Home Breaking News Stiri interne “Muzica Regelui”: La 90 de ani, viaţa şi muzica Regelui Mihai pe CD

“Muzica Regelui”: La 90 de ani, viaţa şi muzica Regelui Mihai pe CD

9 min read
0
0
244

Nu este adeptul unei vieţi duse în lumina reflectoarelor. Nu-i plac mondenităţile, e discret şi retras. De fiecare dată când iese în viaţa publică, prezenţa lui este calmă, are forţă şi blândeţe, în acelaşi timp.

Pe 25 octombrie va împlini 90 de ani. Şi-i va împlini în ţara în care a fost încoronat pentru prima dată rege când nu îm­pli­nise nici măcar 6 ani. Povestea celor două domnii, a lungilor ani de exil şi-ai celor de la revenirea sa în ţară se poate spune într-o mie de feluri. Al­te­ţele Lor Regale Principesa Moşte­nitoa­re Margareta şi Principele Radu au ales însă să o spună într-un chip aparte, cu ajutorul muzicii. Al “Mu­zi­cii Regelui”. Este un dar făcut de­o­po­trivă vârstei sublime a Majestăţii Sale şi românilor. Cincisprezece me­lodii care parcurg prefe­rin­ţele muzicale ale Majestăţii Sale. Cin­cisprezece melodii din fonoteca de aur a Radio­difuziunii Române, gra­vate pe un compact-disc (iată cum, superb, se-ntâlnesc erele mu­zicii!) şi însoţite de o broşură bilingvă (en­gleză-română) cu istorii neştiute despre dragostea pentru muzică a regelui.

Compact-discul şi volumul care-l însoţeşte vor putea să fie şi ale tale. Vei putea să asculţi, într-o seară de toamnă, melodiile preferate ale Majestăţii Sale. Luni, 10 octombrie, “Muzica Regelui” apare o dată cu Jurnalul Naţional, într-un proiect excepţional oferit cititorilor noştri, împreună cu Editura Curtea Veche.

 

Dar să lăsăm imaginaţia să ne poarte în trecut…
Într-o seară de toamnă, cu şapte decenii în urmă, un tânăr rege cânta la pian, în liniştea Foişorului de la Sinaia. Sunetul muzicii învăluise, tandru, întreg domeniul regal de la Castelul Peleş şi, într-un fel, marama asta de muzică încă mai flutură pe aleile îmbrăcate iar de frunzele toamnei… O altă seară, câţiva ani mai târziu. Un tânăr rege în exil, un tânăr mire fără ţară, cântă la pian în liniştea domeniului regal elen de la Tatoi. Melodia a fost compusă chiar de el, cândva, în ţara pe care abia o lăsase în urmă de câteva luni (era anul 1948)… Un fior avea să-i scuture umerii. Din ziua aceea, pătruns de dorul ţării pe care credea că nu o să o mai revadă niciodată, Regele Mihai I n-avea să mai cânte niciodată la pian. Dar tot de atunci clipele lui de reverie au fost umplute de… sunetul muzicii. Leitmotivul unei existenţe regale a fost “Poema Română” a lui George Enescu – pe care o asculta ori de câte ori, în lunga-i pribegie, se muta dintr-o casă în alta. “În liniştea casei goale, Regele Mihai şi Regina Ana ascultau suava muzică a lui Enescu, care le ţinea loc de România” – ne-a mărturisit nu demult Alteţa Sa Regală Principele Radu, referindu-se la legătura intimă, sensibilă a Majestăţilor Lor cu muzica de sorginte românească. “Poema Română” avea să fie, ani, decenii la rând, “cântecul din bagaj”, cântecul unei pribegii care părea, odinioară, fără sfârşit. Astăzi, o dată cu revenirea Majestăţilor Lor şi a Alteţelor Lor în ţară, un fragment din celebrul opus enescian se aude de fiecare dată în debutul evenimentelor oficiale ale Casei Regale. Dar întâmplarea cea mai fascinantă dintre toate, semn că undeva în spaţiul stelar nimic nu se întâmplă fără un rost, este aceasta: în 2008, la 110 ani de la prima audiţie a “Poemei Române” sub cupola Ate­neului Român, aceasta a fost din nou magistrat interpretată, de Filarmo­nica “George Enescu”, sub bagheta maestrului Horia Andreescu. Trecuseră 110 ani de la momentul când adolescentul George Enescu uimea asistenţa – şi pe regii de-atunci ai României, Carol I şi Elisabeta. Însă evenimentul din 2008 avea o încărcătură dublă, pentru că acest colosal concert, după un secol şi un deceniu de la prima audiţie, marca Nunta de Diamant a Majestăţilor Lor Regele Mihai şi Regina Ana.

Povestea aceasta a “Poemei Române” este doar una dintre cele care ne aduc dinainte o personalitate marcată de legătura inefabilă cu muzica. Viaţa Majestăţii Sale Regele Mihai ne este (re)povestită, cald şi luminos, de Alteţa Sa Principele Radu, într-o suită de momente, întâlniri, evenimente al căror principal numitor comun este muzica.

Pentru melomani, în premieră, iată şi playlistul CD-ului “Muzica Regelui”: Marşul Carol I (Iosif Ivanovici), Luarea Plevnei (Anton Kratochwill), Poema Română (George Enescu), Gaudeamus Igitur (interpretare: Corul Academic Radio), Tango “Jalousie” (Jacob Gade), Somme sunny day (Irving Berlin, A Media Luz (C.C. Lenzi/E. Donato), The best thing in life are free (Buddy DeSylva, Lewis Brown, Ray Henderson), Dansul focului (din baletul Amorul vrăjitor, de Manuel de Falla), Preludiile (Franz Liszt), Concertul nr. 1 în Mi bemol major pentru pian şi orchestră (Franz Liszt), Bolero (fragment final, Maurice Ravel), O! Mio babbino caro (aria Laurettei din opera Gianni Schiacchi, de G. Puccini), Simfonia a III-a, op. 78 n Do minor “cu orgă” (Camile Saint-Saens), Simfonia a IX-a în Re minor, op. 125 (L. van Beethoven).

SURSA: http://www.jurnalul.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Ce faci cand pleci la drum cu copilul? 3 sfaturi pentru o calatorie sigura si placuta

A pleca intr-o calatorie cu un copil reprezinta atat o placere extrem de mare, cat si o re…