Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Stiri Sinaia Povestea unui Poem Boem…Villa Poem Boem, Sinaia

Povestea unui Poem Boem…Villa Poem Boem, Sinaia

7 min read
0
0
462

Ce poti face intr-un weekend insorit de martie atunci cand vrei sa fugi de agitatia cotidiana?  De cele mai multe ori, weekend-urile ma prind la munte sau la mare (deja numar zilele :) ), iar daca raman in Bucuresti prefer sa colind magazinele de antichitati sau sa pictez. Weekendul acesta am avut ocazia sa il petrec la Poem Boem: o vila in stil brancovenesc cu sarm interbelic construita de catre arhitectul Toma Socolescu in 1925, cadou pentru sotia sa.

totpal daily news „Dream the Impossible!” mesajul care te intampina la intrarea in vila – promite o experienta de neuitat. Si chiar asa a si fost!

Astazi, actualii proprietari au renovat-o reusind sa ii redea frumusetea de altadata, dar pastrand designul care creeaza o atmosfera boema, perfecta pentru un weekend de relaxare. Nu stiu daca imaginile de mai jos pot descrie frumusetea locului, dar trebuie sa admit faptul ca am remarcat amenajarea de bun gust a stilul clasic cu note frantuzesti, in nuante de alb – verde-masliniu – bordo.

Inca de la intrare, mi-a atras atentia scara din lemn cu diverse motive sculptate in stilul traditional brancovenesc care face legatura intre camerele de la parter, etaj si mansarda.

La subsol, unde am si locuit de altfel, se afla un apartament amenajat in stil brancovenesc (singurul loc din casa, restul camerelor poarta amprente clasice frantuzesti) si este decorat cu piese de mobilier rar care respecta traditiile romanesti, cum ar fi lada de zestre, o poarte sculptate in lemn – patinat verde – rosu sters datorita vechimii sale si folosita drept spatar pentru pat. In jurul geamurilor,  peste tencuiala cu textura groasa erau pictate discret motive traditionale romanesti.

Livingul si cele 2 dormitoare de la etajul 1 sunt decorate astfel incat sa pastreze stilul si modul de viata conform cu perioada in care a fost construita vila. Incaperile care mi-au atras atentia au fost baile celor doua dormitoare: spectaculoase, cu pardoseala din bucati de lemn tratat evident contra umezelii, incaperi spatioase cu diverse piese de mobilier pentru a arata precum o camera de baie.

poem boem1

poem boem3 Candelabrele si piesele antique completate armonios de obiectele noi, transforma vila (pentru cel mult 10 persoane) intr-o casa in care ti-ai dori ca fiecare zi sa fie vacanta.

Sambata am profitat de o dimineata insorita si fiind primul care s-a trezit, mi-am facut cafeaua, fara de care, de altfel, nu pot sa functionez dimineata devreme:) si am iesit sa schitez casa. Stand in gradina din spate, am avut o perspectiva si un unghi interesant care mi-a captivat atentia, eram perfect fericit in lumea mea cu creioanele si culorile mele. La cativa metri se auzeau tot felul de pasari si apa de izvor, aerul proaspat: toate acestea m-au ajutat sa ma concentrez si sa respir profund pentru a-mi realiza desenul. Nu l-am terminat, casa are multe detalii si e destul de complexa!! De abia acum ii dau culoare :) .

poem boem hnk

Duminica am vizitat casa memoriala George Enescu care e la doi pasi mai sus si muzeul Peles, am citit si am ascultat muzica in compania unor prieteni dragi.

poem boem4

 

 Despre arhitectul Toma Socolescu

Arhitectul Toma T Socolescu, unul dintre cei mai cunoscuti si prolifici arhitecti romani din perioada interbelica, a proiectat cele mai impunatoare cladiri din Ploiesti, orasul sau natal, dar si in zona montana (valea Prahovei) sau Bucuresti.

S-a remarcat prin realizarea unor cladiri impozante, crearea unor fundatii culturale, precum si redactarea unor studii de specialitate dedicate arhitecturii romanesti si evolutiei ei. In prezent, numele sau este un punct de referinta in domeniul artei si al arhitecturii, iar multe din constructiile realizate dupa planurile sale sunt clasate drept monumente istorice.

Dorind sa dezvolte viata culturala a orasului sau, el a lansat numeroase initiative care au imbogatit Judetul Prahova cu unele dintre primele sale muzee si institutii culturale. Sustinut de personalitati marcante din Ploiesti si de Nicolae Iorga, a pus bazele primului muzeu de  arte frumoase.

 *Fotografiile apartin Villei Poem Boem

SURSA: http://hamid-nicola-katrib.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Sinaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Investitorii încep să fie mai interesaţi de Sinaia …

Sinaia „for sale“: tot mai multe pensiuni şi hoteluri sunt la vânzare. „Investitorii încep…