Home Breaking News Stiri Prahova Stânca Tohani, scoasă din anonimat

Stânca Tohani, scoasă din anonimat

5 min read
0
0
1,106

Primul proiect cofinanţat cu fonduri europene pentru gestionarea unuia dintre cele nouă situri Natura 2000 din Prahova este în curs de implementare. Este vorba despre Stânca Tohani, din comuna Gura Vadului, care figurează pe lista de arii protejate la nivel european. Proiectul are ca obiectiv conservarea a patru habitate și a unor specii printre care și planta Capul Şarpelui. Mai mult, proiectul va aduce un aport important şi la dezvoltarea turismului în zonă. Stânca Tohani, are o floră extrem de bogată, fiind identificate 330 de specii de plante, dintre care 15 se află pe Lista Roşie Natională. Valoarea totală a proiectului, cofinanţat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională — Programul Operaţional Sectorial “MEDIU”, este de peste 181 de mii de lei. Termenul de finalizare a proiectului este iulie 2013.

Stânca Tohani

  • Cod: ROSCI0235
  • Tip:SCI
  • Coordonate:Longitudine N 45º 4′ 8”; Latitudine E 26º 26′ 7”
  • Supratafața:50 ha
  • Județul: Prahova (100%)
Descriere generală sit:

Stânca Tohanilor se află la nord de orașul Mizil, pe raza comunei Gura Vadului, în apropierea localității Tohani (dealurile Strehanu), aparținand regiunii ecologice a Subcarpatilor de Curbură. Este alcatuită din calcare sarmatice care în multe locuri ies la zi, în special pe creste și pe versanții sudici, altitudinea maximă fiind de 426 m. Situl beneficiază de un microclimat unic în județul Prahova, cu influențe mediteraneene. Fiind un teritoriu deluros, situl se încadrează în etajul nemoral al pădurilor de foioase. Pe teren se constată însă absența vegetației arboricole spontane fiind instalată o pajiște scundă cu multe elemente inedite, unele specifice etajului alpin.

Clase de habitate:

alte terenuri arabile, habitate de păduri (păduri în tranziție).

Calitate și importanță:

Situl prezintă două habitate vizate de Direcțiva Habitate, dintre care unul este prioritar și o specie de plantă listată în Anexa II la DH. În calcarele sarmatice ale zonei au fost identificate unele specii fosile neogene. Aici crește o specie endemică pentru România, 10 specii endemice pentru Muntenia, o suită de plante rare aflate pe Lista Roșie. Prezența plantelor Agropyron brandzae ssp ciliatum, Alyssum caliacrae și Scutellaria orientalis este cu totul remarcabilă, aici fiind singura stațiune pe stânga Dunării. Astragalus vesicarius este o specie vegetală critică ce pare identică cu specia descrisa în Dobrogea, la Hagieni.  Specia Koeleria csatoi este endemică în Transilvania, Tohani fiind singura stațiune din afara arcului carpatic. A fost identificată specia de gasteropod xerofil Helicella obvia, a cărei populație în zonă este foarte mare.

Vulnerabilitate:

Datorită accesului ușor zona este expusă mai multor tipuri de pericole : exploatarea carierei de calcar; pășunatul ; tratamentele cu diverse substanțe aplicate viței de vie din apropiere pot ajunge în zona sitului.

SURSA: http://natura2000.mmediu.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Incepe Targul National Imobiliar TNI – 6-8 mai 2022, Palatul Parlamentului

RECORD: Proiecte imobiliare cu valoare de peste 2 MILIARDE euro prezentate la TNI. Toti ce…