Home Romania a preluat Steagul Olimpic pentru anul 2013

Romania a preluat Steagul Olimpic pentru anul 2013

9 min read
0
0
426

Ştafeta a fost preluată de la organizatorul ediţiei din acest an a FOTE, Liberec, Cehia

România a preluat ştafeta pentru organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) 2013. Această competiţie va fi organizată în localităţile Braşov, Râşnov, Predeal, Buşteni, Azuga şi Sinaia. Ştafeta a fost preluată de la organizatorul ediţiei a X-a a FOTE, Liberec, Cehia. Pentru acest lucru, o delegaţie din patru primării, Râşnov, Predeal, Azuga şi Sinaia s-a deplasat la Liberec pentru a vedea cum au organizat cehii această competiţie, ce mai are partea română de făcut şi ce greşeli să nu facă. La finalul FOTE de la Liberec, gazdele au înapoiat steagul olimpic preşedintelui Comitetului European Olimpic, Patrick Hickey, care apoi l-a oferit României. Cel care l-a primit a fost primarul Adrian Veştea. Steagul Olimpic se află la Comitetul Olimpic Român, urmând ca în perioada imediat următoare să se realizeze încă şase exemplare care să fie date, în cadrul unei ceremonii spectaculoase, tuturor celor şase localităţi în care se va desfăşura cea de a XI-a ediţie a FOTE. Mai mult, primarul din Râşnov a fost cel care a reprezentat România pentru premierea băieţilor de la proba de schi fond.

Bazele sportive sunt comparative
Primarul oraşului Râşnov, Adrian Veştea, spune că l-au interesat în principal concursurile de biatlon şi sărituri cu schiurile, mai ales că la aceste probe au participat 6 sportivi din Râşnov. „Comparativ, între Liberec şi Râşnov nu sunt mari diferenţe pe probele pe care le organizăm noi. Baza noastră de biatlon mai are nevoie doar de nişte vestiare şi încă unele funcţiuni minimale. La Liberec existau 24 de linii de tragere, iar noi avem 30 de linii, plus două de rezervă. Iar la sărituri cu schiurile cehii aveau două trambuline, de K90 şi K 120. Noi avem trei trambuline de K 15, K35 şi K65, iar până în 2013 vrem să avem gata şi trambulina de K 90”, susţine Adrian Veştea. Acum, că cea de a X-a ediţie a FOTE a luat sfârşit, toate oraşele în care se va desfăşura FOTE în 2013, adică Braşov, Râşnov, Predeal, Buşteni, Azuga şi Sinaia intră sub monitorizare strictă. În fiecare oraş va veni câte o comisie de monitorizare pentru a se asigura că lucrurile se desfăşoară aşa cum trebuie. „În acest timp noi vrem să introducem o nouă probă, la Fote din 2013, cea de combinată alpină, care include probe de schi fond şi sărituri cu schiurile”, a mai spus primarul oraşului Râşnov.

„Eu încep construcţia trambulinei de K 90 în acest an”
Unul dintre puţinele puncte nevralgice în organizarea de către România a FOTE în anul 2013 este trambulina de K 90 de la Râşnov. Această investiţie, care se ridică la valoarea de 8,5 milioane de euro şi include şi teleschiul, clădirile de la bază, parcarea şi alte funcţiuni are nevoie de sprijin guvernamental. Ministrul Dezvoltării regionale şi Turismului, Elena Udrea a promis sprijinul financiar necesar, însă banii încă se aşteaptă. „Eu am reuşit să fac proiectul tehnic. A fost foarte greu, pentru că în România nu avem experţi în acest domeniu. Am organizat şi licitaţia. A fost stabilit constructorul, adică firma care a realizat şi celelalte trei trambuline finanţate de OMV. Cert este că eu voi începe construcţia trambulinei de K 90. Nu ştiu de unde voi plăti, dar vom vedea. Când se dezgheaţă afară începem construcţia”, a ţinut să sublinieze Adrian Veştea, mai ales că pentru inaugurarea acestei trambuline, cei de la OMV au promis că vor aduce la Râşnov locul olimpic al Austriei la sărituri cu schiurile. O altă investiţie necesară, în Braşov se această dată, este un patinoar pentru proba de patinaj artistic. Ca resursă umană, pentru FOTE 2013 este nevoie de voluntari, în Cehia fiind la dispoziţia organizatorilor peste 500 de voluntari vorbitori de limba engleză şi germană care au ajutat cu tot ce au putut la buna desfăşurare a competiţiei. Şi este nevoie şi de personal tehnic, de la arbitri la ascuţitor de patine.

FOTE poate fi un vector de promovare turistică a zonei
Un aspect observat de directorul Direcţiei de Cultură din cadrul Primăriei Râşnov, Nicolae Pepene, este acela al promovării pe care oraşul Liberec şi Cehia în ansamblul său le-au făcut cu ocazia FOTE 2011. Acesta spune că cehii au profitat de ocazie pentru a-şi face cunoscute marile valori ale ţării, de la inventatori la oameni de cultură, la deschiderea oficială a competiţiei oficialii nu au bruiat mult cu discursurile lor, astfel că spectatorii nu s-au plictisit deloc. „Cehii s-au promovat şi ca destinaţie turistică. Şi foarte bine au făcut. Aceştia au editat pe tot parcursul competiţiei un ziar, în limbile cehă şi engleză, în care erau oferite tot felul de rezultate, dar şi informaţii despre zona Liberec. Tot aşa, dar în alt fel, vrem să facem şi noi”, a completat Nicolae Pepene.

Autor: Cristina BĂILĂ

SURSA: http://bzb.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…