Home Schimb de experienta la Scoala Sanitara Postliceala “Carol Davila”

Schimb de experienta la Scoala Sanitara Postliceala “Carol Davila”

4 min read
0
0
204

Elevii scolii Sanitare Postliceale “Carol Davila” au particitat la prezentarea sistemului danez de educatie in domeniul nursingului. Prezentarea a fost realizata de Anita Andersen si Nanna Tscganesh, eleve in anul I ale VIA University College din Holstebro, Danemarca.

Cele doua studente ale colegiului danez au participat in perioada 7-18 martie 2011 la schimbul de experienta organizat in Romania de scoala Sanitara Postliceala “Carol Davila” , in cadrul Modulului European de Nursing (ENM).

“Anita si Nanna au vizitat scoala noastra si au fost invitate sa asiste la o parte din cursurile teoretice, dar au participat si la stagii de practica organizate in mai multe clinici si spitale din Bucuresti precum Elias, Spitalul de Urgenta Floreasca si Euroclinic. Ne-am ocupat totodata si de organizarea unor vizite in timpul lor liber, la Muzeul Satului si Casa Poporului, la Sinaia si Busteni, am fost impreuna si in cateva complexe comerciale bucurestene cu centre de agrement, asta pentru a le prezenta si latura culturala si sociala a vietii aici in Romania”, a explicat prof. Diana Seitan, coordonator al programului ENM.

Cursurile de nursing, urmate de 560 de elevi

“VIA University College” din Holstebro face parte din reteaua ENM ce cuprinde 26 de scoli din 13 tari europene, printre care si Romania. Cursurile de nursing se deruleaza pe o perioada de 3 ani si jumatate si sunt urmate de 560 de elevi.

Potrivit unui comunicat de presa, in aria curriculara, pregatirea teoretica este organizata in 14 module. De altfel, are o pondere de 60%, practica ocupand un procent de 40%. In plus, cele patru directii ale pregatirii profesionale vizeaza pregatirea medicala, stiintifica, umanista si sociala.

Activitatea practica, desfasurata dupa rigori inalte

Rigorile dupa care se desfasoara activitatea practica sunt foarte inalte. Drept urmare, absentarea de la programul stabilit si lipsa de interes a elevilor este penalizata, chiar cu posibilitatea de exmatriculare.

“Trebuie sa fim foarte atenti la igiena, sa ne dezinfectam dupa fiecare interventie cu alcool sau cu sapun si ne schimbam uniformele in fiecare zi, acestea fiind imprumutate de catre spital. De asemenea, nu avem voie sa vorbim la telefonul mobil in interes personal in timpul orelor de practica”, a precizat Anita Andersen.

Responsabilitatile unei asistente medicale in Danemarca sunt acelea de a performa in domeniul sau, de a planifica si coordona activitatea de nursing, dar si de a comunica si a se dezvolta continuu.

Autor: Claudia Spridon
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Este atat de bine sa stii ca la gradinite cei mici sunt ingrijiti si multumiti

Gradinite ale viitorului Este de ajuns sa vezi sali frumos amenajate in gradinite de tip T…