Home Stiri Recomandate Rotary Sinaia anunta: SOS!!! – “Capela Stirbei” un monument in pericol …

Rotary Sinaia anunta: SOS!!! – “Capela Stirbei” un monument in pericol …

15 min read
0
0
1,655

Ziduri dărâmate, picturi deteriorate şi gunoaie la tot pasul. Un monument aflat într-o avansată stare de degradare. Aşa arată acum Capela “General Ion Florescu” din Sinaia, cunoscută sub numele de Capela Ştirbei.

Clădirea, care se află în spatele staţiei de telecabină, a fost construită în anul 1878 pe domeniul Ştirbei şi pictată de Gheorghe Tătărescu. Din păcate, construcţia ridicată în stil neoclasic, este abandonată. Dacă în trecut, locul era preferat de turişti şi localnici, acum puţini mai trec prin zonă. Frumoasele decoraţiuni exterioare au fost distruse odată cu trecerea timpului, iar interiorul arată jalnic. Pereţii sunt acum negri, tencuiala a picat şi abia se mai zăresc câteva picturi. Doar piatra din faţa intrării, cu blazonul familiei Ştirbei, a mai rămas intactă, iar sub coroană stă scris motto-ul „Fais ce que dois”, adică „Fă ceea ce trebuie”.

Ce-a fost odată…

Sinăienii îşi amintesc de vremurile când capela era întreţinută, iar zona îngrijită. Până şi aleile care duc la monument abia se mai pot zări, deoarece sunt acoperite de pământ şi frunze. „Era foarte frumoasă pe vremuri, iar după Revoluţie i-au montat uşi metalice. Îmi era drag să merg prin această zonă. Din păcate, ele au fost furate, iar apoi au dispărut tot mai multe obiecte, în mijlocul capelei este o groapă mare şi a ajuns o ruină. Eu sunt din 1953 aici şi îmi amintesc că foarte multă lume poposea aici. Am tot sperat că cineva o va reface, dar văd că nimeni nu se interesează de ea”, a povestit localnica Olga Turbatu.

De-a lungul timpului au fost iniţiate mai multe proiecte de reabilitare a capelei, însă nici unul nu s-a concretizat. În primăvară au fost furate până şi schelele metalice care în urmă cu câțiva ani fuseseră montate în jurul clădirii, de muncitorii care lucrau la exteriorul ei. Clubul Rotary şi-a propus să reintegreze capela în viaţa de zi cu zi a oraşului, iar în 2009 a organizat un concurs de proiecte cu studenţii de la facultatea de horticultură,  pentru înfrumuseţarea zonei.
Capela Ştirbei, un simbol al oraşului Sinaia, a fost lăsată în paragină şi are nevoie urgentă de lucrări de reabilitare. Monumentul se degradează şi dacă nu se va interveni repede, se va alege praful de el.

httpv://www.youtube.com/watch?v=nM7W3ieT4Lw

Asociatia “Clubul Rotary Valea Prahovei” se implica de cativa ani in salvarea acestui monument insa intarziera interventiei se datoreaza birocratiei si sistemului extrem de greoi si incalcit de obtinere a autorizatiilor nocesare.

Capela General Ion Florescu, prădată de hoţi

SURSA: www.expresuldesinaia.ro

Capela General Ion Florescu, mai bine cunoscută printre sinăieni cu numele de Capela Ştirbei dar şi Capela Romano-Catolică (după Ministerul Culturii) a fost prădată de hoţi. Dacă vă întrebaţi ce mai puteau fura hoţii dintr-o clădire monument aflată într-o avansată stare de degradare, răspunsul este: fierul vechi.

Pe 22 aprilie, un sinăian în vârstă de 21 de ani nu a rezistat tentaţiei de a fura şi valorifica la fier vechi schelele metalice amplasate în jurul Capelei General Ion Florescu, lăsate acolo de muncitorii care au lucrat odinioară la reabilitarea acesteia. Spre norocul Poliţiei Sinaia şi ghinionul lui, în momentul în care a început să ascundă în pădurea din apropiere cadrele metalice ale schelei, a fost zărit de o localnică, care a sunat imediat la 112. Ghinionistul hoţ şi-a recunoscut fapta iar oamenii legii au întocmit actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, urmând a fi începută urmărirea penală, dosarul fiind înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia.

Consiliul Local Sinaia a aprobat în luna februarie 2010, crearea “PARCULUI ŞTIRBEI” în zona monumentului istoric Capela Romano-Catolică din Sinaia, prin trecerea în domeniul public al oraşului Sinaia a unui teren de 5376 mp cu destinaţia parc public. Astfel, zona, şi aşa umbrită de telecabina construită chiar lângă Capelă, va deveni un punct de atracţie turistică şi un loc de promenadă. Nu poţi construi un parc public în jurul unui monument istoric care stă să se dărâme.

