Serial: „NE VEDEM LA PARIS” – Nr. 7

168 Serial: „NE VEDEM LA PARIS” – Nr. 7O solistă vocală ideală

 

Constantin ARVINTE

 

În acest C. D. “DIN CUVINTE-AM SĂDIT FLORI”– care cuprinde nouăsprezec melodii selectate de omul de artă Marin Voican-Ghioroiu, solista Rodica Anghelescu – cu vocea sa clară, cristalină, impregnată de fiorul adevăratei arte, le oferă interpretare personală şi cuceritoare, amintind de neuitatele Mării: Maria Tănase şi Maria Lătăreţu.

 În aceste cântece Marin Voican-Ghioroiu creaţia tradiţională folclorică de pe plaiurile Gorjului şi Vâlcei, păstrând şi reliefând cu pricepere şi sensibilitate taoate aceste caracteristici ale melosului oltenesc.

Descoperind în  Rodica Anghelescu pe solista vocală ideală, cu vocea sa caldă şi melodioasă, şi cu inteligenţa sa artistică le oferă o interpretare „de zile mari” –. fiind la ora actuală o personalitate de certă valoare a artei interpretative. Absolventă a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, s-a afirmat ca soprană de coloratură în diferite spectacole, concerte sau recitaluri, interpretând arii din opere celebre de W. A. Mozart, Leo Delibes,  Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, etc. precum şi lieduri, canţonete, romanţe şi prelucrări clasice sau folclorice din creaţiile compozitorilor T. Brediceanu, C.Trăilescu, Constantin Arvinte şi alţii.Colaborarea cu Orchestra Naţională de Folclor a Fundaţiei „ValenţeUmane” începută cu prilejul „Concertul de colinde” din decembrie 2007 la Sala Palatului a fost încununată de un mare succes, datorită strălucitei interpretări a piesei „Noel” de Adolfe Adam. Continuând această colaborare la realizarea acestui C. D. – Rodica Anghelescu a fost acompaniată de un grup instrumental aparţinând orchestrei mai sus menţionate; aranjamentele muzicale şi conducerea dirijorală aparţinând subsemnatului.

Convins fiind că acest album se va bucura de o bună primire din partea iubitorilor de folclor, îi urez solistei Rodica Anghelescu să realizeze cea mai luminoasă traiectorie pe firmamentul artei interpretative româneşti.

322 Serial: „NE VEDEM LA PARIS” – Nr. 7

210 Serial: „NE VEDEM LA PARIS” – Nr. 7

ne-vedem-la-paris6 Serial: „NE VEDEM LA PARIS” – Nr. 7

ContinuareClick AICI pentru Partea VI-a

C. BRÂNCUŞI: Da, da… Timpul l-aş ruga să mai aştepte. Măriucă, de-ai şti… câte mai am de făcut, m-ai înţelege că-i pot cere lui Dumnezeu să-mi mai dea o viaţă, şi poate nici atunci n-aş termina. (gânditor) Draga mea, tu ştii că-mi este teamă să mă gândesc la câtă aţă a mai rămas pe mosorul vieţii?… (după o scurtă pauză) … Totuşi, hai să revenim la ale noastre, chiar dacă Timpul nu vrea să ne asculte şi să mai stea niţel, vicleanul,  ca să se odihnească.

MARIA TĂNASE: Spune, neicuţă, te ascult.

C. BRÂNCUŞI: Când am termianat aceste sculpturi, pe care le vezi în faţa ta, m-am odihnit câteva zile la un prieten de la Bălceştii Gorjilor. Nu aşa a procedat şi sfântul Dumnezeu după ce a făcut UNIVERSUL?…

MARIA TĂNASE: Cred că da.

