Home Spectacolul naturii: Un braşovean îmblînzeşte România Sălbatică

Spectacolul naturii: Un braşovean îmblînzeşte România Sălbatică

18 min read
0
0
552
• Dan Dinu a iniţiat cel mai mare proiect românesc de fotografiere a munţilor
• El va surprinde în imagini toate locurile sălbatice ale României, promovînd astfel cele mai inedite peisaje autohtone

Nu e „Explore the Carpathian Garden“, n-are parte nici de tam-tam-ul, nici de finanţarea faimoasei campanii. Dar are acelaşi scop: să arate lumii cît de frumoşi şi de ispititori sînt munţii noştri. Braşoveanul Dan Dinu a luat la rînd toate parcurile montane din România, cu gîndul să le surprindă unicitatea şi măreţia în fotografii artistice. Proiectul lui cuprinde 28 de astfel de zone deosebite. De unele am auzit, sînt valorificate în branduri turistice. Altele au rămas necunoscute, deşi rivalizează cu cele mai frumoase peisaje al lumii. Dan a iniţiat astfel cel mai mare proiect de fotografiere a naturii existent vreodată la noi. Braşoveanul vrea să se înţeleagă că, deşi se numeşte „România Sălbatică“, nu noi sîntem nişte sălbatici, ci priveliştile noastre.

Cel mai mare proiect din România

Dan Dinu este un nume binecunoscut în lumea fotografilor din Braşov. A publicat prin reviste de specialitate, a avut expoziţii şi a cîştigat premii. Dar, fiindcă e şi un montaniard înrăit, s-a gîndit să-şi îndrepte obiectivul către munţi, unde a căutat peisaje cît mai sălbatice şi mai pline de viaţă. Pînă cînd i-a venit ideea de a reuni aceste imagini într-un proiect unic al celor mai frumoase peisaje montane din România. În parteneriat cu organizaţia World Wide Fund for Nature şi inspirat de proiectul similar „Wild Wonders of Europe“, Dan a conceput „România Sălbatică“. În cadrul acestui proiect, tînărul va urca Carpaţii şi va fotografia cele mai spectaculoase colţuri de natură. A început în august şi pînă acum a făcut cinci din cele 28 de expediţii pe care şi le-a propus. Rezultatele se vor concretiza într-o bancă de date online cu fotografiile realizate la faţa locului, un montaj fotografic cu acompaniament muzical, expoziţii în aer liber de mare întindere şi un album fotografic. Pînă în mai 2012, cînd proiectul va ajunge la final, braşoveanul mai are mulţi munţi de bătut şi multe peripeţii de trăit.

După marmote

Primul loc în care a ajuns a fost Parcul Naţional Munţii Rodnei, unde a fotografiat în primul rînd creasta văzută de pe vîrful Ineu. A surprins rezervaţia Bila-Lala, cu lacurile glaciare Lala Mică şi Lala Mare, şi a căutat o plantă rară numită Opaiţul Munţilor Rodnei. „Căutarea a avut succes şi deşi era pe la sfîrşitul perioadei de înflorire, am mai putut găsi cîteva exemplare viguroase pe care să le fotografiem“, povesteşte el. „Ne-a prins noaptea pe creastă, am coborît pe întuneric la refugiul de pe Vîrful Negru, dar ne-am întors pe creastă la patru dimineaţa, ca să prind răsăritul“, îşi aminteşte fotograful munţilor, care în fiecare expediţie e însoţit de un prieten montaniard.
În zona vîrfului Pietrosu, cel mai înalt masiv din Carpaţii Orientali, a surprins peisajele neîmblînzite ale înălţimilor, dar şi colonia de marmote de la Căldarea Iezerului. „Marmotele au fost mai greu de abordat. Colonia se stabilise pe o limbă de grohotiş. Plus că zilele de weekend aduseseră numeroşi turişti gălăgioşi în jurul lacului. Timp de două dimineţi am stat cu aceste animale haioase pentru cîteva cadre reuşite. Dacă dimineaţa mă prindea la marmote, seara eram tot pe creastă, unde după cîteva reprize de ploaie, am avut parte şi de un curcubeu, dar şi de fulgere“, spune Dan.

Peşteri şi copaci seculari

Următoarea destinaţie a fost Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, cu golul alpin al Semenicului, cu mlaştinile de altitudine şi pădurea de fagi seculari de la Izvoarele Nerei, una dintre cele mai mari păduri virgine ale Europei, fagii de aici atingînd vîrste de peste 350 de ani. În Cheilor Caraşului, a fotografiat zona cu cele peste 500 de peşteri şi avene. „Sînt pe Varful Semenic, iar în faţa mea se înşiră crestele munţilor. La prima geană de lumină încep să caut unghiuri şi cadre“, povesteşte Dan pe site-ul său, http://dandinu.net. Pentru el, acest colţ de Românie a fost o surpriză. Auzise de frumuseţea peisajelor din Banat, dar realitatea întrecea aşteptările. În afară de priveliştea impresionantă, braşoveanul a fotografiat şi detalii din mlaştină.
„Cînd te cobori la firul ierbii, sau mai bine zis al muşchiului, descoperi o lume inedită şi unică. Te poţi delecta şi cu lumea uneori ciudată, alteori dramatică, a insectelor“, notează braşoveanul care a întîlnit şi păianjeni uriaşi. Pădurea a fost o adevărată provocare. „Chiar dacă la prima impresie pare un loc deosebit de fotogenic, pădurea este întotdeauna o adevărată provocare fotografică. Trebuie să găseşti o ordine în haosul arborilor, iar uneori să uiţi de abordările tradiţionale şi să încerci unghiuri cît mai diferite“. În zona Cheilor Caraşului, lungi de 19 km, le-a fotografiat şi în detaliu, şi în perpectivă aeriană, de la Cetatea Caraşului.

