Home Breaking News Stiri interne “Suntem guvernati de esalonul doi al partidului comunist!” – interviu cu Neagu Djuvara

“Suntem guvernati de esalonul doi al partidului comunist!” – interviu cu Neagu Djuvara

29 min read
19
0
4,164

Daca te cheama Neagu Djuvara, varsta de 92 de ani nu este un neajuns. Lumea iti admira plimbarea zilnica pe strada Polona: “uite-l pe batranul Djuvara, cum biciuieste viata cu bastonul”. Doamnele iti contempla vestimentatia impecabila: “uite-l pe batranul Djuvara, elegant cum doar boierii din trecut puteau fi”. Iar domnii se tem de luciditatea ta: “la varsta dumnealui, batranul Djuvara isi permite sa spuna numai adevarul”. Neagu Djuvara este batran, dar nu-i prea pasa de asta. Acest senior al Bucurestilor, plin de verva si umor, este acum invitatul dialogurilor Hotview. Avem cu totii intalnire cu intelepciunea…

Vlad Mixich: Am fost pacaliti cu acest guvern PSD – PD-L, sau ne-am lasat noi pacaliti?
Neagu Djuvara: Pfuuu… Nu am fost pacaliti. Cel putin eu stiam dinainte ca vrea sa se dea o lovitura. Eu sunt inca membru in Partidul Liberal, dar deja de cel putin doi ani nu mai sunt de acord cu politica pe care a dus-o PNL si am spus-o presedintelui partidului, lui Popescu Tariceanu, ca daca ne vom alia cu PSD-ul ca sa ne mentinem la putere e mai rau decat sa cadem din lac in put. E mai rau decat betele in roate pe care ni le punea Traian Basescu.

Eu m-as fi retras in opozitie inca de acum doi ani, asa ca sunt incantat ca PNL-ul se retrage acum. Acesta este punctul meu de vedere. Dar Traian Basescu si-a dus politica lui. Insa ma tem sa nu profite de aceasta majoritate pe care o are acum, ca sa schimbe Constitutia si sa ne transformam intr-o republica prezidentiala. Asta ar fi, intr-o tara ca Romania, ingrozitor de primejdios, pentru ca orice nebun ar putea deveni dictator pe baza constitutiei.

RUSIA NU MAI POATE FI RIVALA SUA

V.M.: Credeti ca oamenii ar putea vota in viitor un astfel de nebun primejdios?
Neagu Djuvara: Dupa 45 de ani de comunism continuati cu alti 15 ani dupa 1989, se poate intampla orice. Suntem guvernati de esalonul doi al partidului comunist. Prin urmare, strategia de imbecilizare a populatiei este aproape continua. Pe niciunde nu prea poti sa ai incredere in masele populare, dar, vorba lui Churchill: “sistemul parlamentar este cel mai putin rau din cate exista”.

Dar la noi, deocamdata, nu functioneaza bine. Cand te gandesti ca dupa revolutia din decembrie 1989 poporul l-a ales cu peste 80% pe Iliescu care inventase, nu el ci Securitatea care l-a adus la putere, inventase monstruozitatea cu teroristii lui Ceausescu si ca dupa 19 ani inca nu s-a judecat chestiunea aceasta…Asta inseamna ca poporul acesta nu mai functioneaza normal.

V.M.: Ce mai stiti despre “falsii emigranti romani”, trimisii Securitatii inainte de 1989, in Europa occidentala?
Neagu Djuvara: Ei continua sa fie in strainatate bine-mersi. Ii intalnesc din cand in cand in Apus. E o tragedie. Bineinteles ca nu au fost deconspirati. Sa stiti ca milioanele de dosare pe care le are CNSAS-ul nu pot fi scoase toate la lumina, prin urmare sunt deschise rand pe rand. Dar pana la urma, secaturile astea mor pe rand, unul cate unul. Ii cheama Dumnezeu, ii trimite in iad, nu stiu ce face cu ei. Pana la urma aceasta este solutia: solutia pe care Cerul o gaseste.

V.M.: Va intalniti frecvent cu oameni tineri. De ce credeti ca nu au mers la vot pe 30 noiembrie?
Neagu Djuvara: Asta este dramatic. Stau de vorba cu tinerii si imi dau seama ca ei nu mai cred ca se poate face ceva in tara asta. E ca si cand ar fi existat un capac pe care nu l-au ridicat inca. Trebuie sa asteptam o generatie sau doua pentru ca sa se schimbe lucrurile.

