Proiectate de austrieci: 10 km de pârtii la Râşnov, telegondolă şi lac de acumulare
Ieri a fost prezentat master planul de peste 36 milioane de euro pentru dezvoltarea staţiunii Poiana Braşov. „Piesa de rezistenţă” a documentului este investiţia de 32 de milioane de euro prin care Râşnovul va deveni o „poartă de intrare” în domeniul schiabil.
În prezenţa ministrului Tineretului şi Sporturilor, Ionuţ Stroe, a preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, dar şi a primarului oraşului Râşnov, Liviu Butnariu, primarul Braşovului, George Scripcaru, a prezentat planul de dezvoltare şi extindere a staţiunii Poiana Braşov, care, la o evaluare preliminară, presupune investiţii 36,14 milioane de euro.
Mai exact, edilul braşovean a prezentat proiectul de extindere a domeniului schiabil spre Râşnov, proiect estimat la 32 de milioane de euro, amenajarea „saniei de vară” – investiţie estimată la 2,6 milioane de euro, amenajarea unor trasee pentru biciclişti în Poiana Braşov (lucrări estimate la 0,34 milioane de euro) şi realizarea unor noi instalaţii de nocturnă pe pârtii din Poiana Braşov, proiect estimat la 1,2 milioane de euro.
Investiţiile amintite sunt incluse într-un master plan privind dezvoltarea staţiunii realizat de o firmă din Austria şi plătit de Asociaţia de Turism Poiana Braşov, studiul amintit costând 75.000 de euro.
10 km de pârtii la Râşnov, telegondolă şi lac de acumulare spre Râşnov
În ceea ce priveşte extinderea domeniului schiabil, primarul Braşovului, George Scripcaru a precizat că acesta va fi extins spre Râşnov cu 10 kilometri de pârtii. În urma realizării acestei investiţii, lungimea totală a pârtiilor va ajunge de la aproximativ 30 de kilometri, în acest moment fiind de aproximativ 20 km.
Prin această extindere se va asigura legătura între partea superioară a Masivului Postăvarul şi zona din apropierea drumului Cheişoara din Râşnov, la care se ajunge de pe DN 73A (Predeal – Şercaia).
Pe lângă amenajarea pârtiilor, proiectul prevede realizarea unei gondole de 10 locuri/cabină şi o capacitate de 2.400 de persoane pe oră. „Noua instalaţie de transport pe cablu va fi pe versantul nord-vestic şi este complet protejată, traseul fiind situat într-o zonă împădurită şi umbrită. Practic, vântul va bate «de-a lungul» instalaţiei, astfel că nu se va mai pune problema închiderii instalaţiei atunci când vremea nu este bună”, a declarat Marius Rufa, reprezentantul Asociaţiei Turism Poiana Braşov.
Tot în proiectul de extindere a domeniului schiabil este prevăzută şi amenajarea unui nou lac de acumulare, cu o capacitate de aproximativ 100.000 mc, care va comunica cu cel existent în Poiana Braşov. Cele două lacuri ar urma să fie alimentate, în principal, cu apă provenită din captările de primăvară.
„Practic, prin această extindere, se va deschide un al doilea punct de acces la domeniul schiabil, care va fi la Râşnov”, a mai spus Rufa.
110 zile pe an
Conform estimării autorilor master planului, noile pârtii vor fi funcţionale 110 zile pe an, adică 3 luni şi jumătate pe an.
În zona de pornire a gondolei, respectiv Cheişoara, este prevăzută amenajarea a 2 parcări, cu o capacitate totală de 600 de locuri.
De altfel, prezent la prezentarea proiectului, primarul Râşnovului, Liviu Butnariu, a declarat că „într-un fel, noi am anticipat această extindere, pentru că am asfaltat Drumul Cheişoara”.
Extinderea domeniului schiabil, în etapa de pregătire a documentaţiilor tehnice
În prezent, proiectul de extindere a domeniului schiabil este în etapa de pregătire a documentaţiilor, primarul Braşovului anunţând că „în bugetul local pe anul acesta avem prevăzută suma de 250.000 de lei, pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic. Apoi vom putea lansa licitaţia de lucrări”.
Despre posibilele surse de finanţare a lucrărilor, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a declarat că „o variantă ar putea fi accesarea banilor europeni în ciclul bugetar european 2021 – 2027. Poate fi luată în calcul inclusiv în varianta în care fondurile europene sunt accesate pentru un proiect implementat în parteneriat public – privat”.
Ministru: „Primul judeţ care prezintă un astfel de master plan”
Pe de altă parte, ministrul Tineretului şi Sportului s-a declarat impresionat de master planul prezentat de autorităţile braşovene. „Braşovul este primul judeţ care prezintă un astfel de master plan. Este un document articulat şi, din punctul meu de vedere, Guvernul are obligaţia să îl susţină. Eu sunt foarte optimist şi cred că Braşovul este pregătit din punctul de vedere al investiţiilor şi al lucrurilor care se fac în acest moment pentru a ţinti, de exemplu, organizarea Jocurilor Olimpice de Tineret din 2028”, a declarat Stroe.
Noi pârtii cu nocturnă, în Postăvarul
Pe lângă extinderea domeniului schiabil, în master planul de dezvoltare a Poienii Braşov sunt incluse şi alte investiţii. Astfel, primarul Braşovului a anunţat că în bugetul local pe acest an este prevăzută suma de 1,2 milioane de euro pentru realizarea instalaţiei de nocturnă pe Pârtia Lupului (2.605 m) şi pe Drumul Albastru (1.500 m). Noul sistem va respecta normele internaţionale de competiţie pentru probele de schi alpin.
În acest moment, singura pârtie din Poiană prevăzută cu instalaţie de nocturnă este pe Bradului.
Sania de vară, readusă în discuţie
Anunţat în urmă cu mai mulţi ani, proiectul „saniei de vară” ar putea fi implementat în perioada următoare, investiţia fiind inclusă în master planul de dezvoltarea a staţiunii. „Această amenajare ar urma să se realizeze pe marginea dreaptă a pârtiei Bradul şi va fi funcţională pe tot parcursul anului”, a explicat primarul Braşovului. Bugetul estimat pentru realizarea acestei investiţii este de 1,2 milioane de euro. Această amenajare va avea 60 de sănii, fiecare dintre ele cu o capacitate de 2 locuri. Traseul va avea o lungime de 1,4 km.
Aproximativ 340.000 de euro, pentru trasee de mountain bike
Tot în planul de dezvoltare a staţiunii este inclusă şi infrastructura pentru pasionaţii de mountain bike. Astfel, pe lângă cele trei trasee amenajate de Primăria Braşov în parteneriat cu o asociaţie, George Scripcaru a amintit că pe lista de investiţii a municipalităţii este prevăzută suma de 1,64 milioane de lei (aproximativ 340.000 euro), pentru amenajarea a 3 trasee de mountain bike, dintre care două dificile şi unul mediu.
SURSA: https://bzb.ro
Partajează acest conținut:
Publică comentariul