Home Breaking News Stiri interne Sfantul Mina, ocrotitorul celor pagubiti

Sfantul Mina, ocrotitorul celor pagubiti

33 min read
0
0
277

Sfantul Mina este praznuit de ortodocsi pe 11 noiembrie, iar romano-catolicii il serbeaza pe 24 noiembrie. Este sfantul care ii ocroteste pe pagubiti, se arata grabnic ajutator celor nedreptatiti in procese si celor ce au pierdut ceva sau au fost inselati. Mii de oameni, fiecare cu durerea pierderii a ceva, sunt prezenti indeosebi pe 11 noiembrie, la Biserica “Sfantul Mina” din Bucuresti, cu credinta ca vor recapata ce-au pierdut daca se roaga la moastele mucenicului Mina.

Sfantul Mina este de origine egipteana. S-a nascut in apropiere de Memphis, stravechea capitala a faraonilor. A trait in timpul imparatilor romani Diocletian si Maximian. Ramane orfan pe cand era copil. Tatal i-a murit cand avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani dupa acesta.

Sfantul Mina leapada haina de ostas si imbraca haina pustincului

Sfantul Mina ajunge in armata imperiala, insa, pe 23 februarie 303, cand Diocletian a emis primul edict de persecutare a crestinilor, paraseste armata si se retrage in desert, dedicandu-se vietii ascetice. Dupa putin timp, Dumnezeu i-a dat puterea de a face minuni.

In vremea petrecuta in pustiu l-a intalnit pe Sfantul Macarie Egipteanul care i-a spus: “Ce cauti Mina, de unul singur, intre cer si pamant? Locul tau este printre oameni, ca acestia sa ia aminte la cuvintele si faptele tale. Daca ai schimbat o haina de ostas cu alta, atunci sfarseste pe campul de lupta, ca sa inviezi ca un invingator fara sabie”.

Prezent in Cotyaeum la celebrarea unei sarbatori pagane, marturiseste fara ezitare ca este crestin. Este luat de soldati si dus inaintea prefectului Pyrrhus. Pentru ca a refuzat sa se lepede de credinta in Hristos, i s-au taiat mainile si picioarele, apoi capul.

Moastele Sfantului Mina

Incepand din anul 1874, biserica “Sfantul Mucenic Mina” din Bucuresti pastreaza fragmente din moastele Sfantului Mina. Ele au fost aduse de la Manastirea “Sfantul Mina” din Egipt si puse intr-o racla executata in anul 1941, cu sprijinul arhiereului Veniamin Pocitan. Mentionam ca moastele Sfantului Mina sunt prezente intr-o noua racla, sfintita pe 9 noiembrie 2011 de Patriarhul Romaniei.

Credinciosii se pot inchina la moastele Sfantului Mina si in Catedrala mitropolitana din Iasi. In aceasta Catedrala, printre moastele celor 32 de sfinti, se afla si un fragment din moastele Mucenicului Mina.

Si in Biserica “Sfantul Mina” din cartierul Obcin (Suceava) sunt prezente doua fragmente din moastele Sfantului Mina. Ele au fost aduse din Grecia, in august 2001, de catre Arhiespicopul Sucevei si Radautilor.

Orasul Sfantului Mina – unul din cele mai vestite locuri de pelerinaj

Potrivit traditiei, trupul sfantului a fost luat de sora sa, si impreuna cu cativa soldati l-au dus la Alexandria pentru a fi pus intr-o biserica. In momentul in care persecutia impotriva crestinilor a incetat, un inger i s-a aratat Patriarhului Atanasie al Alexandriei, spunandu-i sa ia trupul Sfantului Mina si sa-l duca in Desertul de Vest. La cativa kilometri de Alexandria, la marginea Lacului Mariut, camila care ducea trupul sfantului, nu a mai vrut sa se miste, chiar daca a fost fortata de crestini sa mearga mai departe. Au interpretat acest lucru ca pe un semn de la Dumnezeu si au ingropat trupului Sfantului Mina in acel loc.