V.M.: Intre dumneavoastra si Emil Cioran exista o complicitate intelectuala…
Neagu Djuvara: …mare, mare. Este omul pe care l-am admirat cel mai mult. Aveam maximum de simpatie pentru felul lui de a fi.

V.M.: …dar impartaseati cu Cioran un pesimism profund asupra viitorului civilizatiei occidentale. Prin evenimentele din ultimii ani va sunt confirmate previziunile?
Neagu Djuvara: Suta la suta. Mai cu seama in SUA. In teza mea de doctorat am descoperit ca dintre toate tarile occidentale, Statele Unite erau singurele care de doua sute de ani erau conduse de minoritatea protestantilor albi, anglo-saxoni. Timp de 180 de ani, nici o exceptie la cele patru magistraturi principale ale tarii. Era un fenomen extraordinar si chiar cu un amanunt de relativ elitism.

Adica, intr-o tara unde toata lumea avea dreptul sa voteze, masa care se ducea la vot avea sa aleaga oameni care coborau din parintii Constitutiei. Un om ca F.D.Roosevelt impreuna cu sotia lui, Eleanor, erau rude cu 12 fosti presedinti ai Statelor Unite. Acesta este un elitism mai pronuntat decat al aristocratiei din Franta si Marea Britanie, de pe vremea regalitatii. Asta a existat pana la Kennedy pe care, de altfel, nici nu l-au lasat sa-si termine mandatul.

Mi-e foarte teama ca vor ajunge sa-l omoare si pe Obama

E clar, acolo a fost un complot pus la cale de aceasta gasca care considera ca era o catastrofa acel irlandez-catolic, in care nu aveau incredere. De aceea mi-e foarte teama ca vor ajunge sa-l omoare si pe Obama. El e un salt de 10 ori mai mare decat saltul facut cu Kennedy.

V.M.: Despre Obama se vorbeste ca ar fi prea de stanga…
Neagu Djuvara: Vom vedea cum actioneaza. Deocamdata insa, nu cred ca va reusi sa fie atat de darz fata de rusi cum au fost predecesorii lui de la Reagan incoace.

V.M.: Si-au reluat rusii pozitiile de forta pe care erau in urma cu 20 de ani?
Neagu Djuvara: Absolut nu. Asta este o iluzie. Rusia este din punct de vedere demografic intr-o decadenta vertiginoasa. Sigur ca sunt bogati cu gazele si cu petrolul, dar asta este ceva superficial. Rusia nu mai poate fi in niciun caz rivala Statelor Unite.

V.M.: De ce nu conteaza ca rusii au gaze si petrol?
Neagu Djuvara: Chestiile economice sunt trecatoare, ca sa zic asa. De pe o zi pe alta petrolul nu va mai fi important si nu asta conteaza pentru exercitiul puterii. Si gasca americana militara continua sa fie ambitioasa, continua sa aibe baze militare in lumea intreaga. De altfel, nu mai vad posibile razboaie generale in urmatoarele cateva zeci sau chiar sute de ani.

“INDO-EUROPENII SE SINUCID INCET, DAR SIGUR”
Am intrat deja intr-un nou Ev Mediu. Adica moare definitiv civilizatia occidentala

V.M.: Prin urmare se schimba in bine mersul istoriei?
Neagu Djuvara: Daca modelul este Imperiul Roman spre sfarsit, cand nu existau razboaie decat la periferie, intr-adevar semanam cu ei. Dar ce ma ingrijoreaza pe mine este ca am intrat deja intr-un nou Ev Mediu. Adica moare definitiv civilizatia occidentala. Incet, dar sigur.

V.M.: Care sunt simptomele?
Neagu Djuvara: Simptomele le simtim deja demult, printr-o dezordine morala care nu a existat niciodata. Va dau un singur exemplu: tineretul care se revolta astazi nu are absolut niciun ideal. Nu se revolta pentru un ideal, se revolta ca sa darame. Asta inseamna ca s-a stricat ceva. Tineretul care in general trebuie considerat ca purtator de idealuri viitoare, chiar gresite cum a fost comunismul, astazi nu mai are niciun ideal.