Ceaţă în Grădina Zînelor

În Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, obiectivul lui Dan a surprins locuri emblematice, Lacul Roşu, Cheile Bicazului, Piatra Singuratică, dar şi zone mai puţin cunoscute, cum ar fi Cheile Bicăjelului sau Poiana Ghilcoşului. Expediţia s-a desfăşurat pe ceaţă. „La fiecare pas ne aşteptăm să dăm nas în nas cu sălbăticiunile pădurii, însă pînă în vîrful Suhardului Mic avem parte doar de ceaţă şi pădure virgină. La cel mai mic pas greşit poţi pluti în gol cîteva sute de metri. Sîntem învăluiţi de un peisaj ciudat şi greu de intuit, sălbatic şi înfricoşător care, paradoxal, se numeşte Grădina Zînelor“, traduce fotograful în cuvinte peisajul de vis întîlnit în această parte de Românie.
A mai surprins vîrful Hăşmaşul Mare şi Piatra Singuratică. „Apusul de soare ne-a găsit la baza ei, de unde aveam o bună privelişte. Tot în această zonă am încercat să vedem boncănitul cerbilor, însă fiind la începutul perioadei, au fost destul de timizi şi nu au vrut să se arate“. La Lacul Roşu, a reuşit să prindă în fotografii farmecul aparte al lacului, în care se oglindeşte muntele Suhardul Mic. Braşoveanul descrie şi aventura prin Cheile Bicazului. „De pe stîncile, se pot vedea panorame incredibile. În aceeaşi zonă este şi confluenţa cu rîul Bicăjel. Cheile acestui pîrîu sînt mult mai înguste şi mai sălbatice, formînd pe alocuri canioane impresionante. Zecile de mici cascade şi curgerile rapide de apă, formează un decor ideal pentru un fotograf, iar dacă eşti mai norocos şi ai răbdare poţi întîlni pe versanţii văii şi cîteva capre negre ce te privesc curioase din înaltul stîncilor“.

„Nu ne cunoaştem cu adevărat ţara“

Dan a mai fost şi în Retezat, dar şi în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei în căutarea unor locuri deosebite, cum ar fi Izbucul Cernei sau stîncăriile împădurite ale Ciucevelor. Fotografiile artistice pe care le-a realizat vorbesc pe limba tuturor. Oricine le va vedea se va îndrăgosti de frumuseţile sălbatice ale României. Pe unde a mers pînă acum, în cele 4-5 zile de expediţie, braşoveanul a fost ajutat de oamenii locului, adevăraţi oameni ai muntelui. Dar a identificat şi problemele care strică naturaleţea parcurilor montane: braconajul, lipsa educaţiei ecologice acolo unde a luat avînt turismul de masă, defrişările ilegale. „Sîntem ignoranţi la capitolul natură. Nu ne cunoaştem cu adevărat ţara, doar zonele ei simbolice. Proiectul ne va folosi în primul rînd nouă, românilor, şi apoi străinilor, care vor descoperi la noi ceea ce ei nu mai au: peisaje, floră, faună. Alpii sînt frumoşi, dar repetitivi. Carpaţii au o diversitate şi o bogăţie foarte mare. Ce-i al nostru trebuie promovat. Există locuri deosebite şi în zone mai puţin celebre şi sînt sigur că mulţi fotografi, români şi străini, vor dori să viziteze aceste arii protejate, după aceste acţiuni de promovare“, speră braşoveanul care a investit răbdare, suflet şi pasiune, ca aceste fotografii să ilustreze cît mai bine singura parte paradisiacă a României.

Iarna, vine rîndul Braşovului

• Expediţia fotografică „Wild Romania“ este un proiect iniţiat de fotograful Dan Dinu, în parteneriat cu WWF (World Wide Fund for Nature). Timp de aproape doi ani, cele mai spectaculoase zone din parcurile naţionale şi naturale vor fi surprinse în imagini menite să constituie o colecţie publică de fotografii de calitate. Cele 28 de arii naturale protejate importante ale României cuprind 13 parcuri naţionale, 12 parcuri naturale, 2 geoparcuri şi o rezervaţie a biosferei. Dan va surprinde România sălbatică în toate anotimpurile, iarna fiind rezervată regiunii Braşov, prin parcurile naţionale Piatra Craiului şi Bucegi.

de: » Camelia ONCIU

SURSA: http://www.monitorulexpres.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…