Cu siguranţă Primăria Sinaia va găsi resursele necesare pentru a repune în valoare istoria oraşului nostru şi va reabilita, să sperăm anul acesta, Capela cea pitită după telecabină.

Capela General Ion Florescu, prezenţă surprinzătoare şi elegantă în peisajul Sinăii, a fost construită pe domeniul familiei Ştirbei în anul 1878, moment în care s-a semnat şi contractul pentru pictarea ei între Alina Ştirbei Florescu şi pictorul Gheorghe Tătărescu. Ea însăşi o minunată mostră de arhitectură neoclasică, capela este proiectată de arh. André Lecomte de Nouy, având ca bază un plan pătrat, cu câte un fronton susţinut de câte două perechi de pilaştri crenelaţi situaţi pe fiecare latură.”

Sinaia – vila si capela Stirbei

SURSA: http://locuridetrecere.blogspot.com
 Domeniul Stirbei era unul dintre cele mai frumoase din Sinaia. Cel putin asa se povestea la inceputul secolului trecut. Pana astazi s-a mai scris insa putina istorie si nu una dintre cele mai ingaduitoare cu astfel de lucruri. Am suprapus cateva descrieri vechi peste situatia de anul acesta si a rezultat un tablou jalnic.
La sosea, pe latura opusa primariei, se desfasura o linie de brazi in spatele carora era amenajat un mic lac cu alei pentru trasuri pe ambele parti. Peste acestea s-a construit marele hotel Montana. Urma vila, care s-a pastrat fiind utilizata de administratia publica locala, cu frumoase trepte flancate de sculpturi, terasa acoperita marginita de doua turnuri-foisor si doua aripi simetrice. Daca intrega curte si deschidere la sosea i-au fost complet blocate de hotel, in ultimii ani s-a construit pe latura de sud si un contemporan complex comercial cu restaurant, terasa si centru de inchiriat echipament sportiv. In spatele vilei se intindea un parc natural, loc ideal pentru cladirea si traseul telecabinei care urca la Cota 1400 si a carei parcare se opreste abia in fatada vilei. In spatele acestei noi constructii, aproape sub linia firelor telecabinei, a ramas ascunsa intre copacii ramasitelor de parc capela domeniului, o constructie mica intr-un stil neoclasic simplu, a carei cruce a luat-o demult vantul.

Complet ascunse in dezvoltarea haotica si impertinenta a statiunii, descoperirea acestor vechi constructii ofera aceeasi satisfactie ca dezgroparea unor comori din jungle sau deserturi. Efortul isi are insa rasplata sa caci in spatele tuturor dreptunghiurilor lipsite de personalitate, aceste locuri au o eleganta si un romantism tacut pe care greu mai stim sa le modelam. La acestea se adauga si un aspect usor fantastic, ca din povestile copilariei, detaliu daruit doar cladirilor din zonele dedicate vacantelor, aproape niciodata permis in mediul urban.

Capela din parc a avut o soarta mai trista decat vila, nereusind sa i se atribuie nici un fel de functiune in ultimii 70 de ani. Se mai strang copii seara, loc pitoresc pentru asa ceva, doar ca au reusit sa roada toata pictura interioara, candva realizata de Gh. Tattarescu, si pardoseala in care au sapat niste frumoase gropi, sperand sa descopere comorile familiei (de parca familia nu avea ceva mai bun de facut cu ele). Zidurile nu au reusit sa le miste dar nici mult nu mai este. Oricum, ploaia, zapada si vantul i-au ajutat si au indepartat si decoratia exterioara. Blazonul din piatra se afla in interior, repozitionarea lui in structura zidului din jurul capelei salvandu-l de la vreo utilizare precum sprijin pentru cotete sau fundatie de gard.
Structura din lemn de pe fatadele constructiei era menita sa sustina o folie de protectie minima impotriva zapezii dar s-a dovedit mai utila pentru sanius. Schela de pe fatada principala indica cel putin un inceput de preocupare pentru restaurarea constructiei, asta daca nu a fost instalata de cineva care a pus gand rau tablei care inveleste cupola.

Toate constructiile din jur nu sunt interventii reversibile (poate doar complexul comercial si parcarea) dar cladirile vechi s-au pastrat si chiar fara pic de anturaj, asta le mai da sanse spre o soarta mai buna.

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…