Al doilea simptom nevazut pana acum: bizareria ca marea cotitura in arta si gandire, care in general se petrece cu zeci sau sute de ani dupa ce a cazut un imperiu, in civilizatia occidentala a inceput intre 1905-1913, deci inainte de ivirea imperialismului american. De exemplu, in sculptura, Brancusi al nostru rupe complet traditia care merge de la Michelangelo la Rodin. La fel in muzica, unde dodecafonia, scoala de la Viena, Bela Bartok, toate sunt complet in ruptura cu marea muzica de la Monteverdi si chiar pana la Debussy. In toate domeniile artei si gandirii avem un viraj brutal la inceputul veacului 20.

Acesta ar fi semnul ca incepem un nou Ev Mediu. Asta inseamna ca hegemonia americana care asigura un fel de pace mondiala, nu va dura cinci secole precum imperiul roman, ci probabil doar o suta de ani. Ganditi-va ca in doar un secol, Europa va fi metisa. Mie imi este clar ca indo-europenii se sinucid incet, dar sigur. Adica nu mai fac copii, nu mai au nicio ambitie. Deja de zeci de ani. Noi nu suportam un “atac” al lumii a treia. Dimpotriva, noi am creat un gol, pe care cei din lumea a treia vin sa-l umple.

V.M.: Si idealul Uniunii Europene?
Neagu Djuvara: Tinerii nu prea stiu ce este idealul european. Tinerii nu intrevad ce poate sa fie o Europa unita. Nici eu nu o vad unita deloc, nu o vad cu un guvern si un presedinte. Mai cu seama daca intra si Turcia, atunci Europa avorteaza.

Cand ai avut atata splendoare de creativitate si de putere politica, ca sa te intinzi pe globul intreg, trebuie sa platesti prin disparitie.

V.M.: Sunteti foarte pesimist. Atunci ce viitor are civilizatia europeana care a dominat lumea vreme de cateva secole?
Neagu Djuvara: Tocmai de aceea este menita sa dispara. Asta este o lege universala. Cand ai avut atata splendoare de creativitate si de putere politica, ca sa te intinzi pe globul intreg, trebuie sa platesti prin disparitie.

V.M.: Va disparea si Romania, impreuna cu civilizatia europeana?
Neagu Djuvara: Bineinteles. Daca noi am intrat atat de tarziu intr-o hora care se strica, ne stricam impreuna cu ea. Asta e clar.

V.M.: Trebuia sa nu intram in hora asta? Avem vreo sansa de scapare?
Neagu Djuvara: Nu, nici una. Dimpotriva. Putinul de creativitate care ne ramane il vom dezvolta tot in sanul Europei. De cele mai multe ori, inca din trecut, talentele noastre cele mai mari nu s-au putut manifesta decat in strainatate. Este ca un fel de blestem asupra acestei tari. Incepand de la Cantemir, pana la Eliade si Cioran, toti s-au remarcat in strainatate.

V.M.: In astfel de conditii, de ce sa mai ramana tinerii romani in tara?
Neagu Djuvara: Tocmai, nu numai ca ii sfatuiesc sa stea aici, dar ii rog pe cei care sunt in strainatate sa se intoarca, in masura posibilului, pentru ca sa creeze o noua elita si sa-i inlocuiasca pe cei de acum.

V.M.: De ce s-ar intoarce intr-o barca a carei scufundare tocmai ati descris-o?
Neagu Djuvara: Dar barca noastra nu se duce mai la fund decat restul Europei, asa ca mai bine sa se scufunde cu barca noastra decat cu cea germana sau franceza.

“SA TERMINAM CU INMORMANTARILE COMPLICATE”

V.M.: Ce ati facut pe 1 decembrie, de ziua nationala a Romaniei?
Neagu Djuvara: Am dat interviuri zicand un lucru care supara pe mai toata lumea: ca nu sunt de acord cu alegerea lui 1 decembrie ca sarbatoare nationala. In primul rand, nu este bine sa modifici la fiecare schimbare de regim o sarbatoare nationala. Am avut timp de aproape un veac 10 mai, care este data independentei tarii. Prin urmare, data intrarii Romaniei in concertul european. Ca 10 mai a coincis cu venirea printului Carol, ceea ce i-a facut pe acei domni din 1990 sa se teama, inteleg.
O sarbatoare nationala e bine sa fie tinuta intr-un anotimp cu soare, in care vremea sa indemne la bucurie

Dar, pe de alta parte, 1 decembrie nu este data Romaniei mari. Este data cand doua provincii, Transilvania si Banat, au cerut sa intre in Regatul Romaniei. Cu doua zile inainte ceruse Bucovina. Cu sase zile inainte ceruse Basarabia. Si toate patru au fost acceptate de seful statului, adica de regele Ferdinand, la 24 decembrie. Deci data cand s-a nascut Romania mare este 24 decembrie, nu 1 decembrie.

