Home Breaking News Stiri Exclusive Rafaela TRĂISTARIU – Roman document – „Intoarcerea” de Ion Catrina

Rafaela TRĂISTARIU – Roman document – „Intoarcerea” de Ion Catrina

11 min read
0
0
597

S-au împlinit zece ani de la debutul scriitorului Ion Catrina, un deceniu foarte productiv în care au văzut lumina tiparului opt romane: „Potecile destinului” (2003; ed. a ll-a 2011), „Tărâmul umbrelor” (2003), „Pământul îngerilor” (2006), „Cerul infernului” (2006), „Urmaşul” (2009), „Păpuşa de sticlă” (2011), „Castele de nisip” (2012) şi „Întoarcerea” (2013).

totpal daily news

În cel de al optulea roman, „Întoarcerea”, Editura Sitech 2013, scriitorul Ion Catrina ne surprinde cu ceva nou: romanul document, o ficţiune cu eroi reali, acţionând într-un mediu cunoscut scriitorului, tărâm reconstituit cu migală din coroborarea a mai multor izvoare diferite. Romanul este o cronică de familie, fiindcă prin realizarea lui, domnul Toni Grigorescu şi-a văzut împlinit visul de o viaţă: să-şi readucă, din negura trecutului, pe cei care i-au dat un nume şi al căror destin a fost pe nedrept strivit de tăvălugul istoriei.

Folosind mai multe planuri narative, scriitorul reface nu numai nişte destine umane, ci pune în lumină diferite epoci istorice, care, prin forţa evenimentelor, şi-au pus amprenta asupra oamenilor din C., oraşul de reşedinţă al scriitorului. Cititorul întâlneşte în paginile cărţii personaje reale, oameni care au fost sau mai sunt, cu destinele lor, mai mult sau mai puţin fericite, locuri familiare care au făcut istoria acestei zone într-o epocă destul de întinsă, din ajunul primului război mondial şi până în zilele noastre.

Anii sumbri ai celui de al doilea război mondial şi ai comunismului care au distrus oamenii, strivindu-i într-un mod nemilos, sunt reconstituiţi cu o minuţiozitate de bijutier, detaliile fiind scoase cu migală în relief. El reconstituie o epocă pe care au cunoscut-o mulţi dintre noi, şi ne-o aduce în prim-plan pentru a putea urmării, dacă e nevoie, şi în mod critic, relaţiile dintre oamenii de atunci.

Destinul lui Ilie Grigore, copilul orfan, venit dintr-un sat pierdut în câmpia nesfârşită, să-şi facă un rost la oraş, se derulează liniştit şi ascendent, până la începuturile războiului, când un glonţ ricoşat din pistolul unui prieten, care a vrut să facă o glumă, îi pune viaţa în pericol.  Dar, acest prag este trecut şi cursul ascendent continuă; se căsătoreşte cu Teodora, singura fată pe care a întâlnit-o, are un băiat şi este înfiat de Familia Toma Rădulescu – Ploeşteanu. Până după război, la naţionalizare, totul se desfăşoară normal, viaţa urmându-şi cursul firesc.  Dar, odată cu anii grei ai comunismului, totul s-a năruit. Ilie este trimis la canal pentru … reeducare, familia, deposedată de toată averea moştenită sau dobândită prin muncă cinstită de Ilie, este evacuată forţat din casă, iar Toni, fiul său, are de suferit umilinţe şi nedreptăţi strigătoare la cer.

Scriitorul, într-o analiză profundă a stării personajelor, notează: „Simţea instinctiv că în jurul lui şi al prietenilor lui se ţese o pânză fină de păianjen şi că, în curând şi el, ca atâţia alţii înaintea lui, vor fi malaxaţi forţele dure ale sistemului. Orice opoziţie este zadarnică, pentru că este apriori sortită eşecului. Vremea lui Don Quijote a trecut demult. Acum, aveai doar două variante: să rabzi sau să te laşi sacrificat în numele unui ideal destul de tulbure.”(pag.141)

Autorul, deşi nu-şi propune, prin faptele şi dramele înfăţişate, condamnă societatea care a anihilat în om tot ce înseamnă demnitate, aşa cum toate acţiunile declarative de condamnare a comunismului, extrem de la modă în această perioadă, n-au reuşit s-o facă. Dramele lui Toni Grigorescu, ale lui Vener Grigorescu, (alter- egoul celui dintâi), ale Lui Fănică şi Valeriei sunt  destine zdrobite, dar niciunul nu va fi învins, căci prin comportamentul lor, încearcă o „întoarcere” la adevărata viaţă, la chemarea demnităţii şi omeniei, şi chiar reuşesc.  O analiză psihologică fină reuşeşte scriitorul în câteva „sentinţe memorabile”: „Trecutul nu este niciodată trecut. El este întotdeauna în noi şi ne urmăreşte pretutindeni, fie că vrem, fie că nu.” (pag. 431)

Personajele lui se zbuciumă, caută, încercând să nu abdice, în ciuda suferinţelor îndurate, de la tot de înseamnă iertare şi speranţă. „Afară ploua liniştit peste zbaterea lui sufletească, peste griji, peste lucruri, peste tăceri fără explicaţii, peste plecări memorabile, peste toate chinurile şi suferinţele de pe pământ.” (pag.438)

Calea spre adevărata „întoarcere” la viaţă, la demnitate, personajele o găsesc greu, într-o societate de tranziţie ca a noastră, care şi azi îl plasează pe individ sub semnul incertitudinii şi al spaimei. Speranţa răzbate firav din acţiunile de la final. Niciunul dintre ei nu este fericit sau realizat, dar încearcă să se ridice, urmând drumul arătat de copacul bătrân din parc, care, după mai mult timp de închistare, a dat vlăstare noi. „Într-o vară, a dat faţă-n faţă cu bătrânul copac, pe care-l văzuse într-o toamnă şi s-a minunat. Era înalt şi viguros. Pe ramurile lui crescuseră mlădiţe tinere. {…} Acum, înţeleg că viaţa ta se va prelungi în veac, dincolo de durerile şi suferinţele noastre. Timpul tău şi vârsta ta sunt dincolo de timpul şi de suferinţa noastră. Tu mergi cu nemurirea la braţ.” (pag.495)

Cel care s-a regăsit în această carte, cu trecut, cu vise şi dureri, dar şi cu năzuinţe şi împliniri, personajul şi omul Toni Grigorescu descoperă drumul de „întoarcere„ spre matca străbună:  „Rememora întâmplările trecute şi lăsa să se piardă în negura timpului toate asperităţile vieţii. Pentru el aceasta era adevărata întoarcere.” (pag.496)

Romanul este o lectură foarte plăcută şi merită citit, atât pentru faptele de viaţă înfăţişate, cât, mai ales, pentru că el este un document viu al unei istorii la care mulţi am fost martori şi pe care o trăim şi în prezent.

Din paginile acestei scrieri aflăm mai multe adevăruri despre societatea noastră „de tranziţie” decât din toate tratatele de istorie contemporană care încearcă să ne explice mecanismele transformărilor  ce ne încearcă, şi nouă, destinele.

Prof. Rafaela TRĂISTARIU
Caracal, 2013
Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…