Home Piata imobiliara: cat de mult au scazut preturile in 2010? Depinde pe cine intrebi!

Piata imobiliara: cat de mult au scazut preturile in 2010? Depinde pe cine intrebi!

5 min read
0
0
143

Datele publicate luni de INS arata ca in trimestrul trei din 2010, pretul real de tranzactionare al locuintelor in Romania era cu 4,3% mai mic decat in trimestrul doi, si cu 7,2% mai mic decat in acelasi trimestru al anului anterior. Comparativ cu sfarsitul anului 2009, in primele trei trimestre din 2010 preturile au scazut in medie cu 11,4%, iar comparativ cu T1.09, de cand INS a inceput culegerea datelor, preturile sunt cu 11% mai mici.

Cifrele mai arata ca pretul caselor a scazut mai rapid decat cel al apartamentelor: fata de sfarsitul anului 2009, in T3.10 pretul caselor era cu 14% mai mic (-12% in mediul urban, si – 19,6% in mediul rural), iar cel al apartamentelor era cu doar 11% mai mic.

Acum, daca vom compara scaderea indicata de INS cu cea indicata de indicele national calculat de imobiliare.ro observam ca diferentele sunt foarte mari, detalii mai jos, click pe grafic pentru marire.

Bineinteles, sursa datelor este diferita – daca imobiliare.ro calculeaza evolutia preturilor pe baza anunturilor introduse de proprietari, INS calculeaza evolutia preturilor pe baza datelor primite de la notari (si folosind un volum de date mult mai mare), astfel incat este de asteptat ca cifrele sa nu fie aceleasi.

In ce priveste procentele de scadere, exista insa si diferente mai mari decat cea indicata in graficul de mai sus.

Cu cat au scazut preturile in Bucuresti

Datele INS arata ca preturile apartamentelor au scazut cu 9,5% in primele 9 luni din 2010, ceea ce duce la o scadere anuala in jurul a 12%. In acelasi timp, o analiza a imopedia.ro arata o scadere de 10% in cazul apartamentelor vechi, datele publiate pe indeximobliar.blogspot.com arata o scadere in jurul a 12%, imobiliare.ro indica o scadere de 14%, iar magazinuldecase.ro ridica stacheta la -20%.

Cum au evoluat preturile in alte orase

Pentru Timisoara, atat imobiliare.ro cat si magazinuldecase. arata o scadere medie in jurul a 17% in cazul apartamentelor vechi, in Constanta preturile au scazut in medie cu 15%, iar in Cluj diferenta este absolut uriasa: imobiliare.ro indica o scadere de 5%, iar magazinuldecase o scadere de 20%.

Tot in Cluj, in cazul garsonierelor procentele date de cele doua situri sunt de -5%, respectiv -30% (!!!).

Concluzie

Daca in perioada de crestere a pietei imobiliare (2000-2008) nu aveam decat date sporadice privitoare la evolutia preturilor, acum avem prea multe surse, insa niciuna nu ofera date complete. Site-urile de anunturi se bazeaza pe datele introduse de proprietari, nu pe preturile de tranzactionare, iar in cazul INS nu sunt oferite nici preturi, nici date privitoare la numarul tranzactiilor luate in considerare.

In plus, preturile de tranzationare inregistrate de notari de multe ori nu sunt cele reale, vanzatorul si cumparatorul intelegandu-se sa declare un pret mai mic decat cel real (dar care nu se poate situa sub grila notarilor) pentru a plati taxe mai mici.

In concluzie, trendul pe care il arata toate aceste date este mai important decat procentele. In 2010, la nivel national, preturile au scazut cu 10-15%, iar in Bucuresti cam tot pe acolo. In 2011 trendul va continua, desi procentele de scadere vor fi mai mici.

SURSA: http://businessday.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Tips&tricks: cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre hidroizolatiile pentru fundatii

Iti doresti sa-ti construiesti o casa, pentru a te bucura de confortul pe care un astfel d…