Home Piesa de teatru “Vietasii” la Teatrul Dramatic “Sica Alexandrescu”

Piesa de teatru “Vietasii” la Teatrul Dramatic “Sica Alexandrescu”

7 min read
0
0
408

Data: 17 martie intre 19:00 si 20:30

Loc de desfasurare: Teatrul Dramatic

Pret: 10 lei. Pentru elevi, studenţi: 5 lei

Teatrul Dramatic “Sică Alexandrescu” Braşov vă invită la piesa de teatru “Vieţaşii” după Vieţaşii de pe Rahova de Eugen Istodor, în regia Cătălin Chirilă, cu Ciprian Mistreanu.

“Eu nu greşisem cu nimic când m-am născut…” … este mărturia unui dintre „vieţaşi” – un condamnat pe viaţă, închis la Penitenciarul Rahova.

Poveştile celor care ispăşesc pedeapsa capitală, într-o închisoare de maximă siguranţă, sunt surprinse de către jurnalistul Eugen Istodor în volumul său, apărut în 2005, Viețașii de pe Rahova. Din mărturiile unor condamnaţi pe viaţă.

Aceeaşi îmbinare frustă între investigaţie şi confesiune – ce dezvăluie o lume pe care o respingem necondiţionat, fără cea mai mică dorinţă de clemenţă – se păstrează şi în scenariul după acest volum, ce stă la baza spectacolului Vieţaşii, montat pe scena Teatrului „Sică Alexandrescu”.

Spectacolul, o felie de teatru-document, este regizat de Cătălin Chirilă, cele patru destine de viaţă fiind redate scenic de către Ciprian Mistreanu.

Care este povestea lor? Care este justificarea lor?… O au?… Cum se descurcă în universul strâmt în care sunt condamnaţi să trăiască şi care este lumea lor?… Ce însemnă acum afară?… Şi ce înseamnă trecut? Dar, oare, viitor?

Şi… ce mai poate să însemne, în vocabularul lor, cuvântul….”uman”?

„Sunt de treişpe’ ani arestat, trei ani pe Rahova, şapte până la prima comisie. E gratie la uşă, e gratie la geam. Ne chinuim cu o scândurică prin gratii să închidem geamul. Este frig toamna. Cum e acum, toamna, e greu, caloriferele nu sunt încă, dar o să meargă. Scriam acum acasă, cu vreo cinci haine pe mine… Am primit scrisoare cu griji, cu probleme. Afară e greu, e oameni ce nu au. Dar pe mine mă vizitează des. Familia a fost prezentă după mine, îi mulţumesc lui Dumnezeu! Şi aş vrea pe această cale să transmit la toată lumea din libertate toate cele bune şi băieţii care au un caracter mai feroce să se gândească să nu facă rău, că-şi distrug viaţa, tinereţea, şi o dată ce ai ajuns aici…”

„Mama mea, că-i bătrână, da? În loc eu să fiu sprijinul ei, să-i aduc eu ei, să-i dau eu ei, mi-aduce ea mie. Şi-aceasta, pentru mine, ce-nseamnă? Cum mă simt eu când primesc de la mama? De ani de zile… şi eu nu pot să-i ofer, de-aicea, măcar o floare! Sau de ziua ei, o ciocolată sau un micuţ cadou… Decât să-i scriu de ziua ei acolo-şa, ce-mi dictează sufletu’, nu?”

„Am intrat la 18 ani şi 10 luni, în ’90, în mai.(…) Un moment care n-am gândit atunci, pe moment. Şi atunci am plecat cu doi din ăştia mici la furat, am fost prins la furat, câţiva pumni, câteva picioare, teama de moment de a fi arestat, după care noi am fugit, n-am ştiut că a rămas cineva jos şi nu a avut pe moment un ajutor, ceva, ca să fie dus la spital.”

„Aveam servici, eram căsătorit, datorită la pedeapsă nu mai e cu mine acum. Viitorul pentru mine nu e pierdut, numai să fac şapte ani şi să mă eliberez, să mă ajute bunul Dumnezeu, să fiu liber şi să pot demonstra la societate că pot să fac ceva la viaţă. Promit solemn la conducere şi la bunul Dumnezeu că o să fac ceva bun dacă mă eliberez.”…

Fiecare grupa va lua parte la cursuri, va efectua vizite la redactii si va avea ca sarcina producerea unor materiale de stir in cadrul televiziunii, radioului sau a presei scrise. Productiile iubv continut participantilor vor fi prezentate apoi in cadrul programului. La absolvirea scolii fiecare participant va putea face dovada experientei acumulate cu ajutorul unei diplome inmanata de reprezentantii Radio 21, Antena 1 Brasov sau BunaZiua Brasov, in functie de domeniul ales.

Primul spectacol va avea loc marţi, 1 februarie 2011, ora 19.00 la Sala Studio.

SURSA: http://www.iubescbrasovul.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Hrană umedă pentru pisici: beneficii pe care trebuie să le cunoști

Hrana umeda pisici este unul dintre alimentele preferate de către feline datorită tuturor …