C. BRÂNCUŞI: În a şptea zi, Duminica, nu a mai lucrat nimic, a admirat ce realizase: Cuvântul, Lumina, Omul şi întregul UNIVERS…

MARIA TĂNASE: Pentru a nu uita acele zile fericite pe care le-ai petrecut la Bălceştii Gorjilor, fii bun şi ascultă această o melodie de suflet. (începe să cânte „La Bălceştii Gorjilor”)

ascultaacum1 Serial: „NE VEDEM LA PARIS” – Nr. 7

<<<<< PENTRU A  ASCULTA MELODIA >>>>>

APASA PE SEMNUL (mai jos stanga)

BBXIF1qUBpkMURQiLAxBiAP8AZKoqVCUMfa8AAAAASUVORK5CYII= Serial: „NE VEDEM LA PARIS” – Nr. 7Rodica Anghelescu – La Balcestii Gorjilor

Asculta mai multe audio populara

169 Serial: „NE VEDEM LA PARIS” – Nr. 7

LA BĂLCESTII GORJILOR

 
Frunzuliţă fir mohor…
S-a dus vestea mândrelor, Neică-puişor!
La Bălceştii Gorjilor
Este târg de vândut dor –Neică-puişor!…
Unde fetele se duc
Ca să vândă doru-n târg, Neică-puişor…
Să-l vândă la călător                     Bis:
Şi omului iubitor.
 
La Bălceşti am mers la târg,
Că doream din dor să vând, neică-puişor!
Şi să nu dau cu-mprumut
La orice necunoscut, neică-puişor!…
Să dau dorul cui ştiu eu,
Să-l dau lui neicuţa-al meu, neică-puişor…
Că el ştie doru-a ţine, Bis:
S-a iubit un an cu mine.
 
La umbriţa de stejar
Îmi cânta un lăutar: neică-puişor!
„Fetelor, băieţi, neveste!
Cumpăraţi dor cât mai este, neică-puişor!…
Să-l duceţi la voi în tindă,
Udaţi-l ca să se prindă, neică-puişor…
Şi să-l semănaţi pe câmp,
Să răsară cât mai mult. Bis:
 
Puneţi dor lângă izvoare,
În păduri şi pe răzoare, neică-puişor!
Dor să aibă fiecare;
Să iubească mic şi mare, neică-puişor!…
Doru-i ca raza de soare,
Ochi frumoşi de fată mare, neică-puişor!…
Luminează şi-ncălzeşte…
Şi neicuţa te iubeşte.     Bis:
 
Neica a venit să-mi ceară
Să-i dau dor de inimioară, neică-puişor!
Să-mi plătească, bani n-avea,
Dar mi-a lăsat inima, neică-puişor!…
Ca s-o ţin lângă a mea
Până când ne-om cununa,neică-puişor…
Dator n-a vrut să rămână,
 Un sărut mi-a dat arvună. Bis:

 

C. BRÂNCUŞI: Măriucă, Măriucă!… oriunde m-aş duce pe acest pământ, port în suflet cântecul nostru gorjenesc şi, ca drept dovadă, am senzaţia că sunt ursit de destin; parcă am mai amintit despre zeul ANTEU din mitologia greacă, când tălpile picioarelor mele calcă ţărâna locului unde m-am născut, prind puteri şi am o poftă de-a trăi… (o cuprinde cu un braţ peste umeri şi o apropie spre el), că nu mă pot abţine ca să nu-ţi spun că-mi eşti tare dragă!…

MARIA TĂNASE: Of!… neicuţă Costache, ce repede trece timpul lângă tine. Mi-e aşa de greu că va trebui să ne despărţim. Deci… ai hotărât: (privirea i se întunecă, îi tremură bărbia de emoţie, vocea îi este stinsă) mâine pleci spre Franţa?

C. BRÂNCUŞI: Din păcate… aşa este, draga mea copilă.

CLICK AICI

pentru continuare

PARTEA a  VIII-a

=====================
Marin VOICAN-GHIOROIU
scriitor-compozitor

Partajează acest conținut:

Publică comentariul

You May Have Missed