Home Breaking News Stiri Externe 200 de români au construit cel mai mare parc solar din Europa

200 de români au construit cel mai mare parc solar din Europa

9 min read
0
0
316

Cel mai mare parc solar din Europa a fost construit de o echipă de români. În patru luni ei au montat, în nordul Germaniei, 400.000 de panouri solareși au fost apreciaţi de toţi nemţii cu care au lucrat.

Compania germană Energy Mohring tocmai a inaugurat în localitatea Eggebek, aproape de graniţa Germaniei cu Danemarca, cel mai mare parc solar din Europa , montajul panourilor fiind realizat de o companie românească în doar patru luni. Parcul  are o capacitate de 83 MW produşi  de 400.000 de panouri şi se întinde pe o suprafaţă de 3,2 km ² pe locul unei vechi baze NATO. Investiţia totală a fost de 130 de milioane de euro.

Compania românească  care a amplasat panourile, Enercons Guset, a folosit o echipă de 200 de muncitori din comuna arădeană Tudor Vladimirescu. Românii au montat 3.000 de panouri pe zi în fiecare dintre cele patru luni. Toate panourile au cântărit 4.000 de tone şi au fost aduse cu 200 de tiruri.

„Am făcut ceva gigantic aici. 83 de MW în patru luni. Ne mândrim cu faptul ăsta că nişte oameni atât de mici au putut face nişte lucruri atât de gigantice”, a spus patronul român, Valentin Guset, citat de Realitatea TV. Potrivit acestuia, nemţii au apelat la serviciile Enercons pentru că echipa sa este foarte cunoscută în Europa şi a mai lucrat, tot pe fotovoltaic, in Germania, Italia şi Belgia.

Guset nu a vrut să dezvăluie cât a câştigat el din afacere. Zice că important e că şi-a trecut în CV montajul celui mai mare parc solar din Europa.

Cu banii câştigaţi, „destui” după spusele lor, românii vor să-şi facă o viaţă mai bună în ţară. „Vreau o viaţă decentă, o casă, vreau să mă ajut singur”, spune Florin Purece, de profesie tractorist, care a lucrat la proiectul Eggebek. Chiar dacă munictorii nu vor să spună cu cât au fost plătiţi, totuşi patronul afirmă că salariile sunt la nivelul Germaniei. “Niciunul nu ia mai puţin de 1.000 de euro net şi au cazarea, masa şi transportul asigurate.

Deocamdată, nu se pune problema întroarcerii acasă pentru niciun membru al echipei. Vor să lucreze la proiecte similare din vest. Ceea ce şi fac. Acum muncesc în cadrul unui proiect fotovoltaic de 40 de MW în nord-estul  Germaniei şi, de la anul, vor monta un parc de 4 MW în Berlin. La Eggebek au făcut o impresie bună.  „Au lucrat bine, sunt foarte muncitori. Am avut o problemă cu un furt dar s-a dovedit că hoţul era german”, a spus despre români Sascha Moring, patronul companiei care deţine parcul solar. Aceeaşi părere o are şi primarul din localitate, Reinhard Breidenbach, care spune despre muncitori că sunt foarte harnici. Omologul său român i-ar vrea acasă pe cei 200 pentru că vrea ca urbea pe care o conduce să beneficieze de experienţa lor acumulată la nemţi. „Cu tot respectul pentru germani, vrem să îi aducem acasă calificaţi pentru că şi noi avem nevoie de ei”, precizează Ioan Crişan, edilul din Tudor Vladimirescu.

Parcul solar Eggebek se întinde pe 4 km de la nord la sud şi pe 0,8 km de la est la vest . Panourile sunt produse de gigantul Danfoss şi folosesc o tehnologie de ultimă generaţie care permite o producţie de energie mai mare la o suprafaţă a panoului mai mică faţă de produsele clasice existente acum pe piaţă. Urmare a acestui lucru, energia produsă în parcul din Eggebek va fi cu până la 30% mai ieftină decât media pieţei germane.

Mai multe informaţii despre acest proiect precum şi imagini cu amplasarea panourilor puteţi vedea aici.

În momentul de faţă parcul solar german este în top 3 proiecte de acest tip din lume. Va fi depăşit rapid, însă, de proiecte gigantice de sute de MW din Australia ori SUA. De departe, cel mai mare proiect al planetei va fi Desertec care vrea să acopere o bună parte din nordul arid al Africii şi Peninsula Arabică cu panouri solare. A re ca iniţiatori mai multe ţări europene, cu Germania cap de listă şi presupune amplasarea a milioane de panouri fotovoltaice într-o perioadă de 20 de ani. Investiţia necesară este uriaşă: 400 de miliarde de dolari  însă şi beneficiile ar urma să fie pe măsură. La nivelul anului 2050 se estimează că firmele implicate în proiect ar avea profituri de 2.000 de miliarde de dolari. Energia produsă în cadrul Desertec ar fi suficientă pentru alimentarea întregii Europe dar şi a ţărilor gazdă ale panourilor solare.

România are un singur producător de energie solară. Compania Renovatio Trading administrează un parc de 1 MW în localitatea Singureni din judeţul Giurgiu. În România, costul unui MW instalat în energie fotovoltaică este de trei milioane de euro, aproape dublu faţă de ce al unui MW eolian.

SURSA: http://www.money.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Anna-Nora ROTARU-PAPADIMITRIOU – Grecia, paşi prin istorie, călător prin timp

Se spune, ca nicăieri nu-i mai frumoasă luna plină, decât atunci când urci pe Acrοpole! De…