Provizoratul istoric
Iubitori ai monarhiei şi ai istoriei în general s-au întâlnit, joia trecută, în librării din Ploieşti şi Câmpina, la lansarea volumului «Provizoratul Istoric», carte scrisă de Alteţa Sa Regală, Principele Radu al României.
Cum la eveniment a participat chiar scriitorul, în librăria şi aşa destul de mică nu mai aveai loc nici să arunci un ac. Elevi de liceu sau simpatizanţi ai familiei regale au ascultat cuprinşi de emoţie lecţia de românism transmisă de către Principele Radu. Acesta e de părere că românii se pot autodepăşi, că pot face tot ce îşi propun dacă vor şi că viitorul nu este tragic dacă poporul se mobilizează. De altfel, crede acesta, problema nu este a maselor, ci a elitei de la Bucureşti, cu tot ce înseamnă aceasta de la mass-media până la cei care conduc propriu-zis ţara. „Românul nu este izolat, suntem perfecţi apţi de schimbări, dovadă că 4 milioane şi jumătate dintre noi suntem deja în Europa. Sunt tineri care învaţă aşa cum trebuie şi e clar că nu aici este problema. Mulţi dintre aceşti elitişti au un complex ceauşist enorm în sufletul lor fie că sunt de dreapta sau de stânga. Păcătoasa asta de idee că românul nu poate face nimic fără să fie biciuit de la spate este în minte lor, nu în cea a românilor de rând”, a declarat principele Radu. Cartea include mai multe articole din presa din România şi din cea din străinătate din ultimii trei ani care privesc sub toate aspectele identitatea românească. „Este o pledoarie atât de apăsată şi are un patos implicit legat de nevoile identităţii româneşti. O recomand cu căldură”, a spus Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii Nicolae Iorga din Ploieşti.
Prezent şi la Câmpina
Principele Radu Duda şi-a lansat şi la Câmpina ultimul volum. În discursul său a făcut o trecere în revistă a stării naţiunii şi a implicării Casei Regale în viaţa poporului român, pe care l-a asemuit cu un copil orfan. „Părinţii naţiunii sunt statul. Statul nu este doar regele instituţiei. Este şi un simbol pe care Coroana Regală l-a reprezentat atâţia ani ca suveranitate, ca stat întreg, ca o naţiune care nu se pleacă în faţa cuiva, fiind propria sa stăpână. Nu o mai avem pe frunte. În locul ei, acum, în toate semnele importante, statale, s-au pus frunze, flori”, a spus Radu Duda.
Întrebat fiind despre atitudinea Casei Regale la acest moment, dacă poate fi considerată ca un părinte spiritual pentru România şi ce anume face pentru ţară, Principele Radu Duda a spus: „Reprezentanţii Casei Regale pot face ceea ce sunt făcuţi să facă. Exact ca în metafora pe care am folosit-o, părinte-copil-stat, trebuie să îndrume, să ajute, să sprijine, să încurajeze. Nu poate să facă treaba copilului. Copilul îşi croieşte singur, drumul. Instituţiile statului şi partea lui superioară, reprezentativitatea statală, acolo unde Coroana s-a aflat până în ’47, sunt instituţii care au o muncă foarte delicată de făcut. E o muncă de îndrumare, de putere a exemplului personal. În acest moment, acest lucru există, pentru că se bazează pe iubire faţă de toată lumea, pe neutralitate, pe o poziţionare de arbitru, care îi iubeşte şi înţelege pe toţi în mod egal, lucru pe care un politician nu-l poate asigura”.
„Provizoratul istoric” este în acest moment cea mai bine vândută carte de la editura care a scos-o pe piaţă.
Raluca EPARU
Carmen NEGREU
Partajează acest conținut:
Publică comentariul