Home Studenţii rătăciţi în munţii Bucegi au fost găsiţi de salvatorii montani

Studenţii rătăciţi în munţii Bucegi au fost găsiţi de salvatorii montani

6 min read
0
0
385

Cei patru studenţi rătăciţi în munţii Baiului au fost găsiţi de salvatorii montani din Azuga, după mai bine de şase ore de căutări. Operaţiunea de salvare a fost extrem de dificilă din cauza vremii nefavorabile.

Tinerii au plecat de la cabana Susai intr-o drumetie spre Valea Doftanei, dar s-au abatut de la drum. Voiau sa descopere un traseu nou si cel pe care l-au gasit erau inchis. In scurt timp, din cauza vremii rele si a conditiilor meteo nefavorabile, tinerii n-au mai stiut pe unde sa o apuce si au ramas blocati pe munte. Pentru ca nu aveau echipament corespunzator, trei dintre ei au fost aproape sa intre in soc hipotermic. Al patrulea a reusit sa sune la 112 si sa cheme ajutor.

Dupa ce au fost coborati de pe munte, tinerii si-au dat seama cat de norocosi au fost. Zapada, frigul si intunericul au ingreunat le-au facut ingreunat si salvamontistilor actiunea de recuperare. Exista riscul ca tinerii sa ramana pe munte pana la ivirea zorilor.

Tinerii s-au urcat pe munte pregatiti pentru o drumetie de weekend. Probabil cu gandul la vremea frumoasa de la inceputul saptamanii, trei dintre ei nu si-au luat si echipamentul montan.

Salvamontistii ii avertizeaza pe turisti sa nu se aventureze pe munte. Traseele sunt inca acoperite de zapada, iar vremea schimbatoare le pot pune oricand probleme.


SURSA: http://www.antena3.ro

Patru studenţi s-au rătăcit pe un traseu nemarcat din Munţii Baiului

Patru tineri din Bucureşti, au rămas blocaţi aseară pe Vârful Neamţu din munţii Baiului şi au fost recuperaţi de jandarmii şi salvamontiştii din Azuga. Turiştii au cerut disperaţi ajutor după ce s-au rătăcit pe un traseu nemarcat şi deosebit de periculos.

Două echipe de salvamontişti şi una de jandarmi montani pe ATV-uri i-au căutat timp de 6 ore pe turişti. Cei patru tineri, studenţi din capitală, s-au aventurat pe un traseu folosit doar de localnici, din masivul Baiului.

“A fost vremea foarte urâtă şi acolo nefiind marcaj pe tot muntele, nu am avut după ce să ne ghidăm”, a declarat unul dintre turişti.

“Faza nasoală a fost că traseul nu a fost marcat şi chiar ar trebuie marcat pentru că e o zonă frumoas şi neexploatată. A fost greşeala noastră. Sfătuim pe ceilalţi să nu facă ce am făcut noi”, a adăugat altul.

Acţiune de salvare a fost dificilă din cauza condiţiilor meteo, iar tinerii au fost în real pericol.

“Dintre cei patru unul singur avea echipament adecvat, ceilalţi trei nu aveau echipament adecvat, nu aveau nici pregătirea fizică necesară, exista pericolul hipotermiei, şi, ferească Dumnezeu, şi altele mai grave în cazul în care nu reuşeam să ajungem în timp util la ei”,  declarat plutonier major Adrian Ferniger, şef post jandarmi montani Azuga.

“A fost o acţiune foarte dificilă din cauza vremii nefavorabile. Aici plouă, sus ningea, ceaţă, nu vedeai la nici 20 de metri, zăpadă, pădure. destul de greu”, a declarat Alexandru Bârşoiu, şef Salvamont Azuga.

Salvatorii atrag atenţia doritorilor de drumeţii montane să ţină cont de echipament şi de panourile de avertizare care se află la intrarea în traseu.

SURSA: http://www.realitatea.net

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…