Pe de alta parte, mai exista un motiv foarte practic. O sarbatoare nationala e bine sa fie tinuta intr-un anotimp cu soare, in care vremea sa indemne la bucurie, oamenii sa poata dansa in strada. Ce te faci la 1 decembrie, cand se vad aburii vorbitorilor iesind din gura si cand bietii ostasi ingheata?

V.M.: V-ati intors in Romania dupa 45 de ani de exil, in februarie 1990. Ati scris ca in primele zile petrecute la Bucuresti va tot intrebati: “ ce cauti aici, Neagule?”. Ati aflat raspunsul la intrebare?
Neagu Djuvara: (rade limpede si cu pofta) Culmea este ca risc sa imi pun intrebarea si dupa 19 ani. Din cand in cand imi pun inca intrebarea asta. Dar constatand cu cata caldura sunt primit de tineret…

Cand constat ca aceasta mica lucrare facuta in graba si sub indemnul altora, ca nu am avut eu intentia sa scriu “Scurta istorie a romanilor povestita celor tineri”, s-a vandut in 39.000 de exemplare si cand ma opreste la o farmacie un domn foarte civilizat si imi spune: “Ma iertati ca ma adresez dumneavoastra, dar doream sa va multumesc. Am o fiica la liceu care avea o totala inapetenta pentru istorie, si i-am cumparat cartea dumneavoastra si de atunci e pasionata de istorie”. Acestea sunt lucruri care ma bucura si imi dau seama ca, totusi, nu am venit degeaba in Romania.

V.M.: Sunteti patriot?
Neagu Djuvara: Patriot? Asculta (pufneste furios)… Intrebarea nici nu merit sa-mi fie pusa. Se intorcea cineva care nu e patriot? Sotia mea, care e frantuzoaica, cand a vazut ce fac in Romania a spus: “trebuie sa ai patriotismul bine insurubat in trup, ca sa suporti sa stai acolo”. Mi-as dori sa mor pe un vapor…

V.M.: De 19 ani tot suportati. Mai suportati mult?
Neagu Djuvara: Pai da… voi suporta pana la moarte, asta e clar. Vreau sa fiu inmormantat aici. Dar mi-as dori sa mor pe un vapor. Cand nu voi mai putea sa scriu am sa incerc sa-mi gasesc un loc pe un vas cu panze, din asta de comert care face inconjurul lumii. Atunci, daca mori pe drum te arunca in mare. Sa terminam cu povestile acelea cu inmormantari complicate, cu alaiuri si cu discursuri.

SURSA: http://www.hotnews.ro

UPDATE Avertizare: O declaratie xenofoba atribuita lui Neagu Djuvara si devenita virala pe retelele sociale este falsa

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 11 septembrie 2015, 18:56 Actualitate | Esenţial

In 2008, HotNews a publicat un interviu cu Neagu Djuvara. Unor fragmente reale din acel interviu i-a fost adaugat un fragment xenofob care este fals. Mai multe site-uri au preluat interviul Hotnews in varianta falsificata, adaugandu-i si un titlu atribuit lui Neagu Djuvaru care este tot fals. Neagu Djuvara nu a spus in interviul acordat HotNews nimic despre “hoarde barbare” sau “rezervatii in care vor creste urmasii nostri” si nu a facut referiri la “arabi si tigani”. In contextul crizei refugiatilor, aceasta manipulare a devenit virala pe retelele sociale.Ora 21:05 NasulTV a corectat interviul, eliminand fragmentul xenofob fals.

UPDATE In Linie Dreapta isi cer scuze pentru eroarea facuta, precizand ca au preluat interviul la sectiunea de semnalari din alte publicatii (“Monitorul Neoficial”), pe data de 15 noiembrie 2011, de pe un site tert, care dadea ca sursa linkul HotNews.ro si ca au neglijat sa confrunte varianta de pe site-ul tert cu interviul publicat de HotNews.ro.

