Home Portret de scriitor: Doina Drăguţ

Portret de scriitor: Doina Drăguţ

8 min read
0
0
301

Georgeta NEDELCU

Născută într-o zi minunată de toamnă, Doina Drăguţ a fost aşteptată cu drag de către părinţi şi rude. Toţi s-au bucurat când au aflat că va veni pe lume o fetiţă. Perioada copilariei în care timpul trecea încet, pare mai departe ca niciodată. În cazul meu, ca şi în cazul scriitoarei Doina Drăguţ, copilaria pe care ne-am petrecut-o  la ţară, la bunici, nu poate fi comparată cu cea din timpurile actuale. Doina Drăguţ a făcut clasele elementare în satul Siliştea Crucii – Dolj, iar liceul la Craiova, unde a avut parte de profesori deosebiţi. Nu i-a scăpat nicio carte din biblioteca comunală, pe care să n-o citească.

O asemenea persoană nu se putea să nu termine şi o facultate şi după terminarea ei a devenit o bună matematiciană. De-a lungul vieţii ei, matematica a concurat cu literatura. A debutat cu un volum de poezii „Ceasuri de îndoieli” publicat de editura Spirit Românesc din Craiova, în 1994, căruia i-au urmat alte trei volume de versuri: „Detaşare într-un spaţiu dens”, apărut la editura Spirit Românesc din Craiova, în 1995; „Spaţiul din nelinişti”, apărut la Slatina, în 1998, publicat de editura Scribul; „Ochiul de lumină”, editat de Fundaţia Scrisul Românesc, Craiova, în 2000, urmate de experienţele eseului „Arabescuri”, la editura Spirit Românesc, Craiova, în 1995. A urmat romanul „Suferinţele unui redactor”, apărut la editura Alma din Craiova, în 2006.

Doina Drăguţ trece de la funcţiile matematicii la funcţiile estetice ale rostirii, dedicându-se jurnalismului, informându-şi  cititorii prin ştirile de ziar, făcându-şi meseria cu aceeaşi dezinvoltură, indiferent dacă este vorba despre o cronică plastică, literară sau chiar eseuri.

„Nelinişti prin timp”

Cartea „Nelinişti prin timp” este împărţită în patru părţi, în care sunt cuprinse: articole şi eseuri (partea I), prefeţe (partea a II-a), recenzii şi cronici (partea a III-a) şi cronici plastice (partea a IV-a).

În prima parte a cărţii, Doina Drăguţ îmbină evenimentele artistice, literare, istorice şi religioase, având ca subiect personalităţi de seamă ale culturii şi spiritualităţii româneşti, ca: Tudor Arghezi, Mihai Eminescu, George Călinescu, Constantin Brâncuşi, Marin Preda, Mircea Eliade, Patriarhul Teoctist, Marin Sorescu, dar şi personalităţi ale culturii universale: Ernest Hemingway, Jorge Luis Borges, sau Denis de Rougemont.

În partea a II-a a cărţii „Nelinişti în timp”, Doina Drăguţ scoate la suprafaţă elementele de valoare ale unor cărţi scrise de autori debutanţi sau autori consacraţi, ca de exemplu: Daniela Luca, general N. Portocală şi Nicolae Maroga Enceanu.

În partea a III-a a acestei cărţi, scriitoarea Doina Drăguţ ne prezintă recenziile a unor cărţi de proză, lucrări ştiinţifice sau poezie ale Nicoletei Maroga Enceanu, Florentinei Smarandache, Janet Nică, Ştefan Marinescu, Al. Florin Ţene, N. Portocală, Alexandru Doboş, acad. Radu P. Voinea, Ion Zamfirescu, Eugen Caraghiaur, Alexie Al. Buzera, Ion Tobă, Nicolae Bălaşa, George Geafir, Dan Rotru, Mihai Duţescu, Mircea Andraş, Zenovie Cârlugea, Alex Gregora, Virgil Dumitrescu, Nicolae Truţă, Ion Zbârcot şi alţii.

Imparţială în criticile ei, dar documentată, scriitoarea se dovedeşte a fi meticuloasă şi datorită disciplinei impuse de intelectul ei ca matematician. În expunerile ei, autoarea foloseşte fraze scurte, dar exacte.

Îar în ultima parte a acestei cărţi, autoarea prezintă impresii asupra operelor artiştilor noştri plastici: Marcel Chinoagă, George Vlăescu, Claudia Mandu, Paula Tudor. Dar este la fel de meticuloasă şi sensibilă şi în prezentarea operelor artiştilor străini, ca de de exemplu – danezul Soren Skov şi Michael Lodberg Olsen.

Parcurgând această carte, descopăr la Doina Drăguţ, preocupări complexe ale unei intelectuale de anvergură. Aprecierile critice ale autoarei sunt simple, inteligibile, sensibile, incitante chiar.

Citind această carte din scoarţă-n scoarţă, am descoperit între paginile acestei cărţii o nelinişte profund umană şi bineînţeles, am realizat că autoarea dă dovadă de o profundă cultură generală, argumentând că tot ce a scris până acum, a scris cu seriozitatea şi meticulozitatea unui talentat scriitor.

Cartea „Nelinişti prin timp” scrisă de Doina Drăguţ, este o carte reuşită şi o apariţie editorială necesară în spaţiul literar actual şi de ce nu, pe piaţa craioveană.

Georgeta NEDELCU

Craiova  

21 iulie 2011

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Ce faci cand pleci la drum cu copilul? 3 sfaturi pentru o calatorie sigura si placuta

A pleca intr-o calatorie cu un copil reprezinta atat o placere extrem de mare, cat si o re…