Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Stiri Sinaia Sinaia, desemnat cel mai verde oraș în cadrul programului ”Capitala Verde a României”

Sinaia, desemnat cel mai verde oraș în cadrul programului ”Capitala Verde a României”

11 min read
0
0
278

În data de 7 martie au fost anunţați câştigătorii unuia dintre cele mai mari programe de mediu din ţară, “Capitala Verde a României“.

Sinaia a fost clasat drept “cel mai verde oraş” din 2011 la categoria sa de concurs (oraşe cu mai puțin de 50.000 de locuitori), ca urmare a proiectelor dezvoltate de autoritățile locale cu scopul de a proteja mediul. Celelalte oraşe ocupante ale locului 1 au mai fost Botoşani şi Oradea, cel din urmă primind titlul de “Capitală Verde a României”. Competiţia face parte din programul de responsabilitate socială Umbrela Verde, lansat de Tuborg în anul 2007 în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor.

La Gala de premiere organizată la Palatul Parlamentului au participat Laszlo Borbely, Ministrul Mediului şi Pădurilor, autorități locale din cele 13 oraşe înscrise în competiție şi vedete printre care Marius Moga, Dani Oţil, Andreea Pătraşcu Ibacka, Mircea Solcanu, Florin Grozea şi Dalma. Vedetele invitate au fost provocate să poarte un accesoriu eco, iar cel mai inedit obiect a fost premiat pe măsură. Marius Moga, care şi-a confecționat un papion dintr-o cutie de bere, şi Dani Oțil, care a purtat o broşă dintr-un capac de bere, au primit fiecare câte 50 de copaci care vor fi plantați în oraşele lor natale, respectiv Alba Iulia şi Reşița.

Sinaia, este într-adevăr un oraş verde, binecuvântat de natură cu cea mai mare suprafaţă împădurită din România, raportată la suprafaţa oraşului. Ne mândrim că acest trofeu a venit ca o confirmare a preocupării şi implicării noastre în protecţia mediului. De asemenea,  mulţumesc organizaţiei Umbrela Verde pentru buna colaborare din cadrul evenimentelor desfăşurate la Sinaia. Totodată, ne dorim ca acest titlu să rămână în fiecare an la Sinaia, fapt ce ne va determina să continuăm şi să creştem numărul proiectelor  şi acţiunilor dedicate mediului.”, a declarat Vald Oprea, Primarul oraşului Sinaia.

Iniţiativa naţională “Capitala Verde a României”, dezvoltată de Tuborg, a luat naştere în 2010, având drept scop conştientizarea importanţei proiectelor urbane de mediu. Dacă în primul an au putut intra în competiţie doar municipii, în ediţia a doua au putut participa toate oraşele din ţară. Astfel, au fost create trei categorii de concurs, în funcţie de numărul de locuitori.

13 oraşe, care s-au implicat în proiecte de protecţie a mediului, au fost înscrise pentru titlul de “Capitala Verde a României”: Sinaia, Alexandria, Bistriţa, Botoşani, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Tulcea, Braşov, Brăila, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea şi Sectorul 2 – Bucureşti. Din juriu au făcut parte 13 persoane, printre care specialişti din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor şi reprezentanţi ai companiei URBB.

“Această competiţie are rolul de a arăta că ne pasă de mediu şi că suntem activi în acest sens. Este nevoie să contribuim cu toţii la protejarea mediului, iar astfel de proiecte au rolul de a ne atrage atenţia asupra acestui lucru. Vreau să mulţumesc echipei Tuborg, atât pentru acest program de elită dezvoltat la nivel naţional, cât şi pentru întreaga sa activitate în cadrul campaniei Umbrela Verde. Puteţi conta pe sprijinul nostru şi la ediţiile viitoare, pentru a crea împreună o Românie mai verde!”, a declarat Ministrul Mediului şi Pădurilor Laszlo Borbely.

La ediţia precedentă, competiţia Capitala Verde a României a adus la un loc 10 primării în lupta pentru cel mai verde oraş din România. Braşovul a adunat cel mai mare punctaj, obținând astfel distincţia de “Capitala Verde a României” în 2010, iar ca urmare a câştigării acestui titlu a fost înscris în competiţia similară derulată la nivel european – Capitala Verde a Europei.

“Proiectul “Capitala Verde a României”, deşi tânăr, ne este foarte drag. În cadrul acestuia, am reuşit să aducem aproape autorităţi şi locuitori, ce au lucrat împreună într-o iniţiativă fără precedent. Sunt sigur că, în continuare, acest proiect va creşte în amploare şi notorietate, transformând titlul de “Capitală Verde” într-un obiectiv dezirabil pentru toate oraşele din România”, a declarat Hezy Ovadia, preşedintele URBB.

Juriul a fost stabilit în funcţie de cele trei criterii de selecţie:

1.  Formular cu întrebări structurate în 10 categorii:

 • Contribuţia la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră: Cristina Stănică (Ministerul Mediului şi Pădurilor)
 • Transport local: Aureliu Dumitrescu (Ministerul Mediului şi Pădurilor)
 • Zone urbane verzi: Doina Cioacă (Ministerul Mediului şi Pădurilor)
 • Utilizarea sustenabilă a terenurilor: Luminiţa Ghiţă (Ministerul Mediului şi Pădurilor)
 • Natură: Doina Cioacă (Ministerul Mediului şi Pădurilor)
 • Calitatea aerului: Aureliu Dumitrescu (Ministerul Mediului şi Pădurilor)
 • Poluare fonică: Aureliu Dumitrescu (Ministerul Mediului şi Pădurilor)
 • Managementul deşeurilor: Mihaela Olaru (ANPM)
 • Consumul de apă: Ileana Vasilescu (Ministerul Mediului şi Pădurilor)
 • Strategie locală de mediu: Luminiţa Ghiţă (Ministerul Mediului şi Pădurilor)

2. Povestea oraşului: descrierea oraşului, punând în valoare punctele forte ale acestuia, ce vor constitui motivele pentru care concurează la titlul de “Capitala Verde a României”. Această poveste trebuie să fie un articol publicat într-un ziar local.

 • Carla Busuioc, Direcţia de Comunicare a Ministerului Mediului şi Pădurilor
 • Doron Zilberstein, Vice-Preşedinte Marketing URBB
 • Magda Băraşcu, HotNews.ro (Invitat special)

3. Prezentarea unui plan de comunicare în care să fie dezvoltate şi detaliate strategia de comunicare, planul de comunicare şi acţiunile pe care Primăria le poate dezvolta în anul 2012, în vederea susţinerii şi sărbătoririi oraşului respectiv ca şi Capitală Verde a României.

 • Georgeta Terciu, Direcţia de Comunicare a Ministerului Mediului şi Pădurilor
 • Alina Bratu, Corporate Affairs Manager URBB
 • Cristina Cenuşe, Client Service Director Prospero
 • Mihai Morar, Radio Zu (Invitat special)

SURSA: http://www.observatorulph.ro

TNI - Targul National Imobiliar
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Sinaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

TNI anunta calendarul evenimentelor imobiliare

Odata cu relaxarea masurilor de restrictie, suntem tot mai aproape de revenirea la normali…