Home Breaking News Stiri Exclusive Radu CÂRNECI: “Citind în trenul de Suceava”

Radu CÂRNECI: “Citind în trenul de Suceava”

8 min read
4
0
990

Rodica Elena Lupu

De la un timp îmi acopăr o parte din singurătate citind cărţi antrenante, pe care, dacă le-ai început, nu le mai laşi din mână. Nu demult, plecând spre Suceava cu treburi şi, grăbit, uitând să-mi iau ceva de citit în tren, am cumpărat de la un vânzător ambulant o carte care, după titlu, mi-a trezit curiozitatea: Mister. Atunci să-l dezvăluim, mi-am zis, începându-mi lectura. Nu ştiu când s-au topit cele cinci-şase ore până în cetatea de scaun a Muşatinilor. Revăd coperta: autorul cărţii de gen feminin, Rodica Elena Lupu. Carte de vacanţă, mi-am zis, şi de drum lung. Aşa şi este, o carte ce te face să te uimeşti de câte se întâmplă în jurul nostru, cât de bogată şi complexă – cu bune şi rele – e viaţa, ce ne dă şi cât ne ia din ce avem pentru noi.

Romanul Mister – fiindcă, da, e un roman modern, concentrat, aşa cum se poartă la ritmul vieţii de azi, o carte psiho-poliţistă, gândită şi construită excelent. Nu lipsesc iubirile, despărţirile, interesele personale etc., care dau savoare lecturii şi te fac să zici că nu e deloc uşor să trăieşti azi, într-un timp lipsit de orizonturi psihosociale limpezi, îndemnătoare spre adevăr şi frumos. Misterul (din această veritabilă livre de poche), miezul de taină al romanului l-am bănuit dincolo de jumătatea lecturii iar finalul mi l-a confirmat. O carte bună. O carte pentru azi, pentru timpul de azi.

Printre cei care o citiseră înaintea mea pe Rodica Elena Lupu (printre mai mulţi deci) erau două nume ce impuneau: Octavian Paler care îi lăuda poezia ca şi prea-franţuzitul Constantin Frosin (care i-a şi tradus o carte de poeme în graiul lui Baudelaire). Aşadar, autoarea romanului citit era şi poetă, o colegă, deci!…

Da, Rodica Elena Lupu este o scriitoare, o scriitoare care atacă frumos atât poezia cât şi proza; din convingeri estetice o prefer pe romancieră; simplitatea şi clasicitatea versurilor sale mă dezarmează. Totuşi i-am răsfoit câteva culegeri: “Voi trăi…Clipa”, “Autoportret”, “Între anotimpuri”, “Cât mai e vreme”, toate rupte dintr-un prezent şi un trecut frumos idealizat. Mi s-a părut şi este! – mai expresivă în prozele sale, în care analiza psiho-socială cnstituie forţa feminină a scrisului său.

Romanele: “Glasul inimii” (un fel de saga românească), “Mâna destinului”, “Eterna poveste”, “Mister”, ş.a. câteva, denotă talent, o bună cunoaştere a vieţii şi, mai ales, o atentă analiză a relaţiilor interumane. Construcţia prozelor sale este cinematografică, pe un dialog antrenant omenesc, ceea ce se întâmplă şi în recenta-i carte “Dincolo de timp” – Editura Dacoromână – 2012 – care reconfirmă arta scrisului său.

Mai adaug că scriitoarea Rodica Elena Lupu este şi o harnică editoare (conduce Casa de editură ANAMAROL, în care a apărut, între altele şi excelentul roman “Dincolo de bariera tristeţii” semnat de românca Mihaela Arbid Stoica din Liban), editură cu o susţinută producţie de carte; la bogata-i activitate (prea bogată!) se mai adaugă o carte pentru copii, precum şi permanenta-i activitate de om de radio pentru străinătate. Avem, aşadar, în doamna Rodica Elena Lupu un exemplar om cultural de aleasă calitate, atât de necesar timpului de faţă.

Radu CÂRNECI
Martie 2012, Bucureşti
 

===================================================

Scriitoarea Rodica Elena LUPU, fiind doctor in dacoromanistica, Editura DACOROMANA a publicat romanul DINCOLO DE TIMP in limba romana, care a fost lansat la Biblioteca Pedagogica din Bucuresti, in data de 8 Martie anul curent.

Romanele MISTER si DINCOLO DE TIMP, in limba romana si in limba engleza, vor fi lansate la Conferinta UNIFERO Inc. – Uniunea Internationala a Femeilor Romane, 2010, care va avea loc la Bucuresti in luna iunie.

Peste cincizeci de carti scrise de Rodica Elena Lupu

Dupa CD-ul CAT MAI E VREME, aparut in anul 2011, la Eurostar, care cuprinde 14 melodii pe versuri semnate de Rodica Elena LUPU, muzica Francisc Reiter, interpreta Ioana SANDU, in acest an apare un nou CD. Printre melodiile d pe acest CD, pe versuri semnate de Rodica Elena LUPU, se afla si A MEA IUBIRE si IUBIRE FARA TIMP, muzica si interpretare Dumitru DRAGON.

Dumitru DRAGON – A MEA IUBIRE

Dumitru DRAGON – IUBIRE FARA TIMP

Asculta mai multe audio ambientala

Descarca de AICI

CV Rodica Elena Lupu si ce se scrie despre opera sa

******

 

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

4 Comments

 1. Mihai Cucereavii

  1 iunie 2012 at 7:50 PM

  Am rămas vrăjit de melodiile “A mea iubire” şi “Iubire fără timp”, versuri – Rodica Elena Lupu, interpretate cu măiestrie de Dumitru Dragon. Se vede că ambii aţi lucrat din toată inima asupra acestor lucrări şi în rezultat -- ating strunele sufletului celui care le ascultă.
  Felicitări! La mai mult şi la mai mare!

 2. Alina Arbajter

  1 iunie 2012 at 8:01 PM

  Am urmarit cu mare interes o cariera care a crescut asa ca un copil de la an la an cu tot ce e frumos in viata unui om , cu iubire , cu poezie , cu calatori si chiar cu o lume de poveste . Eu cunoscand-o pe aceasta doamna a poeziei , a omului cu un suflet extraordinar voi incerca sa imi exprim aici in cateva cuvinte ceea ce eu simt pentru un om deosebit din viata mea. Ii doresc Rodicai sa ne incante cu ceea ce face pentru noi femeile si sa aiba in viata ei nu numai aceste carti ale inimi ei ci pe cei dragi alaturi de ea.

  Cu mare respect ,
  Alina Arbajter

 3. Monica Muresan

  2 iunie 2012 at 10:40 AM

  Ma bucura materialul publicat pentru ca aprecierile maestrului Radu Carneci
  nu fac decat sa reconfirme calitatea umana si literara a acestei minunate
  si inimoase doamne pe care nu poti sa nu o placi !

 4. Domnica Carjaliu

  3 iunie 2012 at 10:14 PM

  Doamna Rodica m-a vrajit de cand am cunoscut-o, atat prin spiritul sau altruist, cat si prin talentul si spontaneitatea sa. Iar cand vorbeste, pur si simplu creeaza un fel de magie, care te copleseste. Fiind artist plastic, mi-a facut o deosebita placere sa-i realizez portretul si m-am bucurat foarte mult cand am vazut articolul in care doamna Rodica s-a fotografiat langa tablou.

  Cu stima si respect,
  Domnica Carjaliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…