Locuri de munca in Prahova: Rulla | Joburi Prahova | Joburi Brasov

Războieni-Cetate, Alba

Voteaza articol:
Se încarcă...
· 3.068 afisari

Războieni-Cetate, mai demult Feldioara Secuiască sau Feldioara-Războieni, (în maghiară: Székelyföldvár, în germană: Kaltherberg, alternativ Zekelburg) este o localitate în judeţul Alba, Transilvania, România, situată la 5 km de Ocna Mureş, în lunca Mureşului. Aparţine administrativ de oraşul Ocna Mureş.

Date geografice

Altitudine medie = 243 m

Date geologice

În perimetrul acestei localităţi s-a pus în evidenţă prezenţa unei importante acumulări de sare gemă.

Istoric

Localitatea Războieni s-a numit în trecut Feldioara (în maghiară: Földvár, în trad. “Cetatea de pământ”), deoarece a existat acolo o mică cetate romană, din care astăzi nu se mai văd decât urme sporadice. Pe dealul (terasa) din dreapta drumului din Războieni spre Unirea s-au gasit urmele unei aşezări din epoca bronzului si a fierului, urmate de cele ale unui mic castru roman auxiliar (legiune de cavalerie). Din epoca romană provin multe monede, resturi de ceramică etc, ceea ce a făcut ca locuitorii din zonă să denumească dealul respectiv „Cetate”. Pe acest deal s-a aflat castrul unei unităţi de cavalerie, numită „Ala I Batavorum Milliaria”. De asemenea, au staţionat, dupa cum indica materialul tegular, vexilaţii din Legiunea a XIII-a Gemina si Legiunea a V-a Macedonica. Cercetari arheologice sistematice s-au desfăşurat între 1995-2000. Castrul este înscris pe Lista Monumentelor Istorice ale judeţului Alba elaborată de Ministerul Culturii si Cultelor din România în anul 2004.

SURSA: http://www.infoprahova.com


Daca ti-a placut articolul, urmareste Totpal's Daily News pe FACEBOOK şi TWITTER!


Publicat de pe 21 iun. 2010 in Stiri interne. Puteti urmari raspunsurile la acest articol folosind fluxul RSS 2.0 iar daca aveti cateva minute libere ne-ar interesa parerea dumneavoastra. Nu ezitati.

Parere ta

CAZARE *** la Busteni – Poiana Tapului

cazare Busteni

Tarif cazare incepand de la 180 ron/zi

Vizitatori acum pe site

Participa si tu la ” BURSA LOCURILOR DE MUNCA in Busteni si imprejurimi “

Top articole:

Cele mai noi articole:

Comentarii recente

Primaria Busteni

Articole RECOMANDATE !!!

Copyright © Mihai Mircea Totpal. Toate drepturile sunt rezervate. Statistici oferite de Google Analytics.