“ERATA (11 septembrie 2015) Interviul de mai jos continea un pasaj care nu se regaseste in originalul publicat de hotnews.ro, pe 17 decembrie 2008. Am preluat acest interviu la sectiunea de semnalari din alte publicatii („Monitorul Neoficial”), pe data de 15 noiembrie 2011, de pe un site tert, care dadea ca sursa linkul hotnews.ro. Din neglijenta, la vremea respectiva nu am confruntat interviul de pe site-ul tert cu varianta originala de pe hotnews.ro, pe care am dat-o ca sursa primara, preluand astfel, fara intentie, si o declaratie care s-a dovedit a fi falsa si care nu se regaseste in interviul cu Neagu Djuvara, realizat de Vlad Mixich in 2008. Aceasta preluare a ramas in arhiva, si abia astazi, 11 septembrie 2015, am aflat de eroare, dupa ce a fost preluata de alte site-uri. E o gresela pe care mi-o asum si imi cer scuze redactiei hotnews.ro si lui Vlad Mixich. Am facut demersuri pentru a inlatura consecintele erorii – preluarea pe alte site-uri – contactand persoane responsabile de continutul editorial al site-urilor respective. (Costin Andries)”, scrie In Linie Dreapta, republicand partial interviul corectat.

HotNews nu va publica falsul fragment atribuit lui Neagu Djuvara pentru a nu rostogoli mai departe manipularea.

Interviul in varianta reala poate fi citit aici.

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

19 Comments

 1. Oana

  11 septembrie 2015 at 11:09 AM

  Probabil uitam ca in perioada comunista multe din tarile ” civilizate ” din Europa de Vest au primit destui barbari neciopliti emigrati din tarile comuniste si se pare chiar ca au posperat acolo . Sau probabil faptul ca sunt musulmani sperie toata lumea ? Cred ca Romania de mult a inceput decaderea catre Evul Mediu , atat timp cat in loc de spitale , bibloteci si scoli se contruiesc manastiri si biserici , iar oamenii se roaga in biserica sa le pice un loc de munca si ceva bani in loc sa inteleaga cerintele societatii si sa se recalifice .Probabil d-nul Djuvara nu s-a plimbat prin localitatile sarace din tara , sa vada hoardele nespalate de puradei facuti de romani , nu de rromi.
  Civilizatia de care vorbeste d-nul Djuvara este in momentul de fata este construita de tineri care au rupt traditiile si au incercat ceva nou , care au daramat vechile obiceiuri . Nu uitati ca traim in secolul computerelor , care in curand vor inlocui in mare masura forta de lucru umana .
  Iar legat de intratul Turciei in UE , probabil nu a fost niciodata pe acolo , pentru ca ar fi constatat ca este o tara civilizata . Strazi asfatlate , canalizare si electricitate chiar si in cele mai neinsemnate comune , oameni primitori si muncitori ( care in general nu fac mai mult de 2 copii ),bunuri lasate fara supraveghere pentru ca nimeni nu fura , nu sunt betivi pe strazi , pentru ca nu este incurajat consumul de alcool si betivaneala colectiva la fiecare sarbatoare .Nu vad motivul pentru care o tara mult mai civilizata decat Romania si Bulgaria ar fi un pericol pentru UE . Probabil intoleranta fata de alta religie ?

 2. George

  11 septembrie 2015 at 12:20 PM

  Uite ca cineva a avut curajul sa spuna adevarul. 🙂

 3. ligia Robanescu

  11 septembrie 2015 at 12:23 PM

  Daca in parlamentul romaniei ar fi 1/10 adevarati patrioti ca dl. Juvara si tot ar fi bine! Majoritatea dorm cu succes in fotolii sau se distreaza cu tableta, grija lor fiind salariul si pensia cat mai grase.
  Dl. Juvara este un distins diplomat si istoric, chiar un vizionar, care poate privi de la inaltimea varstei si experientei spre viitorul Europei si implicit al Romaniei.
  Ma bucur ca mai putem asculta parerile sale sincere,directe si docte!

