Home Primul proiect de bikesharing din Braşov

Primul proiect de bikesharing din Braşov

7 min read
0
0
293

În prima zi de derulare a programului extins braşovenii au închiriat 89 de biciclete

O sută de biciclete stau gratuit la dispoziţia tuturor, braşoveni sau turişti, pentru o plimbare de două ore prin oraş. Proiectul „I’ Velo“, de bikesharing gratuit, a fost lansat sîmbătă şi la Braşov. Centrul de „închiriere“ se află lîngă clădirea veche a primăriei, în apropierea parcului Titulescu. Doritorii, de orice vîrstă şi indiferent unde au domiciliul, pot să solicite una dintre cele 100 de biciclete timp de două ore, doar în baza unui act de identitate (buletin, paşaport sau carnet de conducere) şi a unui contract de dare în folosinţă care se completează pe loc. La inaugurarea centrului de bikesharing au participat şi viceprimarul Miklos Gantz, şi consilierii locali Adrian Oprică şi Gheorghe Tănase, care au închiriat şi ei cîte o bicicletă şi au făcut „o tură“ pe pista demonstrativă din faţa primăriei. „Mă bucur că am pus în practică acest proiect şi în Braşov, cu atît mai mult cu cît este vorba despre o acţiune ecologică, ia Braşovul este Capitala Verde a României. Primăria Braşov sprijină astfel de acţiuni şi intenţionăm ca în acest an să amenajăm, pe lîngă cei 12 km de piste pentru biciclete existente la acest moment, încă 2 – 5 km de pistă, acolo unde se efectuează lucrări de reabilitare a arterelor şi unde lăţimea străzii sau a trotuarului permite o astfel de amenajare“, a declarat viceprimarul Miklos Gantz, adăugînd că şi-ar dori ca într-un viitor nu prea îndepărtat să existe un adevărat sistem de bikesharing în Braşov.

Două ore sau mai mult

Potrivit proiect-managerului Ionuţ Milanovici, timpul poate fi prelungit de oricîte ori pe parcursul unei zile, însă persoana care a închiriat bicicleta trebuie să se prezinte de fiecare dată, la capătul celor două ore, la centrul de închiriere. Dacă utilizatorul bicicletei întîrzie să o returneze cu mai puţin de o oră, pierde dreptul de a lua altă bicicletă timp de o săptămînă. Dacă întîrzierea este de două pînă la patru ore, utilizatorul nu va mai putea primi altă bicicletă timp de o lună încheiată, iar începînd cu a cincea oră de întîrziere, pierde dreptul de a mai participa vreodată la programul „I’Velo“. Nereturnarea bicicletei pînă la sfîrşitul programului centrului de închiriere este considerată infracţiune (abuz de încredere) şi sancţionată cu închisoare de la 1 la 3 ani sau cu zile-amendă, iar centrul va raporta automat persoana respectivă la Poliţie.

Deschis între orele 10.00 şi 18.00

Centrul este deschis în fiecare zi a săptămînii între orele 10.00 şi 18.00, iar programul se va prelungi pînă la ora 22.00, pe măsură ce ziua va deveni mai lungă. La sfîrşitul primei zile de funcşţionare a centrului de „închiriere“ de lîngă primărie, au fost numărate 89 de contracte de dare în folosinţă încheiate cu utilizatorii, şi asta în condiţiile în care centrul a fost deschis la ora 14.00, nu la 10.00, ca într-o zi normală de lucru. Proiectul „I’Velo Braşov“ este realizat de Green Revolution în parteneriat cu Primăria Braşov şi Raiffeisen Bank, sub patronajul Ministerului Mediului şi Pădurilor. programul de se defăşoară de anul trecut în Bucuresti şi Cluj-Napoca, iar de anul acesta şi în Braşov, Constanţa (din 9 aprilie) şi Iaşi (din 13 aprilie). Potrivit lui Ionuţ Milanovici, „I’ Velo“ a înregistrat peste 220.000 de utilizatori în 2010, în condiţiile în care centrul din Bucureşti a fost deschis în luna mai, iar cel din Cluj, în iulie. Pe de altă parte, la celălalt proiect realizat de aceiaşi parteneri, respectiv „Student O’Bike“, numărul de închirieri este de aproximativ 194/zi, a mai precizat proiect-managerul Green Revolution.

de: » Andrei PAUL

SURSA: http://www.monitorulexpres.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum să ai grijă de mașina ta pe timpul iernii. Trei măsuri esențiale!

Sezonul rece este unul în care mașina ta are nevoie de măsuri suplimentare de îngrijire. P…