Multa vreme nu s-a stiut nimic de trupul Sfantului Mina, pana cand locul in care a fost inmormantat a daruit vindecare in mod miraculos unui pastor si turmei sale bolnave. Din Sinaxarul etopian aflam: “Si Dumnezeu a vrut sa arate locul trupului Sfantului Mina. Si era in acel desert un anume pastor, si intr-o zi o oaie care suferea de boala scabiei s-a dus in acel loc si s-a scufundat in apa micului izvor din apropierea locului si s-a rostogolit prin el si s-a vindecat pe loc. Si cand pastorul a vazut lucrul acesta si a inteles miracolul s-a minunat peste masura. Si dupa aceea obisnuia sa ia praf de pe acel altar si sa-l amestece cu apa si sa il puna pe oi si daca erau bolnave de scabie erau vindecate pe loc. Si obisnuia sa faca asta tot timpul si astfel ii vindeca pe toti care veneau la el”.

Locul a devenit atat de cunoscut, incat si fiica imparatului Constantin cel Mare a fost vindecata aici de lepra.

In urma acestei minuni, Sfantul Mina i s-a aratat in vis imparatului si i-a descoperit ca in acel loc se afla inmormantat trupul sau. Ca multumire, imparatul va construi o biserica, in care a asezat racla cu moastele Sfantului. Asa va lua nastere orasul Sfantului Mina, unul din cele mai vestite locuri de pelerinaj din lume. Mentionam ca sunt cateva versiuni care il inlocuiesc pe Constantin cu imparatul de la sfarsitul secolului al V-lea, Zeno.

Orasul a fost distrus de arabi la mijlocul secolului al VII lea. In prezent, la aproximativ 1 km distanta de orasul Sfantul Mina, patriarhul copt, Chiril al VI-lea al Alexandriei, a ridicat o manastire in care se afla spre inchinare moastele Sfantului Mina.

Una din minunile Sfantului Mina 

Odata, un crestin a mers sa se inchine in biserica Sfantului Mina si a fost gazduit la o casa de straini. Stapanul acelei case, cunoscand ca gazduitul avea bani in sanul sau, s-a sculat in miezul noptii si l-a omorat. Apoi, taindu-l bucati l-a pus intr-o cosnita si a ascuns-o in camara cea mai ascunsa din casa sa. In vreme ce ucigasul se afla in nevointa si in ingrijorare, cum, unde si cand sa se duca sa ascunda partile celui ucis, i s-a aratat lui Sfantul Mina, calare in chip de ostas. Gazda a fost intrebata ce a facut cu strainul care gazduise la ea. Ucigasul a marturisit ca nu stie nimic. Atunci sfantul, pogorandu-se de pe cal, a intrat inauntrul camerei celei mai ascunse si, afland cosnita si scotand-o, s-a uitat la ucigas si i-a zis: “Cine este acesta?” Iar ucigasul de frica, a cazut la picioarele sfantului. Iar sfantul, punand la loc toate membrele celui ucis si rostind o rugaciune, a inviat mortul si i-a zis lui: “Da lauda lui Dumnezeu”. Iar mortul, ridicandu-se ca din somn si cugetand cele ce a patimit de la cel ce-l gazduise si cum a castigat viata a doua oara, a slavit pe Dumnezeu; iar multimea se inchina ostasului ce se aratase si care-l inviase. Si dupa ce s-a ridicat de jos ucigasul, a luat sfantul banii de la el si i-a dat omului pe care-l inviase, zicandu-i: “Du-te frate in calea ta”. Si a incalecat si s-a facut nevazut.

Rugaciune catre Sfantul Mare Mucenic Mina

O, Preasfinte si intru tot laudate, Mare Mucenice Mina, si de minuni facatorule; primeste aceasta rugaciune de la mine nevrednicul robul tau, caci catre tine, ca la un adevarat izvor de tamaduiri si grabnic folositor si ajutator preaminunat , scap eu ticalosul si catre sfant chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinti ma rog tie: Vezi, Sfinte, paguba mea, vezi saracia si ticalosia mea; vezi bubele si ranile trupului si sufletului meu. De aceea ma rog tie, Fericite si Sfinte Mina, grabeste-te de ma ajuta cu neincetatele si sfintele tale rugaciuni si ma sprijineste pe mine robul tau. Ia aminte la suspinele mele si nu ma trece cu vederea pe mine ticalosul si scarbitul, ca stiu, Sfinte al lui Dumnezeu, ca de ai si patimit munci grele si chinuri infricosatoare de la cei fara de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferinte astazi vietuiesti luminat si ai aflat dar de Dumnezeu. Fiindca ne-am incredintat ca si dupa mutarea ta din viata aceasta trecatoare, cine a nazuit la sfanta biserica ta si cu credinta ti s-a rugat nu a ramas neajutat. Ca cine te-a chemat pe tine intru ajutor si nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni facatorule, si tu l-ai trecut cu vederea? Sau cui, in pagube fiind si alergand spre ajutorul tau, nu i-ai descoperit paguba lui?

