Home Breaking News Stiri Exclusive Primăria Municipiului Chişinău: “Dezvelireaunui nou bust al poetului Grigore Vieru”

Primăria Municipiului Chişinău: “Dezvelireaunui nou bust al poetului Grigore Vieru”

4 min read
0
0
281

COMUNICAT DE PRESĂ

REF: La biblioteca „Alba Iulia” a fost dezvelit bustul poetului Grigore Vieru

Primarul general, Dorin Chirtoacă, a participat astăzi la dezvelirea bustului poetului Grigore Vieru din incinta bibliotecii Alba Iulia, sectorul Buiucani. Evenimentul, cu participarea reprezentanţilor Primăriei Chişinău, ai Uniunii Scriitorilor, Direcţiei Cultură a Primăriei, ai Preturii Buiucani, cititori ai bibliotecii „Alba Iulia” etc.  a fost organizat în preajma zilei de naştere a poetului naţional Grigore Vieru şi vine să înveşnicească memoria marelui dispărut.

În discursul său, primarul Dorin Chirtoacă a calificat drept o bucurie aparte faptul, că în preajma zilei de naştere a Poetului, la Chişinău să fie inaugurate două busturi ale lui Grigore Vieru: la bibliotecă şi în comuna Băcioi. „Prin aceasta aducem omagiul cuvenit poetului, pentru tot ceea ce a făcut în timpul vieţii, dar şi ce face după trecerea la Dumnezeu”, a mai spus primarul general.

Edilul capitalei a ţinut să mulţumească colegilor de la Alba Iulia, Primăriei şi Consiliului local, Consiliului Judeţean, Prefecturii şi tuturor celor care au pus umărul ca proiectul de înfrăţire dintre Alba Iulia şi Chişinău să prindă în continuare contur.

Lucrarea de la biblioteca „Alba Iulia”, la fel ca şi bustul de pe Aleea Clasicilor, poartă semnătura pictorulu Romi Adam şi a fost oferită municipalităţii de către autorităţile de la Alba Iulia, România.  Acum bustul se află în interiorul bibliotecii de la Buiucani, urmând să fie expus afară la primăvară, când condiţiile meteo vor permite lucrări de construcţie.

După cum remarca Spiridon Vangheli, scriitor, coautor al „Abecedarului”,  „Grigore Vieru a scos poezia Basarabiei din mormânt şi i-a dat respiraţie universală”.Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, la Pererâta, Briceni. Poetul naţional s-a stins din viaţă la 18 ianurie 2009, în urma unui grav accident rutier, la vârsta de 73 ani.

13.02.2012

Direcţia Relaţii Publice,

Primăria mun. Chişinău

bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 83


MD 2012, Chişinău, Republica Moldova

Tel.: + 373 22 201 707; Fax: + 373 22 201 708

e-mail: drp@pmc.md; web: www.chisinau.md

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Litanii” – noul volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, Editura Rawex Coms – Bucureşti, 2020

        A apărut un nou volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, intitulat “Litan…