 4. Valentin

  11 septembrie 2015 at 1:01 PM

  Cum poți sa nu vezi agresivitatea cu care se confrunta o lume întreaga din pricina religiei, a musulmanilor? Sigur ca vorbesc de musulmani, singurii uniți si nemultumiți in orice context. Nu am vazut un grup ortodox sau de catolici sa se revolte si sa caute scandal, dar sa se manifeste si cu fanatism cum o fac ăștia !!!! Toate statele care i-au adoptat pe maimuțoii ăștia regreta si nu mai au curajul sa facă nimic împotriva lor, trăiești cu primejdia in casa, un atentat, o bomba mica….

 5. Mihaela Penciu

  11 septembrie 2015 at 1:57 PM

  Um om minunat,patriot adevarat de la care toti am avea de invatat !Pacat ca este doar unul !

 6. Ioji Fodeș

  11 septembrie 2015 at 8:13 PM

 7. Alex

  11 septembrie 2015 at 8:37 PM

  cred ca nimeni zdravan la cap nu ar pune botul la o asemenea dezinformare cu caracter antisemit si xenofob. Linkul de mai jos clarifica pozitia maestrului Neagu Djuvara cu privire la acest subiect deosebit de delicat. SPER CA DE ACUM INAINTE CITITORIIACESTEI PUBLICATII VOR CAUTA SA SE INFORMEZE DIRECT DE LA SURSA, TOT ODATA ASTEPT O CLARIFICARE DIN PARTEA AUTORULUI ACESTUI ARTICOL. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20417569-avertizare-declaratie-xenofoba-atribuita-lui-neagu-djuvara-devenita-virala-retelele-sociale-este-falsa.htm?nomobile=

 8. cosmin

  11 septembrie 2015 at 9:21 PM

 9. Titel

  11 septembrie 2015 at 9:31 PM

  Interviul e din 2009?? Ca zice ca au trecut 19 ani din `90…

 10. Dabu Eugenia

  11 septembrie 2015 at 11:33 PM

  Felicitari si viata lunga Dlui Djuvara, pentru adevarurile pe care ni le prezinta! Ar rebui “sa luam aminte”

 11. Mihai Sorohan

  12 septembrie 2015 at 12:22 AM

  Grave erori de cultura:
  -- “La fel în muzică, unde dodecafonia, școala de la Viena şi Bela Bartok, toate sunt complet în ruptură cu marea muzică de la Monteverdi și până la Debussy.”
  -- Pe langa ca il scoate pe Bartok din “marea muzica”, el uita ca atonalismul s-a conturat demult, incepand cu Debussy si modul simetric descoperit si promovat de el (symmetrical diminished), impresionism, expresionism si toti astia…(Stravinski, Rimski-Korsakov, Sostakovici, Haciaturian…etc).
  Acum, il scoate pe Bartok din “marea muzica” pentru ca e maghiar sau pentru ca a cules si promovat folclorul romanesc?

  La capitolul “Noi nu suntem rasisti, nu putin”:
  -- “Europa de mâine va aparține arabilor și țiganilor.”
  -- Europa a fost sub influenta arabilor si tiganilor de sute de ani. Cuvantul “marochinarie” vine de la Maroc, pentru ca arabii din Spania care au facut celebra “pielaria de Cordoba” erau probabil marocani.
  Tot in Spania, muzica Flamenco, unul din motivele lor de mandrie nationala, este muzica tiganeasca.
  Trecem in Franta unde muzica Jazz Manouche este o combinatie intre jazz si muzica tiganeasca.
  Fara tigani, Romania nu ar fi avut director la Filarmonica din Bucuresti (Ion Voicu), nu am fi avut-o pe marea pianista Mihaela Ursuleasa, un motiv de mandrie nationala pentru romani (doar pentru cei culti, restul o au doar pe Simona Halep) si prezenta Romaniei in jazzul international ar fi fost mult mai saraca (Johny Johnny Răducanu, Damian Draghici…etc

  La capitolul “hai sa aruncam cu rahat in tineri, ca noi bosorogii sa ne simtim mai bine”:
  -- “tineretul care se revoltă astăzi nu are absolut nici un ideal. Nu se revoltă pentru un ideal, se revoltă ca să dărâme”
  -- Adica, astia de la Occupy nu vor ca bancile sa fie trase la raspundere pentru criza financiara, astia de la Black Live Matters nu vor o legislatie si politie care sa nu fie patate de rasism, astia de la Salvti Rosia Montana nu vor pastrarea vestigilor istorice si protejarea populatiei impotriva lacurilor cu cianuri…etc…etc, toti astia vor doar sa distruga…
  si
  -- “Tinerii nu întrevăd ce poate să fie o Europă Unită”
  -- Au vazut destul in Grecia, Spania si cand au trecut nemtii la Euro si salariile s-au injumatatit iar preturile s-au dublat, vedem ce inseamna “Europa unita” cand ni se impune “Codex Alimentarius” si cand ni se spune “Orice român care se îmbracă în port naţional, fără să fie ţăran, este fascist, legionar”. Multumim, dar nu servim.

