×

Scriitorul si cineastul IOAN GRIGORESCU – la ceas aniversar

Scriitorul si cineastul IOAN GRIGORESCU – la ceas aniversar

1x222 Scriitorul si cineastul IOAN GRIGORESCU - la ceas aniversarAstazi, scriitorul, publicistul, traducatorul, cineastul si diplomatul IOAN GRIGORESCU –personalitate marcanta a culturii si artei romanesti contemporane, Cetatean de onoare al municipiului Ploiesti – implineste frumoasa varsta de 80 de ani.
A vazut lumina zilei in aceasta straveche urbe, intr-o familie de muncitori petrolisti. A cunoscut, inca din anii copilariei, inerentele greutati cu care se confruntau la inceputul deceniului al IV-lea din veacul trecut toti cei care munceau in aceasta dificila ramura a industriei romanesti din zona Prahovei. A urmat scoala primara si invatamantul secundar in orasul natal. Manifestand o evidenta chemare pentru studiul literaturii, isi continua pregatirea de specialitate in invatamantul universitar de profil din capitala si din Moscova.
De peste o jumatate de veac, respectiv de la debutul editorial din anul 1954 – cu interesantul volum de reportaje „scrisoare din Moscova”, prin forta incontestabila a cuvantului scris, tiparit sau rostit, in mod constant, la microfon si prin miraculosul sau aparat de reporter-pe care il manuieste ca un adevarat maestru, a cucerit, in ultimele decenii, intreaga lume, gratie transmiterii la mari distante, pe calea undelor si a imaginilor vizuale care zidesc in mintea si inima oamenilor de pretutindeni adevarul despre istoria, cultura, civilizatia, obiceiurile si traditiile diferitelor comunitati umane, despre natura inconjuratoare si capacitatea de creativitate a omului de-a lungul vremii, inegalabilul Ioan Grigorescu a devenit, in ultimul timp, fara echivoc, o legenda vie.
Preocupat permanent de a cunoaste direct realitatea cu multiplele ei aspecte, “obsedantul prezent-dupa cum aprecia presa de specialitate, a izbutit, prin uriase eforturi, sa scrie peste 20 de volume (in proza ),printre care:Obsesia, Unde vantul miroase a petrol, Cocteil Babilon, Zig-zag pe Mapamond, Cinema Madagascar, Ringul, Lupta cu somnul, Invinsul Terek, Note dintr-o calatorie in Transcaucaz, Pasarea Phoenix,Spectacolul lumii(volI-IV),Bine ati venit in infern s.a., care s-au bucurat de un real succes din partea a mii si mii de cititori si ai presei de specialitate.
Acestor exceptionale activitati in domeniul literelor li se adauga o formidabila opera in domeniul celei de-a saptea arte. Marturie stau zeci de pelicule de lung si scurt metraj dedicate marelui si micului ecran, in care Ioan Grigorescu s-a remarcat ca excelent realizator, scenarist, operator, comentator, regizor, si, nu in ultimul rand, un vestit artist in tehnica montajului.
Au intrat definitiv in patrimoniul filmului artistic romanesc numeroase productii semnate in ultimele decenii: Strazile au amintiri, Subteranul, Canarul si viscolul, Explozia, Felix si Otilia, Mastodontul, Actiunea, Trenul de aur, Crai de curte veche etc. si nu in ultimul rand, exceptionalul serial de televiziune Spectacolul lumii, care a facut inconjurul planetei, prin cele 450 de episoade.
Aceasta inegalabila creatie este continuata, in prezent, sub genericul “Spectacolul lumii inchinat Romaniei” sau “Romania optimista vazuta de Ioan Grigorescu”.
Lumea petrolului romanesc si a zonei petroliere prahovene au constituit o preocupare primordiala a prodigioasei sale creatii literare, cinematografice si de televiziune.
In paralel cu ampla si prestigioasa sa creatie in domeniul literaturii si al artei filmului, Ioan Grigorescu a indeplinit si importante functii de conducere in Uniunea Cineastilor din Romania, la revistele Contemporanul si Cinema, in cadrul Centrului National al Cinematografiei si Societatii Radioteleviziunii Romane(vicepresedinte in anii 1966-1970). De numele sau se leaga, printre multe realizari, organizarea primului Festival International de Muzica Usoara “Cerbul de Aur”-Brasov-Romania, al carui presedinte de juriu a fost la primele trei editii.
Dupa evenimentele din decembrie 1989 – la care scriitorul a participat direct, a fost cel care a pus bazele constituirii Aliantei pentru pace din Romania, iar incepand din 1994, timp de aproape doua mandate, a reprezentat cu brio diplomatia romaneasca, in calitate de Ambasador extraordinar si plenipotentiar in Republica Polonia.Revenind in tara, ilustrul om al culturii si artei nationale, si-a reluat nobila activitate de creator in domeniul literelor si filmului, noi episoade din „Spectacolul lumii”, fiind promovate in circuit public in context international.
Apreciindu-se intreaga sa activitate, Ioan Grigorescu a fost distins cu importante premii de creatie, cu ordine si medalii ale statului roman si polonez, iar in anul 2000, cu ocazia aniversarii a 70 de ani de la nastere, a primit titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Ploiesti. In semn de recunostinta, cu cativa ani in urma, scriitorul si cineastul Ioan Grigorescu a realizat, pentru orasul sau natal, o superba pelicula, intitulata „Ploiesti – orasul alb al aurului negru romanesc”.
Lucrand o viata in domeniul culturii si artei, semnatarul acestor modeste randuri a avut fericitul prilej de a colabora cu scriitorul si cineastul Ioan Grigorescu timp de aproape patru decenii, la numeroase manifestari, in cadrul programului Zilele Culturii: „Tezaur prahovean”(1980-1996), la Cursurile de vara ale Universitatii Populare “Nicolae Iorga”(1975-1978;1990-1996), la zilele Bibliotecii “Nicolae Iorga”.
Cu prilejul acestui frumos jubileu, cand eminentul om de cultura si arta paseste in cel de-al noualea deceniu de viata, se cuvine sa-i adresam,din toata inima, cele mai calde felicitari, impreuna cu sincere urari de sanatate si de ani cat mai multi si buni, pentru a da viata tuturor proiectelor aflate pe agenda sa de lucru, spre binele culturii noastre nationale si al tuturor celor care iubesc si pretuiesc cuvantul scris, tiparit si rostit la microfon , aici si oriunde, acum si oricand.
La multi ani stimate maestre!
Prof.dr. Al.I.BADULESCU

SURSA: http://www.ziarulprahova.ro

Partajează acest conținut:

Eu sunt principalul “vinovat” pentru existenta acestei publicații electronice, pretențios numita “Revista”, care își consuma existenta acum în mediul virtual. Sunt un simplu blogger, fără veleități de jurnalist sau studii de specialitate în acest domeniu, fiind economist la baza și manager în activitatea profesionala. Aceasta revista este pentru mine, în primul rand, un hobby, un rezultatul al unei munci zilnice susținută cu mare pasiune și dragoste de tot ce tot ce înseamna frumos în viata (caractere, fapte, locuri), veștile bune și gândirea pozitiva în special, din simpla dorința de a COMUNICA și de a fi mai aproape de OAMENI.

Publică comentariul

You May Have Missed