Muzeul Mănăstirii Sinaia

3 min read
0
0
208

În cadrul serialului dedicat celor mai importante muzee şi colecţii de artă bisericească din Arhiepiscopia Bucureştilor, vă invităm astăzi să vizitaţi, prin intermediul imaginilor, primul muzeu religios din ţara noastră. Locul unde se află prima Biblie tradusă şi tipărită la Bucureşti, în anul 1688, dar şi alte obiecte de cult de o valoare inestimabilă: Muzeul Mănăstirii Sinaia.

Muzeul a fost construit în anul 1895 cu ocazia bicentenarului mănăstirii. Aici sunt expuse, printre altele, fotografii şi acuarele din sec XIX, reprezentând Mănăstirea Sinaia şi călugări români la Muntele Athos, obiecte de cult din argint: vase pentru agheasmă şi anafură, suporturi de candelă, din secolele XVIII-XIX.

„Se păstrează până acum cinci icoane de Pârvu Mutu din jurul anului 1693 dintre care icoana sa pe lemn Sfânta Treime la stejarul Mamvri. Apoi, Biblia lui Şerban Cantacuzino de la 1688, una dintre puţinele exemplare care se mai păstrează, Sfintele Cruci dintre care două de la 1695 de la sfinţirea bisericii vechi şi alte odoare sfinte care se pot vizita”, a precizat pentru TRINITAS TV Ierom. Mihail Harbuzaru, ghidul mănăstirii.

Mănăstirea Sinaia a fost ctitorită de spătarul Mihai Cantacuzino, între anii 1690-1695. Ansamblul aşezământului cuprinde Biserica voievodală „Adormirea Maicii Domnului”,  Biserica “Sfânta Treime” şi Paraclisul „Schimbarea la faţă”. Între anii 1870-1883, perioadă în care a fost construit Castelul Peleş, clădirea actualului muzeu a găzduit Familia Regală, acesta fiind reşedinţă de vară.

Dacă vreţi să vizitaţi ansamblul mănăstiresc de la Sinaia trebuie să ştiţi că, iarna, muzeul si biserica veche se deschid doar la cerere, doar pentru grupuri mai mari de 10 persoane.

SURSA: http://www.basilica.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Sinaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Investitorii încep să fie mai interesaţi de Sinaia …

Sinaia „for sale“: tot mai multe pensiuni şi hoteluri sunt la vânzare. „Investitorii încep…