Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Stiri Sinaia In Sinaia si Brasov ‘Academica BNR’, la prima ediţie din 2013

In Sinaia si Brasov ‘Academica BNR’, la prima ediţie din 2013

10 min read
0
0
424

În perioada 8-15 februarie 2013 are loc la Braşov şi Sinaia prima ediţie din anul 2013 a proiectului ”Academica BNR”, parte a eforturilor Băncii Naţionale a României de sprijinire a educaţiei financiare.

Iniţiat în 2011, proiectul reuneşte în cadrul unui forum de dezbateri oficiali şi specialişti din BNR şi Ministerul Educaţiei, rectori şi cadre didactice ale universităţilor partenere din proiectele educaţionale ale băncii centrale, reprezentanţi ai Academiei Române şi ai pieţei financiare din România.

Alături de suita proiectelor educaționale destinate creşterii nivelului de cultură financiară în rândul tinerilor – elevi şi studenţi –, ”Academica BNR” vizează extinderea ariei de activităţi specifice la nivelul formatorilor, recunoscând astfel importanţa crucială a acestora în modelarea viitorilor specialişti în economie şi dezvoltarea spiritului antreprenorial.

Lansarea oficială a celei de-a treia ediţii ”Academica BNR”, organizată în colaborare cu Universitatea Transilvania din Braşov, a fost realizată de domnul academician Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, în cadrul conferinţei cu tema „Ce poate şi ce nu poate face o bancă centrală” din 11 februarie 2013. La eveniment au fost invitaţi să participe ministrul educaţiei, domnul Remus Pricopie, secretarul de stat pentru cercetare, rectori şi cadre didactice ale celor 21 universităţi partenere, reprezentanţi ai comunității academice şi financiar-bancare locale, mass media.

Lucrările forumului vor continua pe parcursul întregii săptămâni, cele aproximativ 35 de cadre didactice participante având posibilitatea de a dezbate subiecte de mare actualitate din domeniul economic, expuse într-un cadru interactiv de către membrii Consiliului de administraţie şi specialişti ai BNR, reprezentanţi ai Academiei Române, Consiliului Fiscal, Bursei de Valori Bucureşti, Institutului Bancar Român, analişti financiari.

Forumul-dezbatere îşi propune să asigure un dialog direct al BNR cu mediul universitar în vederea îmbunătăţirii curriculei şi impulsionării cercetării ştiinţifice în domeniul finanţe-bănci, respectiv aprofundarea unor aspecte macro-economice la nivelul strategiilor și politicilor economice ale României, dar şi al celor la nivel european şi mondial.

În acest context, încheierea oficială a primei ediţii 2013 ”Academica BNR” din data de 15 februarie 2013, va fi marcată de conferinţa susţinută de domnul profesor universitar doctor Florin Georgescu, Prim‑viceguvernatorul BNR, în Aula Magna a Universității Transilvania din Brașov.

Cu acest prilej, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a vorbit despre inflaţie şi efectele sale.

‘În economiile emergente, o inflaţie moderată şi stabilă este adesea ceea ce politica monetară a reuşit să asigure, dar inflaţia este o maladie perfidă, care trebuie tratată cu maximă seriozitate. Oricât de ‘moderată’ ar fi inflaţia, aceasta trebuie să fie îndeajuns de scăzută încât să nu genereze efecte adverse’, se arată în prezentarea susţinută de guvernatorul BNR, la prima ediţie din anul 2013 a proiectului ‘Academica BNR’, postată pe site-ul instituţiei.

‘Băncilor centrale li se reproşează focalizarea excesivă pe stabilitatea preţurilor şi trecerea în plan secund a obiectivelor stimulării creşterii economice şi ocupării depline’, se arată în prezentare.

Totuşi, Isărescu spune că nu există un conflict pe termen lung între stabilitatea preţurilor şi creşterea economică.

‘O a doua linie a criticii, relativ recentă şi opusă primei, este aceea că băncile centrale nu au făcut suficient pentru a tempera euforia care a alimentat bula speculativă şi a condus la declanşarea crizei financiare’, se mai arată în prezentare.

Pe de altă parte, consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu a declarat în cadrul aceleiaşi reuniuni că lumea trebuie să se bazeze pe o creştere sustenabilă, adică pe bani făcuţi, nu contrafăcuţi.

“Ceea ce guvernatorul Mugur Isărescu nu a vrut să spună foarte clar aici, vă va spune Clubul de la Roma care a finalizat un raport acum câteva săptămâni şi care în 30 martie va fi lansat şi la Bucureşti şi va fi tradus şi în limba română. Vor fi prezenţi la Bucureşti chiar autorii raportului în care se spune că, în următorii 40 de ani, lumea trebuie să se bazeze pe o creştere sustenabilă, adică pe bani făcuţi, nu contrafăcuţi. Înainte de criză, lumea s-a obişnuit cu bani contrafăcuţi. De aici încolo, patru decenii lumea ar trebui să se obişnuiască cu bani făcuţi şi banii făcuţi înseamnă, potrivit unui cântec din Ardeal, ‘Banii se fac la pădure din topor şi din secure. Banii nu se fac aşe, stând în cârciumă şi a be’. Cam asta este esenţa cuvântului pe care l-a avut Guvernatorul la întâlnirea de aici”, a declarat Vasilescu, la lansarea celei de a treia ediţii a proiectului “Academica BNR”.

Consilierul guvernatorului BNR  a ţinut să precizeze faptul că banii alocaţi din bugetul UE, cei 39,9 miliarde de euro, că sunt bani din vitrină.

“Ei stau acum în vitrină şi de multe ori noi ne uităm la ei cum se uită un copil la o ciocolată şi părinţii nu au bani să-i dea să o cumpere. Aşa ne uităm şi noi la aceşti bani şi depinde de noi ce vom face în aceşti şapte ani, până în 2020, să aducem în ţară această sumă, aproape 40 de miliarde de euro. Este o sumă, dar nu este uşor de luat pentru că banii aceştia nu se dau, trebuie să fie luaţi”, a declart Vasilescu, la lansarea celei de a treia ediţii a proiectului “Academica BNR”.

SURSA: http://www.ultima-ora.ro

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Sinaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

TNI anunta calendarul evenimentelor imobiliare

Odata cu relaxarea masurilor de restrictie, suntem tot mai aproape de revenirea la normali…