Home Regele Carol al II-lea, deţinătorul celui mai scump timbru din lume

Regele Carol al II-lea, deţinătorul celui mai scump timbru din lume

3 min read
0
0
495

Cel mai scump timbru poştal din lume, care a fost vîndut sâmbătă, la Geneva, printr-o licitaţie cu uşile închise, s-a aflat pentru o vreme în posesia familiei regale romîneşti, scrie New York Times. Timbrul a fost cumpărat în 1937 de regele Carol al II-lea, pentru 5000 de lire sterline (echivalentul a 30.000 de dolari din prezent), potrivit expertului Glen Stephens. Deşi suma pare mică, era a doua tranzacţie din lume ca valoare în domeniul filateliei.

Fostul rege şi-a luat cu el în exil colecţia de timbre, una dintre cele mai valoroase din lume. A vîndut Treskilling în anii 1950 magnatului belgian Rene Berlingen pentru o sumă ce nu a fost făcută publică niciodată. Timbrul, datînd din 1855, are în prezent o valoare estimată de cinci milioane de lire streline. La licitaţia de sâmbătă, el a fost vândut de o firmă de creanţe ce căuta să recupereze o datorie pentru un client. Nu se ştie cine este cumpărătorul, potrivit New York Times.

Timbrul, care cântăreşte doar 0,3 grame, este considerat a fi cel mai valoros obiect din lume, luând în calcul greutatea şi volumul său. Timbrul există în prezent datorită unui băiat suedez de 14 ani care l-a salvat din coşul de gunoi al bunicii sale şi l-a vândut apoi unui colecţionar pentru şapte coroane.

Treskilling, denumit astfel pentru că valora trei şilingi, a fost printat dintr-o greşeală galben în loc de verde, ceea ce îl face extrem de rar. Ultima valoare de vânzare a acestuia a fost de 1,7 milioane de lire sterline  în 1996.

SURSA: http://www.romanialibera.ro

Pentru cei interesati de in special de timbre vechi recomand acest blog

http://www.goldenraritiesstamps.blogspot.com/

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…