×

Sondaj BNR: bancherii cred ca pretul locuintelor se va reduce si in T4

Sondaj BNR: bancherii cred ca pretul locuintelor se va reduce si in T4

1x136 Sondaj BNR: bancherii cred ca pretul locuintelor se va reduce si in T4BNR a publicat astazi rezultatele ultimului sondaj trimestrial privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei, sondaj care a fost realizat pe un esantion de 10 banci alese in functie de cota de piata. Mai jos trei dintre concluzii:

– cererea populatiei pentru creditele imobiliare a continuat sa se deterioreze in T3/2010, in conformitate cu asteptarile anterioare ale bancilor, revenirea in teritoriul pozitiv fiind anticipata pentru T4/2010 de aproximativ 20 la suta dintre banci (in procent net*). De asemenea, in proportie covarsitoare, bancile au considerat ca pretul locuintelor va continua sa scada si in T4, marcand cel de-al noualea trimestru consecutiv de scaderi, click pe graficul de mai jos pentru detalii.

Sondaj-BNR-300x130 Sondaj BNR: bancherii cred ca pretul locuintelor se va reduce si in T4

– la nivel agregat, cererea de credite din partea companiilor a fost in T3/2010 in scadere fata de T2/2010. Pentru T4/2010 bancile preconizeaza o reducere a cererii pentru toate tipurile de credite, cu o amplitudine mai mare pentru creditele pe termen lung, detalii mai jos.

Cerere-credite-companii-300x128 Sondaj BNR: bancherii cred ca pretul locuintelor se va reduce si in T4

– conform raportarii bancilor, nivelul LTV (loan to value) pentru creditele aflate in sold la T3/2010, garantate exclusiv cu ipoteci, se situeaza la 79 la suta. In cazul creditelor nou acordate in T3/2010, bancile au avut o atitudine mai precauta, acelasi indicator fiind de 69 la suta. Estimarea pentru pierderea in caz de nerambursare aferenta creditelor care au intrat in stare de nerambursare in T3/2010 este de 33 la suta.

Intregul raport poate fi descarcat de aici (sectiunea “Analize”).

*Nota: procentul net reprezinta diferenta dintre procentul bancilor care au raportat cresterea cererii de credite si procentul bancilor care au raportat scaderea acestora. Un procent net pozitiv semnaleaza ca o proportie mai mare de banci a raportat cresterea cererii de credite, in timp ce un procent net negativ presupune ca o proporţie mai mare de banci a raportat scaderea cererii de credite. Procentul net este calculat tinandu-se cont de cota de piata a bancilor respondente.

SURSA: http://businessday.ro

Partajează acest conținut:

Eu sunt principalul “vinovat” pentru existenta acestei publicații electronice, pretențios numita “Revista”, care își consuma existenta acum în mediul virtual. Sunt un simplu blogger, fără veleități de jurnalist sau studii de specialitate în acest domeniu, fiind economist la baza și manager în activitatea profesionala. Aceasta revista este pentru mine, în primul rand, un hobby, un rezultatul al unei munci zilnice susținută cu mare pasiune și dragoste de tot ce tot ce înseamna frumos în viata (caractere, fapte, locuri), veștile bune și gândirea pozitiva în special, din simpla dorința de a COMUNICA și de a fi mai aproape de OAMENI.

Publică comentariul

You May Have Missed