Home Pictorul Paul Cézanne aniversat la cei 172 de ani de la nastere

Pictorul Paul Cézanne aniversat la cei 172 de ani de la nastere

3 min read
0
0
171

Pictorul s-a născut într-un orăşel din apropierea Marsiliei, Aix-en-Provence, într-o familie înstărită. Tatăl său a înfiinţat prima bancă din urbe. În primii ani de şcoală, Paul Cézanne a fost un elev eminent şi a legat prietenii cu colegii Emile Zola, Jean-Baptiste Baille şi Louis Marguery. Zola şi Cézanne erau colegi şi în cadrul orchestrei oraşului natal, primul cântând la clarinet, iar cel de-al doilea la corn. Google şi-a schimbat pictograma de start pentru a marca 172 de ani de la naşterea pictorului francez Paul Cézanne. În locul cunoscutului logo al motorului de căutare a fost publicată o pictură cu natură moartă, realizată în stilul postimpresionist al artistului.

Paul Cézanne este considerat cel mai mare inovator al picturii la sfârşitul secolului al XIX-lea. Pictura lui Cézanne reprezintă puntea de trecere de la impresionism spre cubism şi a avut un uriaş impact asupra artei secolului al XX-leam inclusiv asupra artei abstracte.

Jucătorii de cărţi, naturile moarte cu fructe sau femeia care se scaldă sunt câteva dintre temele picturii lui Paul Cézanne. Artistul s-a stins din viaţă la 23 octombrie 1906, după ce a contractat o pneumonie gravă. Pictorul a fost surprins de ploaie în timp ce lucra în aer liber.

femeia care se scalda

Pictura lui Cézanne a avut un uriaş impact asupra artei secolului al XX-lea, incluzând şi arta abstractă. Chiar din timpul vieţii sale, contemporanii încearcă să-i fructifice experienţa. Mult îi datorează Van Gogh şi Gauguin. Acesta din urmă îi cumpără de altfel numeroase lucrări. simboliştii, prin Maurice Denis, văd şi ei în Cézanne pe unul din maeştrii lor. Matisse spune următoarele: “Cézanne este maestrul nostru, al tuturor”. Picasso, ştie cât îi datorează înaintaşului său, al cărui moştenitor credincios este fără îndoială. După moartea lui Cézanne, el pictează în scurt timp, în 1907, tabloul “Domnişoarele din Avignon”, care este în acelaşi timp un omagiu faţă de pictura “Les grandes baigneuses” a predecesorului său.

mere

SURSA: http://www.agentia.org

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Tips&tricks: cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre hidroizolatiile pentru fundatii

Iti doresti sa-ti construiesti o casa, pentru a te bucura de confortul pe care un astfel d…