Home Suedezii cauta manager pentru achizitii de terenuri

Suedezii cauta manager pentru achizitii de terenuri

6 min read
0
0
251

Gigantul suedez IKEA, care a preluat anul acesta magazinul din zona comerciala Baneasa, in urma unei tranzactii estimata de ZF la peste 30 mil. euro, recruteaza un manager cu background in real estate pentru achizitia de terenuri, potrivit unui anunt publicat pe site-urile de recrutare.

Acesta este primul pas pe care IKEA il face in vederea extinderii dupa finalizarea tranzactiei prin care omul de afaceri Puiu Popoviciu a iesit din retail-ul de mobila.

“Procesul de recrutare pentru postul de Land Acquisition Manager a inceput pe data de 1 iunie, cand am plasat anuntul pe site-uri de recrutare din Romania. Procesul de recrutare este in curs de desfasurare, iar candidatii interesati pot primi detalii privind necesitatea crearii postului pe parcursul interviurilor. Deschiderea de noi magazine a fost una dintre preocuparile noastre inca de la intrarea pe piata din Romania si este in continuare. Ne va face placere sa comunicam orice noutate in aceasta privinta atunci cand va fi cazul”, a spus Oliver Lorincz, HR Manager al IKEA Romania. Inca din 2007, de la deschiderea primului magazin, IKEA a anuntat planuri de extindere, tintind orasele mari, insa compania nu a facut publica locatia exacta pentru urmatoarea unitate.

Terenuri mai ieftine cu 50%

Pe piata au fost vehiculate mai multe variante pentru deschiderea celui de-al doilea magazin IKEA in Romania, dar nici una nu s-a concretizat, astfel ca suedezii au in prezent doar magazinul din Baneasa. Actuala situatie din piata terenurilor, cu scaderi de preturi de peste 50%, face ca investitorii strategici sa se poata extinde mult mai ieftin decat in urma cu doi-trei ani, cand in piata imobiliara era o avalansa de proiecte. IKEA ar putea sa achizitioneze propriile terenuri independent de alte proiecte, dar ar putea totodata sa se “lipeasca” de alte proiecte comerciale atat in Bucuresti, cat si in alte mari orase din tara, precum Iasi sau Constanta.

Din momentul derularii tranzactiei, IKEA a oferit extrem de putine informatii despre planurile si schimbarile pe care noul actionar le are in vedere, mai multe noutati aparand in Monitorul Oficial.

Noi administratori

Astfel, retailerul suedez si-a numit proprii administratori si il pastreaza pe Cornel Oprisan la conducerea unitatii. Astfel, presedintele Consiliului de Administrator a fost numit germanul Hans Heinrich Schaefer (55 de ani), care a reprezentat IKEA Slovenia, in timp ce austriacul Rudolf Stroissnig (59 de ani) si suedezul Henrik Olshov (44 de ani) sunt administratori. Stroissnig a activat anterior in cadrul IKEA Bratislava, iar Olshov a fost membru in Consiliul de Administratie al IKEA Suedia.

Un alt nume nou in cadrul IKEA Romania este Georg Platzer (45 de ani), numit in calitate de reprezentant al societatii, insa nu este clar care sunt atributiile sale.

In 2009, IKEA a a avut vanzari de 349,24 mil. lei (83,2 mil. euro), in scadere cu 9% comparativ cu nivelul din 2008, conform datelor furnizate. Daca pe de o parte vanzarile au scazut, profitul s-a majorat cu circa 70%, pana la 24 mil. lei (5,7 mil. euro).

Recent, actionarii au decis si acordarea de dividende in valoare de 3,44 mil. lei (0,8 mil. lei) catre fostele firme actionare. Este pentru al treilea an consecutiv in care IKEA a avut profit si a acordat dividende actionarilor.

In 2007, la momentul la care s-a deschis magazinul IKEA de pe piata locala, unitatea era o franciza operata de Moaro Trading. Actionarii Moaro Trading erau firmele Engma Beheer (75,7%), Turkmall Retail BV (24,25%) si Inter Ikea Systems B.V (0,05%). Magazinul era insa controlat indirect de catre Puiu Popoviciu, unul dintre cei mai puternici, dar si mai discreti oameni de afaceri locali.

Reteaua IKEA a fost fondata de Ingvar Kamprad, unul dintre cei mai bogati oameni din lume. In Romania, el isi leaga numele atat de IKEA, cat si de compania aeriana Carpatair, unde detine actiuni.

SURSA: http://media.imopedia.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum să integrezi puloverele bărbătești în ținute smart-casual pentru cele mai chic outfituri în sezonul rece

Puloverul este o piesă indispensabilă, un ‘’must-have’’ pentru garderoba bărbaților. Când …