Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Stiri Sinaia Prietenii lui Moise – Părinţi de “Vorbe Grele” (despre familia sinaianul Victor Ciutacu)

Prietenii lui Moise – Părinţi de “Vorbe Grele” (despre familia sinaianul Victor Ciutacu)

18 min read
0
0
1,084

Discretă, plimbându-se împreună, cu o aristocraţie princiară, FAMILIA CIUTACU molipseşte cu tonusul ei optimist.

Când îl văd trecând neînsoţit, îl întreb pe domnul Ciutacu (cunoscuţii îi spun Vasea) de ce e singur. Motivează că Bronia e deja la Marina (fiica). Când doamna Bronia trece singură, lumea se întreabă “Ce-i cu Vasea?”. Iar Vasea apare zâmbitor, cu un ziar în mână sau cu o plasă de gospodar ce se află…

Într-atât de obişnuită este lumea care-i cunoaşte să-i vadă împreună, încât e un semn de întrebare când apare unul fără celălalt. Împreună de 54 de ani, de când tânărul Vasile Ciutacu, pornit la studii în Ucraina din anul 1954, revenea în România însoţit de “rusoaica” blondă pe care o cunoscuse la Harkov.

Discuţia noastră începe firesc, cu o curiozitate legitimă pentru unul care nu a “prins” studiile în U.R.S.S. şi nici bursele occidentale de după ’90:

PLECAT LA STUDII LA HARKOV, SE ÎNTOARCE INGINER ŞI CU FAMILIE…

Vasea si Bronia CiutacuMoise Neamţu: Cum a fost la studii în Ucraina, aţi urmat studii de inginerie la o şcoală prestigioasă. Aţi plecat singur şi v-aţi întors “în doi”.

Vasea: Am plecat la studii în U.R.S.S. (la Harkov) după ce am studiat doi ani la Institutul Politehnic Braşov.

În ciuda faptului că aproape nu cunoşteam limba rusă, am terminat cu brio cei 4 ani de studii la Institutul Politehnic, facultatea Automobile-Tractoare.

Atmosfera a fost foarte prietenoasă, atât cu colegii, cât şi cu profesorii de la facultate.

La terminarea studiilor ştiam foarte bine limba rusă, aveam mulţi prieteni români, bulgari, chinezi, cehi, nemţi – democraţi, fireşte. (Râde)

DIN HARKOV, LA “MEFIN” SINAIA

Moise Neamţu: Cum a fost contactul cu România, cum v-aţi acomodat, cum v-aţi făcut prieteni?

Bronia: N-am vrut să-l întrerup pe Vasea, dar nu s-a întors “în doi”, ci am venit trei: în 1960 am venit în România (la Sinaia) împreună cu fiica mea mică de un an.

Primul an a fost foaaarte greu, întrucât nu ştiam limba română, dar am început serviciul la Întreprinderea de Mecanică Fină din Sinaia, la o lună după sosire.

Am avut mare noroc cu colectivul de la serviciul Tehnic: Dan Anghelescu, Petre Furdea, Marius Peteu, Coca Iovan, de la alte servicii: Marian Căpraru, Cico Ceapă, oameni deosebiţi, care m-au ajutat în momentele grele şi cu care am lucrat fără întrerupere timp de 30 de ani.

MUNCA ERA MUNCĂ, DISTRACŢIA ERA DISTRACŢIE

VaseaMoise Neamţu: Care era atmosfera într-o fabrică de pompe de injecţie. Înţeleg că atunci când era de muncă, se muncea, dar ştiaţi şi să vă distraţi. Povesteau cei care au “prins” anii ’60 ca maturi că viaţa era frumoasă, cu 25 de lei mergeai la Palace, mâncai o friptură, beai o sticlă de vin şi-ţi mai dădea şi restul…

Vasea: În perioada aceea era foarte mult de lucru, eram prinşi în elanul acela tineresc şi întrecerea, fie ea şi socialistă, a făcut din uzină o întreprindere de prim rang în industria românească.