Minunile si ajutorul tau m-au facut si pe mine, ticalosul si scarbitul, ca sa alerg la ajutorul tau. Am auzit de negutatorul acela din pamantul Isauriei, care venea la biserica ta spre rugaciuni, nu numai ca ai vadit pe ucigasul sau si l-ai scos din paguba lui dandu-i indarat punga cu galbeni; dar, o! minune, ca si din mort si taiat in bucati, tu l-ai vindecat si l-ai facut sanatos.

Asemenea si lui Eutropie, din mare i-ai scos sluga cu vasul cel de aur tinut in maini, fiindca il fagaduise bisericii tale. Tot asa si femeia Sofia, care venea spre inchinare in sfant locasul tau, nu numai ca a fost izbavita de ostasul acela ce o silea spre pacat, dar si pe ostas dupa cuviinta l-ai certat. La fel si schiopul care venea la sfanta biserica ta spre inchinare, cu rugaciunea indata l-ai tamaduit. Asemenea si femeii celei mute, i-ai deschis graiul si vorbea curat. De asemenea, atunci cand iudeul daduse prietenului sau crestin o punga cu galbeni, pe care crestinul tagaduia ca a primit-o, jurand pentru aceasta chiar in biserica ta, tu, nu numai ca ai izbavit pe crestin de juramant, dar si evreul, vazand minunea ta, a crezut intru tine si a venit la credinta crestina. Aceste minuni ale tale, Sfinte, m-au facut pe mine a crede ca la orice facere de bine esti gata ajutator si grabnic folositor si minunat. De ceea incredintat sunt ca tot cel ce alearga la tine, cerand cu credinta ajutor, nu-l treci cu vederea. Pentru aceasta si eu cred ca tu acelasi esti Sfinte, ca atunci si astazi,ca oricine a alergat la tine nu s-a intors neajutat. Pentru aceasta si eu acum, fiind scarbit si in paguba, alerg catre tine cu credinta si cu lacrimi, ingenunchind, si ma rog tie, Sfinte si Mare Mucenice Mina, ca sa te rogi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru mine pagubasul si scarbitul, celui ce n-a trecut cu vederea rugaciunea ta cea muceniceasca, ci te-a ascultat si te-a intarit si te-a primit in cerestile locasuri. Catre Acela roaga-te ca sa fiu si eu ajutat si miluit pentru rugaciunile tale, si din pagube si necazuri izbavit, ca sa laud si bine sa cuvantez si sa slavesc intru tot laudatul si preaputernicul nume al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Adrian Cocosila
SURSA: http://www.crestinortodox.ro

Orasul Sfantului Mina

Sfantul Mina este praznuit in Biserica Ortodoxa pe 11 noiembrie. Sfarsitul pamantesc al sfantului este pe masura numelui sau,  “Mina” fiind un nume egiptean din vremea faraonilor care inseamna “constant”, “fix”, “permanent”. Nestramutat intru dreapta credinta s-a aratat Sfantul Mina, in timpul persecutiei lui Diocletian, primind moarte muceniceasca in anul 309, in Frigia.

Potrivit traditiei, trupul sfantului a fost luat de catre sora sa, care impreuna cu niste soldati l-au dus la Alexandria. Atunci cand persecutia contra crestinilor a incetat, un inger i-a aparut Papei Atanasie al Alexandriei, spunandu-i sa ia trupul Sfantului Mina, sa-l puna pe o camila si sa-l duca in Desertul de Vest. Nu departe de Alexandria, la marginea Lacului Mariut, camila nu au mai vrut sa se miste, oricat au incercat crestinii sa o faca sa mearga mai departe. Au inteles astfel ca este un semn de la Dumnezeu si in acel loc au ingropat trupul Sfantului Mina.

Orasul Sfantului Mina  Orasul Sfantului Mina

Vreme de cateva secole, nu s-a mai stiut nimic de sfintele sale moaste, pana cand sfantul a randuit ca in locul in care se aflau sa aba loc vindecari minunate. Locul devenise atat de cunoscut, incat chiar fiica Imparatului de la Constantinopole, bolnava de lepra,a fost trimisa acolo spre tamaduire. Sfantul Mina i sa aratata acesteia in vis, descoperind ca acolo se afla sfintele sale moaste si poruncind sa i se ridice o biserica in acel loc.

