Home Breaking News Stiri interne Studiul in America: sistem de invatamant si admitere pentru studentii internationali

Studiul in America: sistem de invatamant si admitere pentru studentii internationali

5 min read
0
0
252

America, taramul tuturor posibilitatilor – visezi si tu sa ajungi sa studiezi in SUA? Daca da, este important sa te pui la curent din timp cu ceea ce presupune sistemul de invatamant in State si admiterea in invatamantul superior. Descopera informatii utile in cele ce urmeaza!

Sistemul educational in SUA

Sistemul educational din SUA, intocmai ca acela din Romania, impune incheierea a 12 clase de studiu primar, gimnazial si liceal inainte de a le permite tinerilor sa acceada la studii universitare. In urma completarii celor 12 clase, tinerii, inclusiv cei din tari din afara SUA, pot opta pentru studii intr-un colegiu sau o universitate. Studiile de acest tip, realizate in ceea ce americanii numesc “undergraduate school”, sunt de doua tipuri: de doi si de patru ani.

Primul tip (“associate degree”) poate fi oricand completat de cel de-al doilea (“bachelor degree”, echivalentul studiilor de licenta din tara noastra), care este si mai valoros. Studentii sunt obligati sa isi aleaga un curs de studiu (“major”) pana cel tarziu in cel de-al doilea an de studiu. Acesta este completat de un curs de studiu secundar (“minor”). La finalul studiilor de licenta, studentii au optiunea de a urma un masterat si, apoi, un doctorat.

Programul de masterat, intocmai ca in sistemul de invatamant romanesc, are o durata de 2 ani si ofera o specializare intr-un anumit domeniu. Pentru a putea avea acces la programele de masterat, anumite institutii de invamant impun absolvirea studiilor de licenta intr-un domeniu inrudit. In ceea ce priveste programul de doctorat (PhD), durata acestuia poate varia de la 3 la 6 ani, in functie de domeniul ales, disponibilitatea studentului, teza aleasa etc. Un aspect interesant al invatamantului superior in SUA este faptul ca anumite cursuri sunt disponibile doar la nivel postuniversitar – cu alte cuvinte, la incheierea studiilor de licenta. Printre acestea se numara cursurile de drept, stomatologie si medicina, realizate in scoli postuniversitare de profil.

Admiterea studentilor internationali la universitatile din SUA

Admiterea la studii universitare si postuniversitare in institutiile din SUA este una foarte dificila, in special atunci cand urmaresti sa fii admis la o institutie de top. Specialistii americani recomanda ca pregatirea pentru admitere sa inceapa cu cel putin 18 luni inainte de sosirea in SUA, pentru ca studentul sa aiba timp sa puna totul la punct. Ca viitor student in SUA, poti incepe prin a stabili care este facultatea pe care doresti sa o urmezi, dupa care este important sa accesezi site-ul acesteia si sa descoperi care sunt cerintele de admitere in cazul studentilor internationali.

Printre altele, este important sa tii cont de faptul ca accesul la o scoala de top presupune note mari in liceu, activitati extrascolare, note mari la teste precum TOEFL si SAT ori GRE. Nu uita sa te interesezi de programe de finantare – dovada faptului ca iti poti plati studiile (scumpe) in SUA este un alt act necesar la dosarul de admitere. Daca iti doresti sa afli detalii suplimentare despre studiile in SUA, nu ezita sa accesezi sectiunea Student Life din modulul Study Abroad din Studentie.ro! Pentru programe de finantare, acceseaza Burse si Scoli de Vara, de asemenea din Studentie.ro.

Autor: D.S.
SURSA: http://www.studentie.ro
TNI - Targul National Imobiliar
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Ce mananci in vacanta? TOP 5 SFATURI utile pentru o alimentatie sanatoasa

Planificarea unei vacante ofera cu siguranta o stare de bine si sentimente pe masura. Pe l…