Home Breaking News Stiri interne Războieni-Cetate, Alba

Războieni-Cetate, Alba

2 min read
0
0
931

Războieni-Cetate, mai demult Feldioara Secuiască sau Feldioara-Războieni, (în maghiară: Székelyföldvár, în germană: Kaltherberg, alternativ Zekelburg) este o localitate în judeţul Alba, Transilvania, România, situată la 5 km de Ocna Mureş, în lunca Mureşului. Aparţine administrativ de oraşul Ocna Mureş.

Date geografice

Altitudine medie = 243 m

Date geologice

În perimetrul acestei localităţi s-a pus în evidenţă prezenţa unei importante acumulări de sare gemă.

Istoric

Localitatea Războieni s-a numit în trecut Feldioara (în maghiară: Földvár, în trad. “Cetatea de pământ”), deoarece a existat acolo o mică cetate romană, din care astăzi nu se mai văd decât urme sporadice. Pe dealul (terasa) din dreapta drumului din Războieni spre Unirea s-au gasit urmele unei aşezări din epoca bronzului si a fierului, urmate de cele ale unui mic castru roman auxiliar (legiune de cavalerie). Din epoca romană provin multe monede, resturi de ceramică etc, ceea ce a făcut ca locuitorii din zonă să denumească dealul respectiv „Cetate”. Pe acest deal s-a aflat castrul unei unităţi de cavalerie, numită „Ala I Batavorum Milliaria”. De asemenea, au staţionat, dupa cum indica materialul tegular, vexilaţii din Legiunea a XIII-a Gemina si Legiunea a V-a Macedonica. Cercetari arheologice sistematice s-au desfăşurat între 1995-2000. Castrul este înscris pe Lista Monumentelor Istorice ale judeţului Alba elaborată de Ministerul Culturii si Cultelor din România în anul 2004.

SURSA: http://www.infoprahova.com

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Simți că nu mai dai randament la muncă? Iată TOP 5 activități pe care să le faci în weekend ca să fii mai productiv în timpul săptămânii!

Când îți dorești o carieră de succes, este imposibil să nu te stresezi la locul de muncă. …