Home Breaking News Stiri Externe România va participa la misiunea spaţială Euclid, ce va studia expansiunea Universului

România va participa la misiunea spaţială Euclid, ce va studia expansiunea Universului

5 min read
0
0
350

Agenţia Spaţială Romană (ROSA), împreună cu Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS) din Măgurele – Bucureşti vor participa la proiectarea misiunii spaţiale Euclid, destinată studierii expansiunii accelerate a Universului.

Misiunea a fost selectată marţi de către Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pentru Programul “Cosmic Vision” şi urmează să fie lansată în 2019.

Motivul expansiunii accelerate a Universului este printre cele mai fascinante provocări ale cosmologiei şi fizicii fundamentale ale secolului XXI, spune ROSA. De altfel, anul acesta, premiul Nobel pentru fizică a fost acordat tot pentru acest domeniu.

Euclid este un observator spaţial al ESA care va face posibilă înţelegerea originii expansiunii accelerate a Universului, pe care fizicienii şi astronomii o denumesc “energie întunecată”.

Observaţiile actuale arată că energia întunecată reprezintă mai mult de 70% din bilanţul de materie şi energie a Universului prezent, determinând în consecinţă evoluţia acestuia.

Euclid va observă mai multe sute de milioane de galaxii distribuite într-o fracţiune importantă a cerului, identificând semnăturile energiei întunecate, a materiei întunecate şi a gravitaţiei asupra geometriei Universului şi a istoriei formării structurilor sale. Măsurând formă aparentă şi distribuţia în spaţiu a galaxiilor, astronomii vor află ce înseamnă energia întunecată şi vor verifică dacă teoria relativităţii generalizate îşi mai păstrează valabilitatea la scale dincolo de miliarde de ani lumina.

În acest scop, satelitul va fi echipat cu un sistem de înregistrare a imaginilor în spectrul vizibil (VIS) şi cu un dispozitiv de imagistică în infraroşul apropiat (NISP), dezvoltate de un consorţiu european format din mai mult de 110 laboratoare şi 800 de oameni de ştiinţă din Europa, sub coordonarea Institutului de Astrofizică din Paris (IAP). În sarcina consorţiului este de asemenea “segmentul de sol”, însemnând producerea şi analizarea datelor obţinute de instrumentele de pe Euclid.

Pe lângă ESA, principalele ţări contribuitoare ce formează Consorţiul Misiunii Euclid sunt: Austria, Danemarca, Elveţia, Italia, Finlanda, Frântă, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, România şi Spa nia, cu contribuţia unor laboratoare din Statele Unite ale Americii.

Contribuţia românească este susţinută de către Agenţia Spaţială Romană prin Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Bucureşti – Măgurele, institutul fiind implicat în primul rând în aspectele ştiinţifice ale misiunii.

Importantă deosebită pentru România a selectării de către ESA a misiunii Euclid rezidă în faptul că este una dintre primele misiuni spaţiale ştiinţifică unde ţara noastră este partener instituţional. Acest lucru este posibil că urmare eforturilor susţinute ale Agenţiei Spaţiale Române finalizate cu aderarea României la ESA, precum şi a rezultatelor deosebite obţinute de cercetătorii roimani – în special din ISS – în misiunea PLANCK, misiune ESA dedicată studierii Universului timpuriu, precursor natural al misiunii Euclid.

SURSA: http://www.realitatea.net

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Anna-Nora ROTARU-PAPADIMITRIOU – Grecia, paşi prin istorie, călător prin timp

Se spune, ca nicăieri nu-i mai frumoasă luna plină, decât atunci când urci pe Acrοpole! De…