Home Povestea samovarului si traditia ceaiului

Povestea samovarului si traditia ceaiului

4 min read
0
0
916

Samovarul este un vas rusesc, special pentru pregatirea ceaiului. Este semnul ospitalitatii ruse, a bauturii nobile, pregatita minutios, cu arta.

Samovarul – asezat la loc de cinste in orice casa din Rusia – este semnul ospitalitatii. Nu este un simplu instrument de pregatit ceaiul, ci adevarata opere de arta, realizat in numeroase forme si marimi. Samovarul este vasul care face din ceai o bautura speciala.

Ceaiul a fost adus in Rusia de conducatorii mongoli, in secolul 17, iar “strabunicul” samovarului a ajuns aici din Persia.

Rusii au fost incantati de gustul ceaiului, folosit intial de nobili ca medicament, si l-au preferat in fata bauturii populare sbiten – un amestec de apa fierbinte, lamaie si ierburi. Ceaiul era baut pe tot parcursul zilei, astfel ca si comertul cu aceasta bautura a inflorit: erau vanzatori de ceai fierbinte la coltul strazilor, in trenuri, in institutiile statului si, desigur, ceaiul nu lipsea din baruri si restaurante.

Ceaiul era preparat si pastrat in vasul special – samovar, pastrat la vedere in orice casa, fiind un motiv de mandrie. Samovarul era fabricat din diverse materiale – nichel, cupru, aliaj de cupru si zinc si, in cazuri speciale, din argint. Mestesugarii isi doreau sa lucreze cele mai deosebite samovare, astfel ca multe dintre acestea sunt adevarate opere de arta. Vasele erau platinate cu aur sau argint si aveau diferite forme – vaza, para, cubica, multiforma – si marimi, in functie de numarul de persoane si locul in care erau folosite. Pana la sfarsitul secolului 19, existau peste 150 de forme de samovar. Cele mai multe erau de dimensiuni mici, pentru uz casnic.

VEZI AICI O PREZENTARE VIDEO SI AUDIO FOARTE INTERESANTA !!! CLICK

Primul samovar a fost fabricat in Tula, in 1778. Au aparut apoi si alte centre, in toata Rusia, in regiunile Urali, Moscova, Saint Petersburg, Vladimirskaya, Yaroslavskaya si Vyatskaya. Dar Tula a ramas de-a lungul timpului centrul cel mai important, mai ales ca in 1900 aici erau peste 40 de fabrici specializate. Samovarele realizate la Tula au castigat numeroase premii la concursurile din Rusia sau internationale.

Samovarul este un vas in care apa este mentinuta la punctul de fierbere un timp indelungat: carbunele sau lemnul arde intr-un conduct ce strabate centrul vasului, incalzind astfel apa. In partea de sus a vasului se gaseste recipientul pentru ceai concentrat, cu bautura aromata, tare. Aceasta este diluata cu apa fierbinte din vas.

In zilele noastre, rusii servesc destul de des ceaiul din samovare, dar acum folosesc aparate electrice.

SURSA: http://www.culinar.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Hrană umedă pentru pisici: beneficii pe care trebuie să le cunoști

Hrana umeda pisici este unul dintre alimentele preferate de către feline datorită tuturor …