Home Premiul Nobel pentru fertilizarea in vitro

Premiul Nobel pentru fertilizarea in vitro

4 min read
0
0
205

Cercetatorul britanic Robert Edwards a fost recompensat cu premiul Nobel pentru medicina pe 2010, pentru descoperirile sale in domeniul fertilizarii in vitro, informeaza nobelprize.org.
Cercetatorul britanic Robert Edwards, in varsta de 85 de ani, considerat “parintele fertilizarii in vitro”, a fost recompensat pentru punerea la punct a acestei tehnici de inseminare artificiala creata pentru a combate infertilitatea , a anuntat, la Stockholm, Comitetul Nobel.
Robert Edwards a fost recompensat pentru “dezvoltarea tratamentului de fertilizare umana in vitro”. “Descoperirile sale au condus la aparitia unui tratament impotriva sterilitatii care afecteaza un procent foarte mare de populatie si peste 10% din totalul cuplurilor pe plan mondial”, se afirma in comunicatul emis de comitetul Nobel.
Robert Edwards este savantul care se afla la originea nasterii “primului bebelus conceput in eprubeta”, Louise Joy Brown, nascuta in anul 1978.
De atunci, aproape 4 milioane de persoane s-au nascut pe plan mondial gratie tehnicilor de fertilizare in vitro.
Robert G. Edwards s-a nascut in 1925 in orasul britanic Manchester. Dupa ce si-a efectuat stagiul militar luptand impotriva trupelor germane in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, el a studiat biologia la University of Wales din Bangor si la Edinburgh University din Scotia, unde a absolvit in anul 1955 cu o lucrare despre dezvoltarea embrionara la soareci. In 1958 a devenit membru al National Institute for Medical Research din Londra, incepandu-si imediat cercetarile din domeniul fertilizarii in vitro pe pacienti umani.
Din 1963, Robert Edwards a lucrat la Universitatea Cambridge, iar apoi la Bourn Hall Clinic, primul centru de fertilizare in vitro din lume, pe care l-a infiintat impreuna cu Patrick Steptoe. Robert Edwards a condus timp de multi ani acest centru, in calitate de director al departamentului de cercetare, si a fost editorul mai multor reviste medicale specializate in domeniul tehnicilor de fertilizare. In prezent, Robert Edwards este profesor emerit al Universitatii Cambridge din Marea Britanie.
In 2009, premiul Nobel pentru medicina a fost atribuit cercetatorilor americani Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider si Jack W. Szostak pentru descoperirile lor in domeniul cromozomilor.
Laureatii vor primi cate un premiu in valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,09 milioane de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de catre Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

SURSA: http://www.ziarulprahova.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum să integrezi puloverele bărbătești în ținute smart-casual pentru cele mai chic outfituri în sezonul rece

Puloverul este o piesă indispensabilă, un ‘’must-have’’ pentru garderoba bărbaților. Când …