de mai multe ori de inundatii, iar a finele anilor ’70 a fost dezafectata, dar inca mai exista ecartamentul in mare parte. In acelasi timp, o comisie interministeriala lucreaza la intocmirea documentatiei necesare pentru infiintarea unei forme institutionalizate ce ar urma sa gestioneze Sarmizegetusa Regia, care sa si protejeze situl arheologic.

Cetatea dacica de la Sarmizegetusa Regia se afla in perimetrul Parcului Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina, zona fiind declarata sit Natura 2000 si, mai mult, este inclusa in patrimoniul UNESCO.

Carmen Cosman
SURSA: http://www.citynews.ro
Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…