acirc, acordate, Cas, clien, condi, conditii de creditare, constantin, contractele, contractelor, credite, credite ipotecare, Dac, din, fi, icirc, ilor, împrumuturilor, interes general, iri, ivor, lege, mai, mprumut, noua, obligate, pentru, programului, Stiri locale, stiri ploiesti, sunt, zile
Mihai Mircea Totpal
Noua lege a creditării exclude contractele de împrumut pentru Prima Casă şi băncile pentru …
Noua lege privind creditarea nu va fi aplicată programului de împrumut ipotecar garantat de guvern Prima Casă, şi nici împrumuturilor acordate de băncile pentru locuinţe (BpL), întrucât acestea sunt reglementate prin legi speciale.
Legea, care limitează comisionul de rambursare anticipată şi aduce îmbunătăţiri contractelor de împrumut în favoarea clienţilor, va fi aplicată doar parţial împrumuturilor acordate de casele de ajutor reciproc, a declarat pentru NewsIn preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu. „Pentru sistemele de împrumut de tip CAR (casa de ajutor reciproc) există câteva precizări, care ţin mai mult de partea de informare a clienţilor„, a mai spus Cerbulescu.
Ordonanţa nu va fi aplicată „contractelor de credit referitoare la credite acordate unui public restrâns pe baza unei dispoziţii legale de interes general, la rate ale dobânzii mai mici decât cele practicate în mod obişnuit pe piaţă sau fără dobândă ori în condiţii care sunt mai avantajoase pentru consumator decât cele obişnuite de pe piaţă şi cu dobânzi mai mici decât cele practicate în mod normal pe piaţă,” conform Art.1 litera i) din text.
Astfel, băncile pentru locuinţe îşi vor putea menţine comisioanele proprii, în timp ce băncile care au încheiat contracte pentru programul „Prima Casă” vor putea păstra prevederile acestora neatinse.
Băncile riscă amenzi cu valori cuprinse între 5.000 şi 100.000 de lei pentru nerespectarea noilor norme privind rambursarea anticipată a creditelor, potrivit Ordonanţei.
Comisionul de rambursare anticipată a creditelor – de consum, ipotecare sau de leasing – va fi de 1% din valoarea sumei rambursate anticipat, dacă până la scadenţa contractului a rămas mai mult de un an, şi de 0,5% dacă până la scadenţă a rămas mai puţin de un an.
Băncile vor fi, totodată, obligate să ofere formulare standard persoanelor care vor să contracteze credite, înainte de semnarea contractelor, pentru a le da posibilitatea să compare ofertele de pe piaţă. După încheierea contractului, beneficiarul are la dispoziţie un termen de 14 zile în care poate renunţa la contract fără a da explicaţii şi fără a plăti vreo penalizare. Dacă în cele 14 zile a accesat o rată din creditul respectiv, clientul va rambursa rata respectivă în termen de maximum 30 de zile.
SURSA: http://media.imopedia.ro
Partajează acest conținut:
Publică comentariul