Astfel, pe acel loc, la 46 km sud-vest de Alexandria, in desertul Libian, imparatul de la Constantinopol a ordonat ridicarea nu doar a unei catedrale, ci un intreg oras, ce avea sa devina de-a lungul timpului un important centru de pelerinaj al lumii crestine. Vase din lut pentru ulei sau apa sfintita pe care era gravat numele Sfantului Mina au fost descoperite in situri arheologice din diverse tari apartinand spatiului mediteranean, ca de exemplu: Milano – Italia, Dalmatia – Croatia, Marsilia – Franta, Dongola – Sudan si in Jerusalim.

Orasul Sfantului Mina

Orasul Sfantului Mina cuprindea o zona civila (strazi, piata, locuinte pentru pelerini) si o zona eclesiastica in care erau incluse, mormantul Sfantului Mina si un mare complex tripartit – Biserica Martirului, Marea Biserica, si baptisteriul.

Orasul Sfantului Mina

Numele antic al acestei asezari nu este cunoscut. Potrivit traditiei, redescoperirea moastelor Sfantului Mina a condus la ridicarea unui mic edificiu cu caracter memorial despre care se spune ca avea forma unui “tetrapilon”.

Prima biserica pentru pelerini ar fi fost construita in timpul imparatului Jovian in 363. La cererea lui Teofil, Patriarhul Alexandriei, o a doua biserica a fost ridicata de imparatul Arcadie la inceputul secolului al V-lea. In timpul lui Zenon, a fost iniata o lucrare ampla de extindere a asezamantului. Acesta a oferit teritoriul necesar, a ridicat asezaminte pentru pelerini, si a trimis in acest loc o garnizoana.

Orasul s-a dezvoltat considerabil pe masura ce cultul Sfantului Mina s-a raspandit, contribuind subtantial la prosperitatea intregii regiuni. Cea mai bine pastrata parte a asezarii este zona bisericeasca, partial imprejmuita, continand, in centru, o curte patrata pentru pelerini, langa care se gaseste Biserica Martirului, in partea sudica, si xenodohia (casa oaspetilor) in partea de nord.

In partea de sud a bisericii se afla o curte semicirculara inprejmuita de o colonada, care oferea acces intr-un numar de camere. Deoarece camerele sunt la o distanta aproape egala de cripta cu mormantul Sfantului Mina, se crede ca au servit ca locuri de odihna pentru pelerinii bolnavi care veneau aici pentru a primi vindecare.

Mormantul Sfantului Mina

Sub Biserica Martirului, principalul locas de cult al complexului Sfantul Mina (Abu Mina), se gaseste un vechi hipogeu (camera funerara subterana), Cel mai important mormant aflat in hipogeu formeaza un arcosolium (camera boltita) fiind considearat ca fiind locul unde Sfantul Mina a fost inmormantat. Din hipogeu doua galerii conduc catre alte camere mortuare, din pacate jefuite de artefactele originale.

Cultul Sfantului Mina s-a manifestat pentru prima data in hipogeu. In prima jumatate a secolului al VI-lea, cand nivelul Bisericii Martirului si-a dobandit forma finala deasupra mormantului, hipogeul a fot reorganizat, multe din morminte ramanand inaccesibile. Nivelul locului ramas a fost coborat la 1.2 m numai o camera mica boltita (confessio), situata in fata mormantului Sfantului Mina, putand fi folosita de catre pelerini pentru oficierea Sfintei Liturghii.

Orasul Sfantului Mina

 

Unii arheologi considera ca hipogeul de sub Biserica Martirului a apartinut unei asezamant mai vechi. De altfel, alte cateva morminte au fost descoperite in zona baptisteriului. Locul precis ale acestui asezamant mai vechi, nu a fost identificat cu precizie pana acum. In cursul sapaturilor din Marea Biserica, au fost descoperite fragmente ale unor case care ar fi putut apartine zonei marginale ale acestui asezari timpurii.

Biserica Martirului

Biserica Martirului, ridicata deasupra mormantului Sfantului Mina, este cea mai importanta cladire a centrului de pelerinaj. Din puct de vedere arheologic, se disting cinci etape ale constructiei.

