Pilda Zilei – „Ajutor dezinteresat”
Culeasa de preot militar
Benone Tanase
Intr-o seara, un tanar se intorcea acasa. Dar, din cauza intunericului ce se lasase, s-a impiedicat de un bolovan si, cazand, s-a lovit destul de tare. Suparat foc, a plecat mai departe, dar un gand nu-i dadea pace.
– Ce cauta ditamai bolovanul in mijlocul drumului si cum de nu l-a vazut la timp ?
– Aoleu, dar daca mai trec si alti oameni si patesc la fel ca el ?
Chiar in acea clipa, tanarul s-a oprit si, cu toate ca se lovise destul de tare si se grabea sa ajunga acasa, a facut cale intoarsa pana la bolovanul cu pricina pe care l-a impins la marginea drumului. Acolo putea sa stea oricat, ca nimeni nu s-ar mai fi impiedicat de el.
De-abia acum, tanarul nostru a plecat linistit si multumit spre casa. Rana pe care i-o pricinuise cazatura il durea parca mai putin acum, cand stia ca i-a scapat, poate, si pe altii de la o suferinta ca a lui.
Sa stii sa te gandesti si la ceilalti, inseamna sa stii sa traiesti. Bucuriile celor de langa noi trebuie sa fie si bucuriile noastre, iar durerile si necazurile lor, trebuie sa ne doara si pe noi. Decat sa ne purtam fiecare de grija, mult mai bine ar fi daca fiecare ar avea grija de ceilalti.
Pilde si povestiri ortodoxe cu talc – Ajutor dezinteresat
Asculta mai multe audio diverse
“Dragostea – rădăcina şi izvorul binelui. ” ( Sfântul Ioan Gură de Aur )
Vineri 10 iunie 2011
Ziua Paraşutiştilor
Sfantul zilei
Sfantul Mucenic Timotei, episcopul Prusei
Sfantul Mucenic Timotei a trait in timpul imparatului Iulian Apostatul (361-363). Pentru sfintenia sa, a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Din minunile sale amintim:
A ucis un balaur care ii omora pe calatorii de pe un drum ce ducea la Prusa. I-a aruncat balaurului in gura un acoperamant cu care se acoperea Euharistia din Sfantul Altar. A inviat pe un imparat cu numele Areta. A intors de la moarte la viata pe o imparateasa care slujea idolilor. In urma acestei minuni, imparateasa a devenit crestina.
Sfantul Mucenic Timotei a fost aruncat in temnita din porunca imparatului Iulian. Chiar si in temnita fiind, credinciosii veneau la el ca sa asculte invatatura sa.
Imparatul Iulian auzind ca si legat Sfantul Timotei il propovaduieste pe Hristos, a poruncit sa i se taie capul. Sfantul Timotei a trecut la cele vesnice in anul 362.
Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
– Sfintilor Mucenici Alexandru si Antonina;
– Sfantului Cuvios Canid;
– Sfantului Cuvios Teofan;
– Sfantului Cuvios Apolo;
– Sfantului Alexie, episcop de Bitinia.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Cei patru sfinţi creştini celebraţi în zilele de 10 (Sfântul Mucenic Timotei), 11 (Sfântul Apostol Vartolomeu), 12 (Preacuviosul Onufrie) şi 14 iunie (Sfântul Proroc Elisei) sunt numiţi în Calendarul popular Sfinţi Mărunţi. Aceştia ar fi responsabili cu împârguirea şi coacerea la timp a lanurilor de grâu. Pe măsură ce timpul calendaristic pe stilul vechi rămânea an de an în urmă faţă de timpul astronomic exact, atribuţiile de altă dată ale sfinţilor de a băga bob spicului de grâu şi de a fertiliza holdele semănate nu mai corespundeau cu stadiul de dezvoltare al cerealelor. În felul acesta, importanţa calendaristică acestor sfinţi s-a diminuat treptat. Fără să-i uite, poporul i-a făcut răspunzători de provocarea unor fenomene meteorologice negative care apar frecvent în luna iunie: grindina, vijeliile, furtunile şi ploile torenţiale. (Profesor Ion Ghinoiu)
Click istoric
La 10 iunie 1875 s-a semnat, la Viena, Convenţia comercială, vamală şi de navigaţie româno-austro-ungară (pe 10 ani). Potrivit Convenţiei, România putea să-şi desfacă în Austro-Ungaria produsele agricole fără taxe vamale sau cu taxe reduse, iar Austro-Ungaria beneficia de aceleaşi condiţii pentru produsele ei, în cea mai mare parte industriale, pe care le livra pe piaţa românească. Convenţia, care are o anumită însemnătate politică, marcând un pas înainte pe calea spre independenţa deplină, a adus prejudicii economiei româneşti. Datorită războiului vamal, România nu a mai putut exporta vite, prin Austro-Ungaria, către pieţele tradiţionale din occident.
S-a întâmplat azi
În România
● 1884 – Legea privind crearea Domeniului Coroanei (12 moşii cu 128.286 ha, din care 67.298 ha pădure din proprietăţile statului). Proprietatea asupra Domeniilor Coroanei rămâne a statului român, veniturile din aceste domenii revenind Coroanei;
● 1941 – 13.000 de români basarabeni sunt ridicaţi de autorităţile sovietice de la căminele lor şi deportaţi în Siberia.
În lume
● 1190 – Împăratul german Frederik Barbarossa, unul din conducătorii celei de-a treia cruciade, moare în timp ce trecea râul Saleph (nord-estul Anatoliei), în drum spre Ierusalim;
● 1943 – Internaţionala a III-a, Comunistă, îşi încetează existenţa. Hotărârea de „autodizolvare” luată de Prezidiul Comitetului la 15 mai a fost, în realitate, inspirată de Stalin, care dădea curs unei cereri a preşedintelui SUA, Roosevelt;
● 1944 – Trupele naziste au ucis aproape 650 de civili, locuitori ai satului Oradour-sur-Glane din Franţa.
Născuţi la 10 iunie
● 1969 – Cosmin Olăroiu, antrenor;
● 1970 – Loredana Groza, artistă.
Partajează acest conținut:
Publică comentariul