Bronia: Lucram 6 zile pe săptămână, uneori şi duminica, dar acest lucru nu ne-mpiedica să petrecem mult timp împreună, mergând la teatru (în Casino-ul Sinaia), cinematograf, pe munte în drumeţii şi, deseori, în excursii colective în alte oraşe şi staţiuni din ţară.

Da, viaţa era lipsită de stres, ştiam şi să muncim, şi să ne distrăm, erau timpuri bune…

INGINERIA – MESERIE DE FAMILIE

Moise Neamţu: Cum au apărut copiii. Cum şi-au ales drumul în viaţă?

Bronia: Marina, fiica cea mare, a sosit cu noi din U.R.S.S., s-a născut la Harkov, iar Victor-Gabriel (Vitea) s-a născut în Sinaia, în 1970.

Amândoi au făcut studiile primare şi liceale în Sinaia, iar studiile universitare la Politehnica Braşov şi Bucureşti.

Vasea: Aşa că în familia noastră sunt 4 ingineri, dar nu toţi practică specialitatea la ora actuală.

Noi doi, după cum ştiţi, suntem pensionari,

Marina este manager la pensiunea turistică “Marina”, iar Victor este jurnalist. Din copilărie şi-a dorit să fie jurnalist sportiv. Şi “vorbele grele” sunt un fel de sport…

NEPOŢII, CA UN VULCAN DE EMOŢIE

BroniaMoise Neamţu: Cu ce sentimente aţi primit nepoţii? Aţi fost în preajma lor când v-aţi retras de la uzină şi fiind în putere aţi fost un real ajutor pentru Marina. Vitea are un băiat care vine rar, dar vă “umple casa”…

Bronia: Nepoţii au venit pe rând: două fetiţe de la Marina, Alusha şi Irisha, şi un băiat de la Victor, Vlad.

Actualmente, fetele au terminat facultatea, masteratul şi lucrează în domeniul ales.

Vlad, băiatul lui Vitea, este elev în clasa a VIII-a şi se pregăteşte pentru admitere la liceu.

Suntem foarte mândri de copiii noştri, pentru realizările lor şi de nepoţii pe care i-am văzut crescând.

Suntem bunici fericiţi.

ÎMBOGĂŢEŞTE-ŢI TIMPUL LIBER!

Moise Neamţu: Retraşi din viaţa activă de ingineri, profesie pe care aţi făcut-o cu mare drag, cum aţi abordat viaţa de pensionar? A fost o lovitură puternică. Cum aţi depăşit-o? Călătoriţi mult? Navigaţi pe internet, comunicaţi cu cei dragi?

Bronia: Prima perioadă după ieşirea la pensie a fost grea, întrucât m-am despărţit de munca pe care o iubeam şi de prietenii care, fiind mai tineri, au continuat să lucreze.

Pe parcurs, ne-am obişnuit cu noul mod de viaţă: citim mult, stăm mult timp la emisiunile TV, mie-mi place mult patinajul artistic, confruntările politice.

Îmi aduc aminte de anii ’90, când toate femeile îl admirau pe Petre Roman. Sunt atentă la viaţa culturală, politică. Citesc cu mare interes, văd filme bune. Avem mult timp liber şi ni-l petrecem în mod util.

Vasea: Călătorim mult, în măsura posibilităţilor. Am văzut Germania, Statele Unite, avem prieteni pe care-i vizităm şi cu care ne simţim bine.

Internetul nu mai are taine pentru noi, comunicăm rapid, suntem la curent cu ultimele ştiri, ne place să fim informaţi.

