Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Stiri Sinaia Pasivitate inseamna complicitate! “Despre RECENSAMANT”

Pasivitate inseamna complicitate! “Despre RECENSAMANT”

6 min read
0
0
183

Recensamant:operatie administrativa care consta in inregistrarea statistica a populatiei, a animalelor, a locuintelor, a autovehiculelor, etc.,dintr-o tara sau dintr-o regiune data (conform DEX).Recensamantul se repeta periodic, la anumite intervale de timp (ultimul in 2002) iar analiza comparativa a datelor obtinute la aceste momente diferite, poate contura tendintele de evoutie (pozitiva sau negativa) ale unei comunitati, ale unei regiuni sau ale unei tari.

Astfel, comform recent incheiatului recensamant, in Sinaia mai sunt doar 9.631 de locuitori si incepand cu 1992 (15.465 locuitori) tendinta este de scadere accentuata. Asta inseamna o depopulare a statiunii in ultimii 20 de ani datorata lipsei locurilor de munca care, suprapusa peste costul ridicat al vietii (preturi de statiune) au dus la migrarea populatiei si a fortei de munca spre comunele prahovene (Banesti, Brebu, Valea Doftanei, Secaria, Talea). Efectele acestui fenomen sunt deja vizibile. In lipsa unor slujbe decente,tinerii sinaieni pleaca din oras, rata natalitatii scade vertiginos (mai putini copii in general, mai putine clase in scoli, mai putini copii in clase) iar populatia stabila este imbatranita, impovarata de griji si apatica. Intr-un oras statiune in care turismul este preocuparea de baza, lipsa unei solide si diverse industrii orizontale legata de acest domeniu de activitate poate fi una dintre cauze. Pe de alta parte, scaderea numarului de locuitori sub 10.000, poate deveni o problema si pentru mentinerea statutului de statiune turistica al Sinaiei (acest barem fiind considerat ca minim) dar si pentru accesarea fondurilor europene atat de necesare dezvoltarii localitatii. Iar cand avem aceste fonduri, construim gradinite pentru acei mult mai putini copii ai putinilor tineri sinaieni pe care ii alungam din orasul lor in care nu reusim sa le oferim macar o viata normala.

Din punct de vedere al locuitorilor, Sinaia ne apare deci ca un oras depopulat. Daca analizam insa numarul de unitati locative (case, apartamente) aflam ca exista 6.467 de astfel de spatii ceea ce inseamna ca revine o locuinta pentru 1.5 locuitori. Considerand ca fiecare familie de sinaieni (formata in mod conventional din 3 persoane) ar avea o locuinta proprie, rezulta un surplus de 3.256 spatii de locuit (adica jumatate) la care mai putem sa adaugam si cele cca.1.000 de apartamente care sunt la vanzare in Sinaia in acest moment. Locuintele in plus sunt casele de vacanta care au aparut cu nemiluita si peste tot, apartamentele ramase libere in urma migrarii fortei de munca care au devenit si ele ”de vacanta” dar si megalomanicele dezvoltari imobiliare infipte in chiar inima orasului. Putem spune deci ca,din punctul de vedere

al constructiilor, Sinaia este un oras aglomerat, supra-construit, cu o infrastructura (retele edilitare, strazi, parcari) irational supradimensionata si asta nu in folosul propriilor locuitori. Iata ca orasul a ajuns sa apartina mai mult turistilor, fiind incet, incet confiscat sinaienilor.

Privind un alt element statistic, constatam ca valorile de trafic din zona sunt depasite cu 40% in medie, ceea ce ar impune realizarea a inca doua benzi de circulatie pe fiecare sens, ca 50% este doar tranzit din care doar 20% are ca destinatie statiunile Vaii Prahovei. Circulatie intensa, dar interes scazut. Si asta se vede pe strazi, prin magazine, restaurante sau hoteluri.

Va veti intreba, ce legatura au datele recensamantului cu arhitectura si cu urbanismul. Nu au. Au in schimb  o stransa legatura cu lipsa calitatii in arhitectura, cu lipsa de reglementari urbanistice, cu lipsa de viziune si strategie de dezvoltare in care si arhitectura impreuna cu urbanismul sunt parte. Ne gandim deseori ca astfel de fenomene ”la scara mare” se produc in perioade lungi de timp si ca ele nu se vor petrece pe timpul vietii noastre. Insa tot ce v-am prezentat s-a intamplat doar in ultimii 20 de ani.

Sinaia a ajuns astazi un oras aglomerat de case si lipsit de oameni!

SINAIA, 21.11.2011,
in cadrul campaniei SALVATI SINAIA
arh. MANEA Nicolae Dan
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Sinaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Investitorii încep să fie mai interesaţi de Sinaia …

Sinaia „for sale“: tot mai multe pensiuni şi hoteluri sunt la vânzare. „Investitorii încep…