Home Breaking News Stiri Exclusive Orasul Buşteni este un reper al dezvoltării ştiinţelor matematice în România

Orasul Buşteni este un reper al dezvoltării ştiinţelor matematice în România

7 min read
0
0
202

Buşteni este un reper al dezvoltării ştiinţelor matematice în România şi nu numai, având în vedere iniţiativa Societăţii de Ştiinţe Matematice din România de a organiza la Buşteni un eveniment european în primăvara anului 2016, anume EGMO.

a1c5a8263b2924b7df64c6dc9ef94125_XL

Olimpiada de Matematică pentru Fetele din Europa s-a organizat în oraşe mari ale Europei, la Cambridge-2012, Luxembourg-2013 , Antalya-2014 şi Minsk-2015. In România, la Buşteni se va organiza în primăvara anului 2016, urmând ca în 2017 să se organizeze la Zurich.

Societatea de Ştiinţe Matematice din România organizează în fiecare vară cursuri de perfecţionare pentru profesorii de matematică, aşa-numita „şcoală de vară”. Aceste cursuri au o îndelungată tradiţie la ele debutând în România la sfârşitul anilor ’50.
Şcoala de vară a fost organizată de SSMR prima dată în 1970 la Buşteni, apoi 1983-1992, o scurtă întrerupere şi apoi avem continuitate din 1996 până în prezent, încât dacă facem un simplu calcul, putem spune că la Buşteni este a 30-a oară când se organizează acest tip de eveniment.
Şcoala de Vara a S.S.M.R. este organizată la Buşteni, în timpul vacanţei de vară, şi se adreseaza profesorilor de matematică din învăţământul preuniversitar.

Tradiţia matematică la Buşteni înseamnă:

  • Cel mai important geometru de dupa primul război mondial, recunoscut internaţional, Gheorghe Ţiţeica, dar şi unul dintre fondatorii Gazetei Matematice, era legat sentimental de Buşteni, unde în anii `20 a cumpărat o casă. Cu profesorul Ţiţeica la Buşteni, mulţi matematicieni şi fizicieni de renume, români şi străini i-au călcat pragul. Ulterior fiul său, Şerban Ţiţeica a moştenit-o. A cochetat cu fizica, chimia, alpinismul şi călătoriile.
  • Miron Nicolescu, preşedinte al Academiei în anii `70 şi fondatorul analizei matematice moderne îşi petrecea verile la Buşteni în compania altor matematicieni.
  • În perioada anilor `50-`70, se organizau tabere de matematică pentru elevi şi consfătuiri.
  • În anul 1970 Şcoala de vara a Societăţii de Ştiinţe Matematice s-a desfăşurat prima dată la Buşteni.
  • Olimpiada Internaţională de Matematică din 1979 a avut sediul juriului şi al corectării la Buşteni. Corectura s-a desfăşurat la liceul din Buşteni.
  • In 1983 la al doilea Congres Internaţional de Algebre de Operatori (sprijinit de Zoe Ceauşescu) a avut loc la Buşteni, şi este un punct de referinţă în matematica mondială prin lansarea cercetărilor novatoare ale lui Dan Virgil Voiculescu (actualmente profesor emerit la Berckeley) în domeniul probabilităţilor necomutative. Era rar în acea perioada ca 50 de matematicieni străini să vină în România.
  • Şcoala de vară a SSMR s-a desfăşurat între 1983-1992 la Buşteni fiind reluată din 1996 până în prezent, cu sprijinul nemijlocit al autorităţilor locale. Date fiind condiţiile excepţionale găsite la Buşteni, SSMR a beneficiat de un proiect finanţat pentru acest scop de Fundaţia Româno-Americană timp de peste trei ani.
  • Pe 29 octombrie este Ziua Internetului din întreaga lume.
  • Alexandru Mateescu, cetăţean de onoare al oraşului Buşteni, ce şi-a desfăşurat activitatea ştiinţifică mai mult în afara României, respectiv Austria, Finlanda, şi alte ţări din Europa, a realizat demersurile necesare pentru acordarea numelui de domeniu României pe internet. În primăvara lui 1993, România intră oficial pe harta internaţională a utilizatorilor de Internet şi primeşte numele de domeniu „.ro”, graţie lui Alexandru Mateescu.
  • Să nu îl uităm pe prietenul nostru Petre Buruiană, profesor al urbei noastre. Să ne amitim mereu de profesorii noştri.

Aşadar, putem spune că Buşteniul este prieten cu matematica şi informatica, Buşteniul a contribuit de-a lungul anilor la dezvoltarea ştiinţelor matematice şi la introducerea internetului în România.

Administraţia publică din Buşteni suţine în mod tradiţional educaţia.

Redactat/ dactilografiat
Administrator public,
Marian Ilie

28 iulie 2015

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Litanii” – noul volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, Editura Rawex Coms – Bucureşti, 2020

        A apărut un nou volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, intitulat “Litan…