8-IMISM ŞI NITROPECTOR

Moise Neamţu: Cât preţuiţi relaţiile cu foştii colegi, cât de des vă vedeţi şi depănaţi amintiri din tinereţe? Recent, au plecat de la noi la cele veşnice domnii Neagoe, Ceapă, Haneş, este bine să ne bucurăm de fiecare prieten, de fiecare clipă…

Bronia: Ne simţim bine când ne întâlnim cu colegii. Ne amintim, cu nostalgie, ce vremuri frumoase am trăit: eram frumoşi, tineri, veseli, plini de viaţă, optimişti, trecând cu uşurinţă peste greutăţile vieţii…

Vasea: Ne vizităm, schimbăm impresii şi facem haz de necaz, altfel ne doboară stresul ăsta. Amândoi suntem inimoşi, la propriu şi la figurat; ne luăm pastilele (râde) şi încercăm să nu punem toate grozăviile la inimă. Optimismul ne ţine în formă. Iaca, mai avem trei-patru ani şi devenim octogenari. Ne simţim ca la şaizeci (râde).

PĂRINŢI DE “VORBE GRELE”

Moise Neamţu: Cum e să fii părinte de jurnalist? Vitea este unul combativ, incomod, dar obiectiv. Fiţi mândri de el şi susţineţi-l. Vă bate inima mai tare atunci când îl vedeţi “pe sticlă”?

Bronia: Nu este uşor, în vremurile noastre, să ai un copil persoană publică, permanent expus aprecierii oamenilor.

Vasea: Susţinem în totalitate opiniile lui, ne exprimăm deschis părerile noastre despre editorialele din “Jurnalul Naţional” sau emisiunile de la televiziune (Antena3).

Duminica in familia Ciutacu

Vezi mai multe video din vedete

SECRETUL LONGEVITĂŢII

Moise Neamţu: Mişcarea şi viaţa ordonată vă menţine în formă. Vă văd pe amândoi pe stradă şi vă admir, vă invidiez pentru longevitate şi pentru apariţiile ÎMPREUNĂ. Cum staţi cu sănătatea şi care este “secretul” tonusului optimist?

Vasea: Ducem o viaţă normală de pensionari, iar dragostea copiilor şi nepoţilor ne ajută să trecem peste greutăţile perioadei şi starea de sănătate destul de precară.

Acestea sunt secretele stării noastre de optimism şi speranţă pentru o lume şi o viaţă mai bună.

“HOLUBTSI” SAU SARMALE? E TOTUNA!

Moise Neamţu: Aveţi mâncăruri preferate? Soţul vă ajută la gătit?

Bronia: Mâncărurile preferate în familia noastră? Da, mâncam cu plăcere piftie de curcan, chifteluţe din carne de piept de pui, friptură de porc împănată, sarmale, peşte, mâncăruri ucrainene.

Soţul mă ajută în toate treburile casnice, la cumpărături, oriunde şi oricând am nevoie de el.

SINAIA ESTE FRUMOASĂ!

Moise Neamţu: Cum vedeţi Sinaia? Are perspective de “Perlă”?

Vasea: Sinaia este frumoasă! După noi, mai sunt multe de făcut pentru a redeveni o adevărată “Perlă a Carpaţilor”, cum era odinioară.

M-am despărţit de familia Ciutacu pe la şase în amurg, atunci când afară era încă lumină, semn că ziua îşi cere drepturile şi primăvara e aproape.

A fost o după-amiază încântătoare cu doi prieteni pe care îi venerez şi care mi-au imprimat unele bune obiceiuri.

Ce titlu să dau eu interviului ăstuia? Da, am găsit! Părinţi de “Vorbe grele”, ştiut fiind că Vitea moderează cu aplomb şi pricepere emisiunea de pe Antena 3, aceea cu politicieni, oameni de cultură şi personalităţi ale vieţii publice.

Iertăciune cer Marinei că n-a “încăput” în titlu, dar rămâne femeia tenace din afacerea turistică pe care o conduce.

 SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Sinaia

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

TNI anunta calendarul evenimentelor imobiliare

Odata cu relaxarea masurilor de restrictie, suntem tot mai aproape de revenirea la normali…