Home Breaking News Stiri Prahova Raport de tara: Județul Prahova, puternic industrializat și cu potențial turistic

Raport de tara: Județul Prahova, puternic industrializat și cu potențial turistic

7 min read
0
0
273

Județul Prahova este cunoscut pentru industria de prelucrare a petrolului, care se și extrage în zonele deluroase ale județului, dar e, în egală măsură, apreciat ca regiune turistică. Valea Prahovei, dar și zona viticolă Dealul Mare, cu podgoriile de la Tohani și Valea Călugarească,atrag anual sute de mii de turiști, iar regionalizarea va aduce, practic, o creștere a potențialului turistic pentru aceste zone.

totpal daily news

Ce se știe mai puțin despre Prahova este că figurează între primele cinci județe ale țării în ceea ce privește potențialul economic. În afara extracței și prelucrării țițeiului, o asemenea clasare include, de exemplu, și cei 150 de agenți economici care activează în industria de morărit și panificație.

Județul este pe locul doi ca dezvoltare industrială, după Capitală. Aici a apărut conceptul de parc industrial. Și asta datorită condiţiilor oferite: drumuri bune, rețele de gaze, apă, canalizare, electricitate, transport feroviar.

Prahova este cel mai populat județ din România, deși este doar al 33-lea ca suprafață. Unul dintre cele mai urbanizate județe ale țării, cu două municipii și alte 12 orașe, are reședința la Ploiești.

„Capitala aurului negru”

Cu importante resurse naturale, cu o industrie care îi garantează locul al II-lea pe țară, după municipiul București – și cu o agricultură diversificată, județul Prahova este situat în centrul României.

Industria petrolului a făcut județul Prahova cunoscut. De altfel, principalele resurse naturale ale județului sunt petrolul, gazele naturale și sarea.

Municipiul Ploiești este supranumit „capitala aurului negru”, localitatea fiind vechi centru al industriei petroliere. Prima rafinărie de petrol din lume a fost construită la Ploiești.

„Județul Prahova înseamnă trei capitale. Este capitala petrolului și a unei științe legate de petrol, capitala turismului montan și capitala vinurilor roșii”, spune Mircea Cosma, președintele Consiliului Județean Prahova.

Municipiul Ploiești se găsește în apropierea regiunii viticole Dealul Mare-Valea Călugărească și are acces direct la Valea Prahovei, cea mai importantă zonă de turism alpin din România. Ploieștiul este un important nod de transport, situându-se pe drumurile care leagă capitala București de Transilvania și Moldova.

Cum s-a dezvoltat Sinaia

Sinaia s-a dezvoltat ca stațiune montană odată cu ridicarea Castelului Peleș, cunoscut drept Castelul de Vară al regelui Carol I de Hohenzollern. Castelul cu 160 de camere este deschis pentru vizitare.

„Perla Carpaților”, stațiunea Sinaia, de la poalele Munților Bucegi, este una dintre cele mai frecventate de turiștii din România, în special pentru pârtiile pentru începători sau pentru profesioniști.

Pârtii de calitate

Cu telecabina, se poate ajunge cu ușurința la o altitudine de 1400 m sau 2000 m. Pârtii de foarte bună calitate și peisaje de vis găsim și în stațiunile Bușteni și Azuga.

Transfăgărășanul și Transalpina ar putea avea un concurent puteric în Prahova. Primăriile din Bușteni, Azuga și Valea Doftanei pun la cale un proiect prin care sa crească potențialul turistic al zonelor de munte. Dacă se vor găsi fonduri, atunci în cel mult doi ani, cele trei stațiuni se vor uni printr-o șosea lungă de 38 de kilometri, care se va numi Drumul Transbaiului.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdeţară.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

SURSA: http://www.digi24.ro/

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Autostrada de pe Valea Prahovei este lăsată pe mâna primarilor

Autoritățile vor să apeleze la o metodă inedită pentru a construi o autostradă pe Valea Pr…