Home Stiri Recomandate Rezervația naturală Turbăria Lăptici, un punct turistic din Bucegi mai puțin cunoscut (VIDEO)

Rezervația naturală Turbăria Lăptici, un punct turistic din Bucegi mai puțin cunoscut (VIDEO)

3 min read
0
0
276

În Munții Bucegi, în județul Dâmbovița, dar aproape de granița cu Prahova, se află mlaștină care fascinează nu numai cercetătorii dar și turiștii care ajuns aici. Este vorba despre Turbăria Lăptici care se află la o înălțime de aproape 1500 de metri, fiind la cea mai înaltă altitudine din România.


Reprezentanții Parcului Natural Bucegi ne invită să descoperim Rezervația Naturală Turbăria Lăptici- una din cele 14 rezervații care se regăsesc pe teritoriul Parcului Natural Bucegi, prin intermediul unui scurt videoclip realizat cu drona de către ing. Damian Mihai-Șef Pază.

” Tinovul (Turbăria) Lăptici-aflat la cea mai înaltă altitudine din România, deși mic și izolat geografic de zonele mari de tinoave din România, ocrotește o serie de elemente floristice nordice rare, unele chiar relicte și o microfaună caracteristică mlaștinilor oligotrofe, deosebit de interesantă și variată. În Bucegi, aglomerări de Sphagnum se întâlnesc în mai multe puncte, dar tinovul Lăptici este singurul unde acesta se găsește în masă compactă, formând depozite de turbă, de 1 m grosime. Turba este o varietate de cărbune inferior, o rocă sedimentară de culoare cafenie-închisă sau neagră, care s-a format prin descompunerea lentă și carbonizarea parțială a materialului vegetal acumulat în mlaștini neaerisite, care se întrebuințează drept combustibil și, în special, ca îngrășământ natural”, spun cei de la Parcului Natural Bucegi.

Turba din tinovul Lăptici este una oligotrofă ce reprezintă soluri imperfecte, practic lipsite de humus propriu-zis şi de materie minerală. Materia organică este extrem de săracă în elemente minerale şi cu o aciditate extrem de puternică. Ea este constituită din resturi de plante acidofile, predominant muşchi din genul Sphagnum, slab transformate prin procedee de humificare reduse, cu exces permanent de apă stagnantă. Astfel de varietăţi de turbă sunt: turba de Carex şi Sphagnum, turba de Polytrichum şi turba de resturi lemnoase (pin, molid, anin, mesteacăn) cu bază de muşchi.

SURSA: http://prahova-news.ro

Video Parcul Natural Bucegi

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Litanii” – noul volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, Editura Rawex Coms – Bucureşti, 2020

        A apărut un nou volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, intitulat “Litan…