Home Noul an scolar a inceput luni si va fi mai lung cu patru zile decat in anii precedenti

Noul an scolar a inceput luni si va fi mai lung cu patru zile decat in anii precedenti

11 min read
0
0
163

Noul an şcolar care a început, luni, va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare, cu patru mai multe decât în anii şcolari precedenţi, elevii urmând să încheie cursurile în 17 iunie 2011.

Peste 3,2 milioane de elevi şi preşcolari încep cursurile luni.

Potrivit structurii noului an şcolar afişată pe site-ul Ministerului Educaţiei, elevii încep cursurile în 13 septembrie 2010 şi le încheie vineri, 17 iunie 2011, nefiind făcută nicio menţiune privind terminarea cursurilor mai devreme pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a şi, respectiv, a XIII-a.

Finalizarea cursurilor mai devreme este însă anunţată în metodologia de organizare a examenului naţional şi a celui de bacalaureat. Astfel, potrivit metodologiei, elevii claselor a VIII-a vor finaliza cursurile cu o săptămână mai devreme de 17 iunie, respectiv în 10 iunie, iar liceenii din clasele a XII-a şi, respectiv, a XIII-a vor termina cursurile în 27 mai.

Anul şcolar se va încheia pe 31 august 2011 şi va fi structurat pe două semestre.

Astfel, în semestrul I sunt programate cursuri în intervalul 13 septembrie – 21 decembrie. În perioada 1 – 7 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă.

Elevii vor avea vacanţă de iarnă din 22 decembrie 2010 până în 4 ianuarie 2011. Cursurile semestrului I vor fi reluate în 5 ianuarie 2011 şi vor dura până în 28 ianuarie. Vacanţă intersemestrială este programată pentru intervalul 29 ianuarie – 6 februarie 2011.

Cursurile în semestrul al doilea încep în 7 februarie 2011 şi durează până în 15 aprilie. Din 16 aprilie şi până în 25 aprilie 2011 elevii vor fi în vacanţă de primăvară, cursurile semestrului al doilea urmând să fie reluate în 26 aprilie. Semestrul al doilea se va încheia în 17 iunie.

Elevii vor fi în vacanţa de vară din 18 iunie până în 11 septembrie, cu o săptămână mai puţin decât în anul şcolar 2009-2010.

Totodată, elevii nu vor merge la cursuri nici în zilele libere prevăzute de lege.

Tezele din semestrul I al anului şcolar 2010-2011 vor fi susţinute, de regulă, până la data de 17 decembrie 2010, iar cele de pe semestrul al doilea, până la data de 20 mai 2011.

În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar care au fost stabilite prin Ordinul ministrului Educaţiei. Structura anului şcolar poate fi modificată cu condiţia asigurării unui număr de zile de cursuri de 177 zile lucrătoare, precum şi cu posibilitatea ca toţi elevii să participe, fără restricţii, la examenele de bacalaureat şi de absolvire.

Calendarul examenelor şi evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare a competenţelor profesionale, precum şi calendarul admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Evaluarea naţională din perioada 20-22 iunie 2011 se va suprapune cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională programată în perioada 20-23 iunie.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat are loc în intervalul 6 iunie – 1 iulie. În prima parte a perioadei de bacalaureat, respectiv 6-23 iunie, sunt programate probele orale, iar din 27 iunie şi până în 1 iulie elevii vor susţine probele scrise.

Elevii clasei a IX-a de liceu – filiera tehnologică, învăţământ de zi, vor avea, pe lângă cele 36 de săptămâni de cursuri, şi trei săptâmâni de stagii de pregătire practică, în conformitate cu prevederile planurilor-cadru.

De asemenea, pentru clasa a XI-a – anul de completare şi pentru învăţământul special, clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor va fi de 37 de săptămâni, însumând 183 de zile.

Totodată, pentru clasa a XI-a de liceu – filiera tehnologică, ruta directă de calificare şi pentru clasa a XII-a de liceu – filiera tehnologică, ruta progresivă de calificare durata cursurilor este, în funcţie de prevederile planurilor-cadru, de 37 de săptămâni, însumând 182 de zile lucrătoare, respectiv de 38 de săptămâni, însumând 187 de zile lucrătoare.

În învăţământul postliceal (şcoală postliceală şi şcoală de maiştri), durata cursurilor este cea stabilită prin planurile de învăţământ în vigoare.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine, într-un comunicat de presă, că anul şcolar 2010-2011 “anunţă o perioadă grea din istoria învăţământului românesc”, având în vedere reducerea salariilor cu 25 la sută sau faptul că mulţi profesori au rămas fără locuri de muncă.

Cadrele didactice au venituri mai mici cu 25 la sută sau, în unele cazuri, cu 50 la sută faţă de debutul anului şcolar trecut, o parte dintre angajaţii din învăţământ au rămas fără locurile de muncă, sunt unităţi de învăţământ care îşi deschid porţile, deşi nu au fost reabilitate sau măcar igienizate, sunt elevi nevoiţi să facă naveta dintr-o localitate în alta pentru că nu au şcoli sau cadre didactice. Aceasta este imaginea învăţământului din România, iar problemele, pe care le-am enumerat, afectează calitatea actului educaţional”, susţine FSLI.

În ciuda acestor condiţii austere, afirmă liderul FSLI Aurel Cornea, toţi cei aproximativ 200 de mii de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ vor participa, luni, la deschiderea anului şcolar, în semn de respect pentru elevi şi părinţi.

“FSLI recomandă, însă tuturor angajaţilor din învăţământ-cadre didactice, personal didactic auxiliar şi personal nedidactic- să poarte în piept, în prima zi de şcoală, fluturaşul de salariu care arată diminuarea venitului cu 25 la sută sau un ecuson, pe care să fie scris: «- 25%». Este o formă de protest simbolică faţă de Guvernul României, care nu a putut să elaboreze un plan de susţinere a învăţământului. Colegiul Naţional al Liderilor FSLI s-a întrunit în perioada 9-12 septembrie şi a stabilit ca liderii judeţeni ai federaţiei să consulte membrii de sindicat în vederea stabilirii unui calendar de proteste“, mai arată sursa citată.

SURSA: http://www.mediafax.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Este atat de bine sa stii ca la gradinite cei mici sunt ingrijiti si multumiti

Gradinite ale viitorului Este de ajuns sa vezi sali frumos amenajate in gradinite de tip T…