 12. Cristina

  12 septembrie 2015 at 8:51 AM

  De acord, Oana!

 13. Tamara

  12 septembrie 2015 at 9:04 AM

  Șugubăț bătranul , cum îl știm.Mi-a placut ideea de a fi aruncat in mare după moarte , Cu acest gest ne integram în cosmos.

 14. Alex

  12 septembrie 2015 at 2:01 PM

  Bravo Oana pentru comentariul de mai sus.
  E interesant ca dupa 45 de ani de emigrare poti sa spui ca emigrantii nu ar trebui primiti. Turcia e la multe capitole mai sus decat Romania, inclusiv invatamant universitar. Singurul motiv pentru care nu e admisa Turcia in UE este religia.
  Idealurile sunt daunatoare pentru ca aseaza niste concepte arbitrare la un nivel inalt in timp ce totul ar trebui sa fie discutabil, criticabil si schimbabil pentru a avea progres.

  Dl. Djuvara enunta tot felul de enormitati si pareri depasite care sunt adresate unei foste burghezii nostalgice sau unor intelectuali cu putine realizari.

  Mai degraba ar trebui trait in prezent unde nu exista idealuri si granitele se deschid. Lumea se schimba incet incet si asta e un lucru bun ca nu v-ar fi convenit sa traiti in evul mediu.

  Mai ales Romania, ar trebui sa lase balta acest elitism complet nejustificat si sa treaca la treaba mai degraba. Intai sa-si castige locul in lume si apoi sa ceara recunoastere.

 15. Victor

  12 septembrie 2015 at 6:38 PM

  Are dreptate %.

 16. Gopo

  13 septembrie 2015 at 6:30 AM

  Oana, nu ma pot abtine, esti superficiala. Scrii si gândești doar din ce vezi la prima vedere, adică ambalajul. Mi-e frica la gandul ca sunt mulți ca tine!

 17. Dina

  13 septembrie 2015 at 1:49 PM

  Desi este un interviu veci de 7(sapte!) ani, este mai actual decat niciodata.Domnule Djuvara cat de bine ati intuit invazia Europei…

 18. Bula

  14 septembrie 2015 at 6:32 AM

  Ar fi bine daca Dl Juvara ar avea drepatate. Insa multe s-au schimbat intre timp. Romania nu mai e condusa de politicienii romani de multa vreme. Romania este condusa de interesele comerciale straine (corporatii multi-nationale, banci, etc) la care se adauga interesele Uniunii Europene si ale guvernului American. Romania este acum jefuita de oricine are suficienti bani sa mituiasca sau sa preseze (forteze) politicienii romani care au drept de semnatura pentru vanzarea bogatiilor tarii sau pentru oferirea de concesiuni economice. Cand am fost sub comunisti (Ceausescu) nici rusii, nici americanii, nu au avut vre-un cuvant de spus in politica interna sau externa a Romaniei, nu am avut trupe straine pe teritoriul tarii si am fost independenti din toate punctele de vedere (industrial, financiar, politic, militar). De aceea a fost Ceausescu asasinat -- pentru ca a luptat pentru independenta tarii. E mare diferenta intre guvernarea comunista si ‘democratia’ actuala.

 19. GIM

  25 iulie 2016 at 1:42 PM

  “Suntem guvernati de esalonul doi al partidului comunist!” – interviu cu Neagu Djuvara

  https://www.facebook.com/378757047014/photos/a.378767242014.165400.378757047014/10153606420777015/?type=3&theater

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum au evoluat modalitățile de încălzire a locuinței. Avantajele aduse de inovațiile tehnologice

Viața pe care o trăim noi este una destul de simplă și confortabilă, raportată la alte per…