Prima cladire a fost o structura mica, de forma patrata, construita din pietre nefinisate, spre sfarsitul sec.al IV-lea. Nu a fost mai mare decat un sarcofag cu zid fiind gandit asemenea unui cenotaf.

La inceputul sec. al V-lea aceasta structura a fost inclusa intr-o alta cladire de dimensiuni reduse, realizata din caramida, ce oferea acces in interior din trei parti. Insa numai zidul de vest ajungea chiar in fata cenotafului. Din pacate, numai cateva fragmente ale zidului vestic si extensia zidului de sud, realizat din caramida, s-au mai pastrat.

Orasul Sfantului Mina

In faza a treia, ce nu poate fi fixata inainte de al doilea sfert al sec. al V-lea, cele doua structuri au fost inlocuite de o noua cladire, constand intr-o biserica formata din nava si doua abside. Putin mai tarziu, baptisteriul a fost adaugat acestei cladiri. Alte lucrari de extindere arata ca biserica s-a aflat in uz pentru o perioada mare de timp. Se pare ca mai tarziu, biserica a fost schimbata intr-una cu nava si patru abside.

Spre sfarsitul secolului al V-lea s-a luat decizia de a transforma intreaga structura si de a adauga noi cladiri, un proces ce a durat cateva decenii. Totul trebuia a fost reconstruit la o scare mai mare decat inainte.

Marea Biserica a fost ridicata prima. Apoi, in sec. al VI-lea baptisteriul din Biserica Martirului a fost renovat. Dupa finalizarea Marii Biserici si a baptisteriului, a inceput reconstruitrea Bisericii Martirului, dupa anul 528, in vremea lui Iustinian.

Orasul Sfantului Mina

In faza a patra, biserica timpurie (cu anexele sale) a fost inlocuita de constructie tetraconca de mari dimensiuni (avand o camera semicirculara pe fiecare latura). Interiorul acesteia a fost bogat decorat cu mozaicuri si marmura policroma. Aceasta biserica a fost insa distrusa in timpul invaziei persane din 619.

Marea Biserica

Marea Biserica a fost intemeiata cand cultul Sfantului Mina era deja infloritor. Spre sfarsitul secolului al V-lea, aceasta a format prima parte a unui program de renovare a intregului complex. Biserica se afla la est de Biserica Martirului. Doua faze principale ale contructiei pot fi deosebite. In prima faza, locasul de cult era format din nava, trei abside si un transept cu o absida. In timpul celei de-a doua faze, transeptul cu o singura absida a fost transformat intr-unul cu trei abside.

Baptisteriul

Baptisteriul, cea de-a treia parte a marelui complex aflat in orasul Sfantului Mina este situat la vest de Marea Biserica. Cercetarile arheologice dau marturie ca baptisteriul a fost reconstruit in repetate randuri.

In prima faza, acesta a constituit o anexa a Bisericii Martirului. Partea sa principala o constituia o camera patrata ce avea in centru un bazin, aflata in continuarea unei zone ce poate fi numita nartex. Aceasta camera a fost inlocuita cu una de forma octogonala acoperita de un dom. O a doua camera de tip absida, ce continea la randul ei un bazin baptismal, avand o functie similara cu cea octogonala, a fost adaugata la vest.

Orasul Sfantului Mina

La mijlocul sec al VII-lea, orasul Sfantului Mina a fost distrus de catre musulmani. Primele excavari pentru punerea in valoare a siteului arheologic Abu Mena au inceput in tre anii 1905 – 1907.

Din anul 1979 orasul Sfantului Mina (situl arheologic) este inclus in Lista UNESCO a Siteurilor din Patrimoniul Universal, pentru ca din anul 2001 sa intre pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul mondial aflate in pericol de distrugere.

In prezent, la aproximativ 1 km distanta de orasul Sfantului Mina, Papa Chiril VI al Alexandriei a construit una dintre cele mai impresionante si faimoase manastiri ale Egiptului, in care se afla spre inchinare moastele Sfantului Mina.

Radu Alexandru
SURSA: http://www.crestinortodox.ro

Orasul Sfantului Mina

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Vezi ce cadouri ai putea să-i faci iubitei tale Crăciunul acesta

Se apropie sărbătorile și ai rămas în pană de idei pentru cadoul iubitei tale? Încă nu e p…