Home Semne de la stramosii nostri, vechi de 35.000 de ani, in pestera Coliboaia

Semne de la stramosii nostri, vechi de 35.000 de ani, in pestera Coliboaia

5 min read
0
0
1,229

O descoperire de senzatie, facuta intr-o pestera rar calcata de picior de om, undeva in Muntii Bihorului, scoate la lumina semne de la stramosii nostri de acum 35.000 de ani.

Cele mai vechi desene rupestre din Europa Centrala si de Est, au fost gasite in pestera Coliboaia, de niste speologi ajunsi acolo cu alta treaba. Pictorul anonim, imbracat in blanuri, a desenat cu o bucata de carbune mai multe animale in vremea paleoliticului. Cativa experti francezi confirma vechimea.

Picturile sunt aproape la fel de batrane ca si cele dintr-o faimoasa pestera din Franta unde se afla cele mai vechi insemnari rupestre din toata Europa: de acum 36.000 de ani.

Teritoriul Romaniei, acum 35.000 de ani. In paleoliticul superior incep sa apara primele comunitati de Homo Sapiens. Peisajul este format din munti si savane intinse, populate de animale demult disparute: mamuti, tigri preistorici, rinoceri, ursi si lei de pestera.

Un homo sapiens, probabil vanator, a zugravit pe peretii din pestera Coliboaia ceea ce vazuse in timpul luptei dure pentru supravietuire. Speologii nostri au gasit 14 picturi rupestre. Un cap de bizon cu coama si coarne, un cal partial desenat al carui cap este mai bine conturat, si unul sau doua capete de urs. Printre desenele care s-au conservat cel mai bine se afla si un cap de rinocer.

Si la muzeul Brukental din Sibiu se gasesc resturi ale unor astfel de animale.

Desenele au fost descoperite intamplator in pestera Coliboaia, aflata intr-o zona greu accesibila din Parcul National Apuseni. In timpul unei expeditii de rutina, un grup de speologi a observat o galerie laterala, aflata la aproximativ 7 metri deasupra traseului lor.

O lume uluitoare, zugravita acum zeci de mii de ani, a aparut in lumina lanternelor: cateva desene, zgariate de ghearele ursilor de pestera, vorbeau din nou despre ce era important in viata oamenilor din acele timpuri.

Picturile s-au pastrat atat de bine deoarece galeria in care au fost realizate se afla mai sus de zona inundabila a pesterii. Descoperitorii au luat imediat legatura cu o echipa de specialisti francezi, recunoscuti la nivel mondial ca experti in evaluarea si datarea picturilor rupestre. Probe din galerie au fost trimise in Franta.

In momentul de fata ele nu sunt publice pentru ca nu pot fi protejate.

Si asta pentru ca astfel de descoperiri extrem de importante atrag ca un magnet raufacatorii. Comerciantii de raritati decupeaza uneori in intregime peretele de roca pictata. Pe piata neagra astfel de artefacte valoreaza milioane de euro.

Desenele din Coliboaia sunt similare cu cele descoperite in pestera Chauvet din Franta, considerate cele mai vechi din Europa. Ceea ce dovedeste, spun specialistii, ca acum 36.000 de ani in Romania, Franta si Spania existau grupuri de homo sapiens cu aceleasi conceptii despre lume, care intrau in pesteri pentru diverse ritualuri. Putem spune ca atunci s-a nascut Europa, afirma cercetatorii.

Acum, ai nostri incearca sa gaseasca fonduri pentru a introduce locul – dupa ce va fi amenajat si asigurat – in circuitul turistic: pesteri ca Chauvet, Lascaux in Franta sau Altamira in Spania aduc la bugetul local sute de mii de euro an de an.

SURSA: http://stirileprotv.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…