Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Stiri Sinaia Simpozionul internaţional de la Sinaia

Simpozionul internaţional de la Sinaia

5 min read
0
0
232

În perioada 20-24 septembrie s-a desfăşurat cu succes la Sinaia cea de-a patra ediţie a Simpozionului Internaţional „Cartea. România. Europa”, organizat de Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Universitatea Bucureşti şi Academia Română. Simpozionul face parte din cadrul manifestărilor culturale ocazionate de Zilele Bucureştilor, anul acesta împlinindu-se 522 de ani de atestare documentară a oraşului.

Simpozionul, la care au participat aproape 200 de specialişti din 29 de ţări,printre care România, Franţa, Anglia, Germania, Spania, Italia, Canada, S.U.A., Grecia, Bulgaria, Turcia, Rusia, India, Japonia, reprezintă o importantă manifestare ştiinţifică, care a reuşit să reunească mari personalităţi recunoscute pe plan mondial.

Festivitatea de deschidere a Simpozionului a avut loc în cocheta sală de spectacole a Cazinoului din Sinaia, unde domnul Florin Rotaru, directorul Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, iniţiatorul şi sufletul acestor simpozioane, după ce s-a referit la ediţiile precedente, a menţionat că aceste manifestări pot aduce omul mai aproape de carte, în era calculatorului. De-a lungul timpului, am ajuns la patru secţiuni. Prima este dedicată istoriei cărţii, a doua secţiune este dedicată ştiinţei informării, a treia secţiune este dedicată ştiinţelor orientale şi cea de-a patra secţiune este dedicată latinităţii balcanice. Toată lumea este în căutarea cărţii, este realmente o criză, iar noi trebuie să găsim un răspuns întrebării cât de importantă este cartea pentru cei din jur”.

Din Grecia, de la Atena, a participat istoricul-cercetător Florin Marinescu, care în cadrul secţiunii a patra a prezentat tema Relaţiile ţărilor române cu Epirul”. Comunicarea foarte bine documentată s-a referit la numeroase aspecte, printre care, închinări de mânăstiri şi biserici către mânăstiri din Epir, ajutoare financiare ale domnilor sau dregătorilor Moldovei şi Ţării Româneşti către aceleaşi mânăstiri epirote, ajutoare ale epiroţilor din Principate către şcoli din Epir, stabilirea multor epiroţi în ţările române,schimburi comerciale, evergeţi epiroţi.

De la Salonic a participat profesorul Apostolos Patelakis care a prezentat tema Emigranţi politici greci în România, 1948-1982”. Comunicarea s-a referit la unele momente majore din viaţa şi activitatea emigranţilor politici greci în cele peste trei decenii de şedere obligatorie în România. Perioada abordată constituie, practic, o pagină din istoria comună a celor două popoare, insuficient cunoscută în ambele ţări. Pentru prima dată au fost folosite documente de la diferite arhive din România.

Interesant este faptul că participanţii la simpozion au fost găzduiţi la Hotelul Palace din Sinaia, adică în hotelul unde au fost găzduiţi copiii emigranţilor politici greci în perioada 1948-1952.

La simpozion au participat şi alţi istorici greci, dar care activează în instituţii din Franţa şi Anglia. Simpozionul, organizat în condiţii excelente, a constituit un nou prilej pentru participanţi de a se informa, de a aborda diferite teme de cercetare, şi de a iniţia proiecte de viitor.

Apostolos Patelakis
SURSA: http://www.asiiromani.com
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Sinaia

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

TNI anunta calendarul evenimentelor imobiliare

Odata cu relaxarea masurilor de restrictie, suntem tot mai aproape de revenirea la normali…