Home Ravasitul oilor si Festivalul branzei si pastramei 2010

Ravasitul oilor si Festivalul branzei si pastramei 2010

6 min read
0
0
400

Data: 1 octombrie – 3 octombrie

Loc de desfasurare: Platoul Inima Reginei

Organizatori: Castelul Bran

Pret: participarea este gratuita

În vederea păstrării tradiţiilor şi obiceiurilor locale, Primăria Bran, împreună cu Asociaţia Crescătorilor de Animale din zona Bran, intenţionează şi în acest an să organizeze în zilele de 01-03 Octombrie 2010 , pe Platoul „Inima Reginei”– Bran sărbătoarea pastorală Răvăşitul oilor în cadrul căreia aşa cum se obişnuieşte din ultimii ani să se desfăşoare şi “Festivalul brânzei şi pastramei” ediţia VI.

Scopul principal urmărit de organizatori este acela de a crea crescătorilor de animale din comuna Bran posibilitatea de a valorifica produsele tradiţionale obţinute în gospodării sau prin administrarea stânilor. În acelaşi timp prin intermediul acestui eveniment ne dorim să aducem şi un important aport la promovarea imaginii Branului şi creşterii prestigiului localităţii dar mai ales de a se aduce recunoaştere şi apreciere crescătorilor de animale şi a calităţii produselor obţinute de aceştia.

Iubitorii de natură, sărbători rustice, de brânză si pastramă sunt invitaţi în zilele de 01-03 Octombrie 2010 la Bran, pe Platoul „Inima Reginei”, la cea de-a şasea ediţie a „Festivalului Brânzei şi Pastramei” organizat în cadrul sărbătorii tradiţionale : ”RĂVĂŞITUL OILOR”, ajuns la cea de-a 42-a ediţie, organizat de Primăria Bran în colaborare cu Compania de Administrare a Domeniului Bran-Castelul Bran şi Asociaţia Crescătorilor de animale din Zona Bran şi cu sprijinul A.N.T.R.E.C. Braşov.

”RĂVĂŞITUL OILOR” este de fapt o sărbătoare simbolică ce marchează sfârşitul anului pastoral. La festival, se va cânta, juca şi mai ales se vor mânca pe săturate tot soiul de preparate specifice, şi mai ales pastramă de oaie şi bulz, udate cu must obţinut în gospodăriile celor din zona Bran.

Şi anul acesta, lângă Castelul Bran, pe Platoul Inima Reginei – Bran, festivalul va debuta cu o expoziţie gastronomică,ce se va desfăşura pe întreg parcursul evenimentului unde vor fi expuse diversele sortimente de brânză şi pastramă care pot fi degustate şi cumpărate la cele mai bune preţuri direct de la producători, membrii ai Asociaţiei Crescătorilor de Animale din zona Bran.

În ziua de duminică, 03 Octombrie 2010 va fi deschisa o expoziţie de animale în aer liber, în cadrul căreia se vor prezenta mai multe rase de ovine, vor avea loc vânzări şi schimburi de berbeci, urmând ca la final, să se aleagă cele mai frumoase exemplare.

Un loc important îl vor avea păstorii şi câinii lor ciobăneşti,adevăraţii eroi ai munţilor care vor participa la o paradă, la încheierea căreia vor fi premiaţi.

Gurmanzii nu vor fi uitaţi, întrucât li s-a pregătit o degustare a produselor de brânză şi pastramă care va culmina, aşa cum e firesc, acordarea unor premii pentru cele mai reuşite produse.

Pentru ca cei prezenţi să petreacă cu voie bună şi să-şi dorească să revina şi în anii următori, atunci când oile se intorc de la munte, festivalul va fi însoţit permanent de muzică şi joc, printr-o serbare câmpenească susţinută de interpreţi şi ansambluri de renume din folclorul românesc.

De la eveniment nu vor lipsi meşterii populari cu obiecte de artizanat dintre cele mai variate: ţesături, blănuri, ceramică, precum şi obiecte de uz pastoral.

SURSA: http://www.iubescbrasovul.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Hrană umedă pentru pisici: beneficii pe care trebuie să le cunoști

Hrana umeda pisici este unul dintre alimentele preferate de către feline datorită tuturor …